1. yle.fi
  2. Uutiset

Valtakunnallinen leväseuranta: viilentynyt sää on vähentänyt hieman sinileväkukintoja Hämeessä

Valtakunnallista sinileväseurantaa on tehty vuodesta 1998 lähtien.

sinilevät
Sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä.
Vaikka virallisilla havaintopaikoilla ei olekaan sinilevää, sitä voi olla seurannan ulkopuolisilla järvillä.Antti Eintola / Yle

Kanta- ja Päijät-Hämeessä on seurattu kesäkuusta alkaen sinilevätilannetta kaikkiaan 14 eri havaintopaikalla. Tällä hetkellä sinilevätilanne järvillä on ajankohdalle tyypillinen, sillä viilentynyt sää on vähentänyt hieman leväkukintoja.

– Jonkin verran keskimääräistä enemmän sinilevää havaittiin lähinnä Varsinais-Suomen, Hämeen ja Pohjois-Karjalan maakunnissa, kertoo erikoistutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksen tiedotteessa.

Sinilevää on havaittu tällä viikolla runsaasti Orimattilassa kahdella eri havaintopaikalla. Toinen on Mallusjärvellä seurakunnan leirikeskuksen rannalla ja toinen Villikkalanjärven rannalla.

Sen sijaan Tammelan Pyhäjärvellä Manttaalinrannassa sekä Hattulassa Retulansaaren havaintopaikalla Vanajalla on vain hieman sinilevää. Viime viikolla molemmilla havaintopaikoilla oli runsaasti sinilevää.

Muilla Kanta- ja Päijät-Hämeen valtakunnalliseen leväseurantaan kuuluvilla järvillä ei ole tällä viikolla ollut sinilevää. Myöskään rotarien seurantakohteilla eli Heinolassa Konniveden Myllyniemessä ja Lopen Sakaralla ei ole havaittu sinilevää.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevien havainnointia jatketaan syyskuun loppuun asti, mutta viikoittainen tiedotus päättyy. Suomen ympäristökeskus tekee seurantaa yhteistyössä ely-keskusten ja kunnallisten ympäristöviranomaisten kanssa. Myös kuntalaiset voivat ilmoittaa omia havaintoja järviwiki-verkkopalveluun.

Lue seuraavaksi