1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. festivaalit

Kesän festivaalit säästyneet koronatartunnoilta – festarimaakuntien infektiolääkärit: Onnea matkassa, turvaväleistä ei tietoakaan

Koronan tartuntaketjut eivät tiettävästi johda kesän isoille festivaaleille. Miksi kaikki sujui paremmin kuin ajateltiin?

Seinäjoella elokuussa järjestetty Vauhtiajot ehti saada kohunkin aikaan turvavälien puuttumisesta. Tiedossa ei ole, että festivaalin yleisöllä olisi ilmennyt koronatartuntoja. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kesän festivaalit ovat tähän mennessä säästyneet koronatartunnoilta.

Esimerkiksi Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireissä ei ole tiedossa tartuntaketjuja, jotka liittyisivät suoraan festivaaleihin.

– Tietenkin olemme iloisia, että niin ei ole tapahtunut, toistaiseksi, sanoo Tyksin infektioylilääkäri Esa Rintala.

Joitakin yksittäisiä epäilyksiä festivaalin osuudesta tartuntaan on ollut selvittelyssä. Todistettavasti tartunnan syyksi niitä ei kuitenkaan ole pystytty osoittamaan.

Festivaaleista on jo kulunut aikaa sen verran, että mahdollisten koronatapausten olisi pitänyt tulla ilmi. Turun seudun festareista on aikaa jo lähes neljä viikkoa.

Etukäteen tapahtumia pidettiin hyvinkin mahdollisina viruspesäkkeinä.

Festivaalikesän aloittivat elokuun alusta Naantalin Sunfest ja Turun Aurafest. Heti seuraavana viikonloppuna juhlittiin Vaasa Festivalissa ja Seinäjoen Vauhtiajoilla. Somekohu saatiin Seinäjoelta, kun kuvat turvaväleistä päätyivät julkisuuteen.

Lue seuraavaksi: Avi joutui puuttumaan Seinäjoen Vauhtiajojen tungokseen – myös viulisti Pekka Kuusisto tuohtui menosta: "Tapahtuma-ala ampuu itseään jalkaan"

Sylki roiskui, mutta ei tarpeeksi?

Tuhatmäärin väkeä veti myös elokuussa Seinäjoen jalkapallostadionilla järjestetty konsertti, jossa esiintyivät muun muassa JVG ja Apulanta.

Väki pakkautui lähekkäin, lauloi yhdessä ja sylkikin varmasti roiskui. Miksi kukaan ei sairastunut?

Esa Rintalan mukaan tätä on vaikea selittää. Kyse saattaa olla pelkästä onnesta. Supertartuttajia ei eksynyt joukkoon.

– On ollut festareitten suhteen onni matkassa, Rintala toteaa.

Samaa mieltä ovat Seinäjoen keskussairaalan infektioylilääkäri Elina Kärnä sekä Vaasan keskussairaalan infektiolääkäri Silvia Grönroos-Pada.

– Onnellakin on varmasti osuutta. Ja osittain tällaisissa väestötapahtumissa turvavälejä kuitenkin kyetään pitämään, Kärnä arvelee.

On myös mahdollista, että festivaalikävijöiden joukossa ei ylipäätään ollut kovin paljon virusta liikkeellä.

Ihan aukoton tartuntojen nolla ei kuitenkaan ole. Jos koronapotilas on muulta alueelta kuin festivaalin sairaanhoitopiiristä, tartunta ei tule välttämättä tietoon, sairaanhoitopiireistä muistutetaan.

"Vastuullisuutta ei ole kauhesti näkynyt"

Kokoontumisrajoitukset lieventyivät elokuusta alkaen, mutta turvajärjestelyt ovat olleet silti tiukat. Jopa niin tiukat, että osa järjestäjistä joutui toteamaan tapahtumien järjestämisen mahdottomaksi. Esimerkiksi Simerock ja Blockfest siirrettiin kesään 2021.

Ne, jotka päätyivät festivaalin pitämään, sitoutuivat huolehtimaan turvaväleistä. Käsidesiä ja pesupaikkoja oli järjestetty ja myöhemmin porteilla sai myös maskeja.

Kesäfestivaalit on järjestetty ulkoilmassa, mutta se ei välttämättä pelasta tartunnalta.

– Ulkoilma ei kaikkea pyhitä, koska turvaetäisyyksistä ei ole huolehdittu. Siinä on oltu lähekkäin ja tartunnan mahdollisuus on, Rintala toteaa.

Silvia Grönroos-Pada on toista mieltä: festivaalien luonteesta huolimatta turvaväli on helpompi pitää ulkona kuin sisällä.

Mutta jos kerran kaikki on sujunut pääosin hyvin, pitäisikö lopputuloksesta kiittää vastuullista yleisöä?

– Turvaväleistä päätellen sellaista vastuullisuutta nyt ei ole kauheasti näkynyt. Toki käsihygienia auttaa jotakin. Maskien käyttöä tapahtumissa ei kauheasti ole, Rintala toppuuttelee.

Hänen mukaansa onnekasta on, että järjestäjät onnistuivat kuitenkin markkinoimaan viestin, jonka mukaan festarille ei voi tulla sairaana, flunssaisena eikä karanteenissa.

Tästä huolimatta Rintala pitää perusteltuna, että massatapahtumien rajoituksia on nyt jälleen tiukennettu.

Kärnä on samoilla linjoilla.

– Olen kyllä huolissani isoista väestötapahtumista. Lähinnä siitä, pystytäänkö tunnelman tiivistyessä turvavälejä pitämään.

Lue seuraavaksi:

Simerock peruuntuu tältä kesältä – järjestäjä ihmettelee koronasääntöjen erilaisia tulkintoja

Blockfest-festivaali siirtyy ensi kesään – anniskelumääräysten tiukkuus ratkaisi