1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hämeenlinna

Iltalehti: Hämeenlinna antoi Markku Rimpelälle puhtaat paperit, vaikka poliisin korruptiotutkinta on yhä kesken – päätös tehtiin salassa

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ei ota kantaa päätöksen sisältöön tai yksimielisyyteen.

Strategiajohtaja Markku Rimpelää epäillään törkeästä virkarikoksesta, mikä liittyy Seminaarin koulun (kuvassa) tilojen vuokraamiseen ja Nummikeskuksen suunnitteluun. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti 22. kesäkuuta, ettei se vaadi rangaistusta strategiajohtaja Markku Rimpelälle, jota poliisi epäilee korruptiorikoksesta. Hämeenlinna ei myöskään vaadi Rimpelältä korvausta. Asiasta kertoo Iltalehti. (siirryt toiseen palveluun)

Hämeenlinnan kaupunki käsitteli asian julkisuudelta salassa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) vetoaa salailussa lakiin viranomaisten toiminnan julkisuudesta (siirryt toiseen palveluun) (Finlex).

– Se pykälä, mihin tässä viitataan, on salassapidettävä. Kaupunginhallitus on toiminut koko ajan lain ja meidän lakimiesten tulkinnan mukaan. Eli kun on kyse esitutkinnassa olevista asioista, siihen liittyvät asiat ovat salassapidettäviä. Tämä on se viesti, minkä kaupungin lakimiehet ovat meille antaneet. Toivon todella, että esitutkinta etenisi nopeasti, sen jälkeen päästään puhumaan itse asiasta, sanoo Rautio Ylelle.

Iltalehti kirjoittaa, että lain mukaan salaisenakin käsiteltävistä asioista tulee julkaista otsikkotason tiedot, että kuntalaiset voivat pyytää asiasta lisätietoa. Miksei edes otsikkotason tietoja ole julkaistu?

– Sitä olen tiedustellut meidän hallinnolta, että minkä takia otsikot eivät ole julkisuudessa. Minulle on sanottu, että tällä viikolla meidän järjestelmä uudistuu niin, että otsikot tulevat esiin, mutta vielä ne eivät siellä näy. Minulla ei tietenkään ole mitään sitä vastaan, eikä kellään muullakaan, että asiat ovat näkyvillä niin paljon kuin on lain mukaan mahdollisia, Rautio vastaa.

Rautio ei ota mitään kantaa lain pykälän sisältöön tai siihen, syntyikö päätös yksimielisesti.

– Toivon todella, että esitutkinta etenisi nopeasti. Tämä on viheliäinen tilanne meille kaikille.

Kaupunki ei odotellut poliisia

Hämeen poliisi aloitti joulukuussa 2019 esitutkinnan Hämeenlinnan strategiajohtajan Markku Rimpelän toimista Seminaarin koulun tilavuokra-asiassa ja Nummikeskuksen suunnittelussa. Poliisi epäilee Rimpelää törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

Epäily liittyy Rimpelän mahdolliseen intressiristiriitaan. Rimpelä vastasi 2012 Hämeenlinnan kouluverkkopäätöksistä ja johti samaan aikaan konsulttiyhtiötä, joka rakentaa avoimia koulutiloja. Koulutilojen vuokraaminen herätti kysymyksiä, sillä vuokra on kallis.

Poliisi tutkii, hyötyikö Rimpelän Finnish Education Group -yhtiö päätöksestä, jolla kaupunki vuokrasi Seminaarin koulun tilat.

Kuntaliitto on selvityksessään todennut, että Rimpelä oli todennäköisesti esteellinen, ja että Hämeenlinna voisi hakea Rimpelältä korvauksia, mikäli syyttäjä nostaa häntä vastaan syytteen.

Hämeenlinnan johto siis päätti olla hakematta Rimpelältä korvauksia ennen kuin poliisin esitutkinta on edes valmistunut. Iltalehden mukaan kaupunki ei tiettävästi ole nähnyt poliisin esitutkintamateriaaleja. Koska tutkittava rikos on virallisen syytteen alainen, voi poliisi tutkia ja syyttäjä syyttää, vaikka asianomistaja ei vaadi rangaistusta.

Kaupungin kirjaamosta saadun tiedon mukaan kaupunginhallituksen jäsen Lulu Ranne (ps.) jätti asiasta oikaisuvaatimuksen, jota kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan maanantaina 24. elokuuta.