Hyppää sisältöön

Ylioppilaat saivat valkolakkinsa Joensuussa tänään – tuore ylioppilas: "Juhlan siirto syksyyn söi tilanteen juhlavuutta"

Osa ylioppilaista jäi pois juhlista uuden opiskelupaikan, töiden tai paikkakunnalta muuton takia.

Lakkiaisten kenraaliharjoitus
Lakkiaisten kenraaliharjoitus

Vuosikymmeniä vanha perinne kevään yhtäaikaisista ylioppilasjuhlista koko Suomessa meni rikki koronan takia.

Moni lukio eri puolella Suomea järjestää juhlan tänä viikonloppuna.

Osa kunnista perui juhlan. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Jyväskylässä juhla jää monelta juhlimatta tänä koronavuonna.

Joensuussa Yhteiskoulun ja Normaalikoulun lukioissa ylioppilaat valkolakitettiin perjantaina. Yhteiskoulun juhlat järjestettiin Mehtimäen pesäpallostadionilla ja Norssin oman koulun urheilusalissa.

Perjantaina raikui Karjalaisten laulu, ja Gaudeamus igitur toi riemua juhlaan.

– Tuolit on kolmen ryhmissä ja tuoliryhmien väli on metri. Totta kai tuntuu oudolta juhlia syksyllä sieniaikaan. Juhlissa oli kaikki siihen kuuluvat elementit kuten nuoret toivoivat, paitsi Suvivirttä ei laulettu, kertoi rehtori Normaalikoulun rehtori Marita Hokkanen.

Normaalikoulun lukiossa kirjoitukset läpäisi keväällä 103 abiturienttia. Yksi heistä on tuore ylioppilas Jeremia Sidoroff.

–Juhlan siirto keväältä syksylle söi tosi paljon tilanteen juhlavuutta. Kaikki aiemmin valmistuneet ylioppilaat ovat saaneet hienot juhlat keväällä ja sitten lähteneet lomille. Nyt osa on poissa juhlista, koska heillä on alkanut koulu, työt tai ovat muuttaneet, kertoo Kainuun Prikaatista juhlaloman saanut Sidoroff.

Tuoretta ylioppilasta harmitti, mutta silti juhlan järjestäminen lämmitti sydäntä.

– En osallistu illalla yhteisjuhlaan joensuulaisessa ravintolassa vaan tapaan omat lähimmät kaverit pienemmällä porukalla.

Kavereiden näkeminen on tärkeää

Sekä Yhteiskoulun lukion että Normaalikoulun ylioppilaista suurin osa oli paikalla juhlassa. Rehtori Esa Rädyn arvion mukaan noin 15 prosenttia oli estynyt tulemaan omaan ylioppilasjuhlaansa Juhliin ilmoittautui 110 ylioppilasta, kun kirjotukset sai läpi 135.

Ylioppilaat saivat lakin käteen, mutta heitä ei kätelty.

– Osa on jo juhlansa juhlinut, ja osaa ei kiinnosta. Joillekin taas tärkeä nähdä kaverit, toteaa Räty.

Molempien juhlien vieraiden määrää oli rajoitettu tavallisesta merkittävästi. Rehtori Rädyn mukaan alustavan kyselyn perusteella Kerubi stadionille olisi tulossa noin 500 juhlavierasta. Normaalisti juhlaan on osallistunut 800 sukulaista tai muuta läheistä.

– Toimimme aluehallintoviraston ohjeiden mukaan. Esimerkiksi käsidesiä pitää olla tarjolla, totesi Räty.

.
.