Hyppää sisältöön

Ylioppilaat pääsevät vihdoin juhlimaan – Anssi Moilasen lukiossa juhlat peruttiin taas: "Tuntuu erittäin epäreilulta"

Joissakin kaupungeissa nuoret jäävät ilman yhteistä juhlaa myös syksyllä.

Anssi Moilanen matkalla Kouvolaan etälakkiaisiinsa. Kuva: Annu Moilanen

– Tuntuu erittäin epäreilulta, tiivistää Kouvolan Yhteislyseosta valmistunut ylioppilas Anssi Moilanen.

Kevään lakkiaisjuhlia vietetään nyt tulevana viikonloppuna. Juhlat siirtyivät syksyyn kevään koronapandemian vuoksi. Koronatilanteen jälleen pahentuessa esimerkiksi Espoo ja Kouvola peruivat yhteiset juhlat jo toistamiseen. Sen sijaan esimerkiksi Vantaalla juhlat järjestetään.

– Kun verrataan Kouvolaa ja sitten Vantaata, niin niissä on todella erilainen koronatilanne ja Vantaalla paljon enemmän niitä tapauksia. Herää kysymys miksi Kouvolassa on päätetty perua valmistujaisjuhla, kun koronaviruksen kannalta vakavammilla alueilla saadaan silti järjestää, kummastelee Anssi Moilanen.

Moilanen on yksi niistä ylioppilaista, joiden juhlat peruuntuivat jo toiseen kertaan.

– Joillekin on tullut rajoituksia juhlavieraiden määrään. Meillä tuli kylmästi se tieto, että eipä järjestetä juhlaa ollenkaan. Tämän pandemian varjolla koko abivuosi ja valmistuminen vain hävisi. Olemme selviytyneet lukiosta ilman mitään kunnollista loppua, Moilanen jatkaa.

Yhteisen ylioppilasjuhlan perumisen perusteena Kouvolassa ovat koronatilanteen kehittyminen viime viikkoina huonompaan suuntaan ja viranomaisten uudet suositukset.

Kaupunki järjestää nyt virtuaalijuhlan, jota ylioppilaat voivat katsoa verkosta omissa juhlissaan sukulaisten ja ystävien kanssa. Lisäksi lukioiden omat toukokuun lopussa julkaisemat tervehdykset ovat uudelleen katsottavissa. Anssi Moilanenkin aikoo juhlia viikonloppuna pienimuotoisesti perheen kanssa. Ylioppilaslakki on hankittu, ja sen hän aikoo painaa päähänsä.

– Katsomme etäjuhlan ja sen jo keväällä julkaistun videon, mutta eihän se samalta tietenkään tunnu.

Jos koronatilanne sallii, kevään ylioppilaat voivat halutessaan osallistua Kouvolassa lukiokohtaisiin syksyn ylioppilas- ja itsenäisyyspäiväjuhliin.

Hamina juhlii ylioppilaitaan typistetyllä ohjelmalla

Kouvolan naapurissa Haminassa juhlat päätettiin pitää turvavälit huomioiden ja yleisömäärää rajoittamalla. Yhtä ylioppilasta kohden sallitaan kaksi vierasta varsinaiseen juhlaan. Muille juhla on katsottavissa kaupungin YouTube-kanavalla (siirryt toiseen palveluun).

Yleisömäärää on rajoitettu Haminassa nyt ensimmäistä kertaa.

– Jos yleisömäärää ei olisi rajattu, etäisyyksiä olisi ollut mahdoton pitää. Kaikki eivät tästä rajoituksesta ole pitäneet. Mutta on tärkeintä, että päästään ylipäätään pitämään juhla, huomauttaa Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen.

Lauantain juhla on rehtorin sanoin “loivasti typistetty” normaalista. Todistuksia ei ole jaossa, koska ne on postitettu ylioppilaille jo keväällä. Lakkipöydät ja ruusut ovat paikoillaan kuten olisi ollut keväälläkin.

Elvi Jauho odottaa kovasti lakkiaisiaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Suvivirsi jää väliin, mutta gaudeamus igitur kajahtaa ilmoille perinteiden mukaan. Ohjelmaan kuuluvat myös perinteiset ylioppilaaksi julistaminen sekä ylioppilaan ja rehtorin puheet.

Rajoituksiakin on.

– Ei onnitella kätellen. En aio lähteä mihinkään kyynärpäätervehdykseenkään. Pysytään turvallisten etäisyyksien päässä toisistamme, sanoo rehtori Hyyrynen.

Juhlat ilman halauksia

Keväällä Elvi Jauhoa harmitti juhlien peruuntuminen. Pettymys helpotti, kun selvisi, että Haminan lukiossa yhteinen juhla tulee myöhemmin. Hän odottaa kovasti viikonlopun juhlia.

– Odotan sitä yhteisöllistä tunnetta. Sitä, että saa painaa valkolakin päähän muiden opiskelukavereiden kanssa. Ja kotona on tietysti kivat juhlat, vaikka olemmekin joutuneet karsimaan vähän vieraslistaa. Pyrimme juhlimaan sään salliessa ulkona. Tietysti pitää muistaa käsihygienia, eikä mitään onnitteluhalauksia anneta, kertoo Elvi Jauho.

Elvi Jauho harjoittelemassa ylioppilasjuhlan musiikkiesitystä.
Kevään pettymys peruuntuneista yo-juhlista helpottui, kun Haminan lukio päätti pitää juhlat syksyllä. Elvi Jauho odottaa lakkiaisiaan innolla.

Haminan lisäksi myös esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa ylioppilaat saavat painaa valkolakin päähänsä yhteisissä juhlissa. Osa lukioista on siirtänyt juhlat väljempiin tiloihin ja osa ulos.

Osassa lukioista lakkiaisiin pääsevät osallistumaan vain ylioppilaat. Näin toimitaan esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla. Lappeenrannassa juhla järjestetään porrastetusti lukio kerrallaan Lappeenranta-salissa, jotta juhlatilassa pystytään huolehtimaan riittävistä turvaväleistä.

Imatralla juhla pidetään Mansikkalan uudessa koulukeskuksessa ylioppilaiden kesken. Ylioppilaiden vieraat saavat seurata näitä tilaisuuksia suorana lähetyksenä netistä.

Ylioppilasjuhlat jäävät mieleen elämän merkkipaaluna

Nuorelle ylioppilasjuhlat ovat tärkeä merkkipaalu elämässä. Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen pitää äärimmäisen tärkeänä, että nuoret saavat juhlansa, vaikka todistuksia ei nyt ole jaettavaksi eikä suvivirsi soi.

– Jos mietitään, mitä nuorille jää elämästä alle kaksikymppisenä mieleen, niin varmaan lukion suorittaneille se yo-juhla on kaikilla aika kärkipäässä, arvelee Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen.

Haminan lukion rehtori Jouni Hyyry pitää lakkiaisissa puheen perinteiden mukaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Tuore ylioppilas Anssi Moilanen on Kouvolan harmissaan siitä, että juhlat peruuntuvat jo toiseen kertaan.

– Keväällä juhlien perumisen ymmärsi, koska muiltakin oli peruttu. Mutta erittäin epäoikeudenmukaiselta tuntuu, että toisenkin kerran vietiin juhlat pois, vaikka toisilla paikkakunnilla juhlia järjestetään, sanoo ilman yhteisiä juhlia jäävä ylioppilas Anssi Moilanen.

Ylioppilaiden lisäksi juhla on merkityksellinen myös läheisille. Haminan lukion rehtori Jouni Hyyrynen sanoo itsekin aina vaikuttuvansa lakkiaisista, vaikka on ollut koulumaailmassa töissä jo viidellä vuosikymmenellä.

– Se on tärkeä myös tukijoukoille ja tavallaan myös minulle. Toivottavasti juhlasta jää muistoihin se hyvä juhlatunnelma ja kaikki ne hyvät arvot, eikä se, että juhlaa on jouduttu siirtämään.

.
.