1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Savon MTK:n kysely vahvisti tutun havainnon – alemman tiestön kuntoon ollaan äärimmäisen tyytymättömiä

MTK:n jäsenistä koostuvat vastaajat nimesivät kyselyssä runsaasti yksittäisiä huonossa kunnossa olevia teitä.

tieverkot
Gropar på Henriksdalsvägen i Kristinestad.
Joillakin kyselyyn vastanneista oli kokemusta teistä, joita ei enää heidän arvionsa mukaan saisi kuntoon lanauksella tai sorastuksella. Kuvituskuva.Yle/Juho Teir

Etelä-Savon MTK:n jäsenistä valtaosa arvioi alemman tieverkon kunnon huonoksi tai erittäin huonoksi.

Noin 300 vastaajasta joka neljäs piti kuntoa erittäin huonona ja useampi kuin joka toinen huonona.

– Tulos ei ollut yllätys, mutta alempi tieverkko näyttää koko ajan menevän huonompaan ja huonompaan, MTK Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio sanoo.

Valtion vastuulle kuuluvan alemman tieverkon huono kunto on puhuttanut ihmisiä jo vuosia. Elokuussa tehdyssä kyselyssä yksikään vastaajista ei pitänyt tieverkon kuntoa kiitettävänä, ja hyvin harva antoi hyvää arviota.

Kesäkunnossapidon ongelmat liittyivät muun muassa lanaukseen ja sorastukseen. Talvikaudella vastaajien hampaita kiristävät lumenauraus ja liukkaudentorjunta.

Useampi kuin puolet vastaajista nimesi jonkin erityisen huonossa kunnossa olevan kohteen maakunnasta. Eniten mainintoja sai Mikkelin Ristiinasta Himalanpohjantie, joka mainittiin 17 kertaa.

– Himalanpohjantie nimettiin varmaankin, koska pitkästä väylästä erkanee paljon pienempiä teitä. Huonoja kerrottiin joka puolelta maakuntaa, mutta Himalanpohja nousi yhtenä, Kallio sanoo.

Kyselyyn kertyi MTK:n arvion mukaan yli 300 eri kohdetta, jotka vaativat parempaa kunnossapitoa tai peruskorjausta.

Lue seuraavaksi