1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Aiemmin salainen video maailman voimakkaimman ydinaseen räjäytyksestä julki – Näin räjähtää "tsaaripommi"

Venäjä räjäytti vetypommin Novaja Zemljalla lokakuussa vuonna 1961 ja julkaisi vasta nyt tapauksesta taltioidut kuvanauhat.

ydinaseet
Venäjä julkaisi videon Vetypommin räjäytyksestä
Venäjä julkaisi videon Vetypommin räjäytyksestä

Reutersin julkaisema video näyttää, kuinka aikanaan maailman tuhovoimaisin pommi irtoaa lentokoneesta ja lähtee syöksymään kohti maata. Selostaja toteaa taustalla venäjäksi "pudotus".

Samalla nähdään, kuinka lentäjät asettavat kasvoilleen suojamaskit.

– Laskuvarjojärjestelmä toimii aivan kuten on laskettu, selostaja jatkaa.

Samalla kun näytetään pommin putoamista, selostaja kertoo, että se lähestyy räjähdyspaikkaansa, kun korkeutta on noin neljä kilometriä.

– Kolme, kaksi, yksi, selostaja laskee.

Samassa koko näkökentän peittää valtavan kirkas räjähdys, kaikki muuttuu kirkkaan valkoiseksi. Jälleen näytetään kuvaa lentokoneen ohjaamosta, ja selostaja kertoo koneen olevan jo 45 kilometrin päässä pudotuspaikasta.

Pilvipeitteestä huolimatta räjähdyksen kerrotaan näkyvän tuhannen kilometrin päähän.

Muutamassa sekunnissa räjähdyksen voima yltää kymmenen kilometrin säteelle. Ydinräjäytyksen jälkeinen valtava sienipilvi ilmestyy horisonttiin. Sen halkaisija on 90 kilometriä ja korkeus 60–65 kilometriä.

Räjähdyksen kerrotaan korventaneen maanpinnan kymmenien kilometrien säteellä.

Räjäytys vastasi yli kolmea tuhatta Hiroshimaan pudotettua atomipommia

Tsar-Bombaksi eli vapaasti suomennettuna "Tsaarin pommiksi" nimetyn pommin kerrotaan vastaavan 50 miljoonaa tonnia tavanomaista räjähdettä.

Selostaja kuvanauhalla kertoo räjäytyksen todistaneen, että Neuvostoliitolla on käsissään 50 tai jopa 100 megatonnin vetypommi.

Tsar-Bomba vastasi tuhovoimaltaan peräti 3 300 Hiroshiman tuhonnutta atomipommia. Räjäytys tehtiin Pohjoisella Jäämerellä sijaitsevilla asumattomilla Novaja Zemljan saarilla, missä Neuvostoliitto testasi ydinaseitaan.

Julkaistu kuvamateriaali on aiemmin ollut salaista. Sen julkaisi viime viikolla Venäjän ydinvoimayhtiö Rosatom juhlistaakseen Venäjän 75-vuotista ydinteollisuustaivalta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi