Hyppää sisältöön

Miestä pidettiin vankina lähes viikon ajan Uudellamaalla – naiselle ja kolmelle miehelle ehdotonta vankeutta

Vapaudenriisto kesti kaikkiaan kuusi päivää.

Oikeuden mukaan uhrille aiheutui väkivallasta lukuisia vammoja. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut naisen ja kolme miestä ehdottomiin vankeusrangaistuksiin poikkeuksellisessa väkivalta- ja vapaudenriistovyyhdissä. Rikosten uhria pahoinpideltiin maaliskuussa eri tavoin ja hänet pakotettiin oman autonsa takakonttiin, jossa häntä kuljetettiin eri puolilla Uuttamaata.

Pahoinpitelyissä käytettiin muun muassa koiran hihnaa, puukkoa ja pesäpallomailaa. Vapaudenriisto kesti kaikkiaan kuusi päivää.

Uhrin mukaan väkivalta alkoi helsinkiläisasunnossa yllättäen sen jälkeen, kun nainen oli käskenyt muiden paikalla olijoiden pahoinpidellä häntä. Nainen väitti uhrin mukaan hänen olevan tälle velkaa.

Oikeuden mukaan 32-vuotias nainen löi uhria veitsellä käteen ja lasipullolla päähän. 33- ja 41-vuotiaat miehet pahoinpitelivät uhria nyrkeillä.

Helsinkiläisasunnosta uhri kuljetettiin oman autonsa takakontissa kotiinsa Tuusulaan, missä hänet laitettiin käsirautoihin ja sidottiin kaiutinkaapeleilla.

– Uhria on vaadittu luovuttamaan tekijöille rahaa, ja vaatimusta on tehostettu pahoinpitelemällä tätä lyömällä nyrkein, koiran talutushihnalla ja pesäpallomailalla sekä uhkaamalla, että tekijät surmaavat uhrin, jollei tämä luovu varoistaan tekijöiden hyväksi, tuomiossa todetaan.

Viidentenä päivänä Tuusulan asunnolle "vartioimaan" saapunut mies nukahti, ja uhri soitti tämän puhelimella hätäkeskukseen. Kun soitto tuli ilmi, yksi tekijöistä soitti hätäkeskukseen ja peruutti uhrin avunpyynnön. Tämän jälkeen mies kannettiin oman autonsa takakonttiin, missä hänet kuljetettiin Keravan kautta Askolaan ja jätettiin miehelle tuntemattoman henkilön asuntoon. Tämä oli lopulta vienyt miehen sairaalaan, mistä poliisit tavoittivat hänet.

Naiselle pisin vankeusrangaistus

Oikeuden mukaan uhrille aiheutui väkivallasta lukuisia vammoja.

Uhria veitsellä lyönyt Tara Maria Viherväs, 32, tuomittiin neljän vuoden vankeusrangaistukseen törkeästä vapaudenriistosta, törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä ryöstöstä ja vähäisemmistä rikoksista. Nainen kiisti syytteet pääosin ja sanoi väkivallan olleen hätävarjelua.

Naisen kanssa uhria helsinkiläisasunnossa pahoinpidelleet miehet tuomittiin myös ehdottomiin vankeusrangaistuksiin muun muassa törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä ryöstöstä. Samu Petteri Lähteenlahti, 33, sai kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistuksen ja Marko Tapio Ryynänen, 41, kahden vuoden ja yhdeksän kuukauden.

Kolmikon lisäksi uhrin vangitsemiseen osallistui oikeuden mukaan kaksi miestä. Kaj Armas Eklund, 34, tuomittiin muun muassa törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä pahoinpitelystä kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen. Eklund kiisti syytteet ja sen, että olisi ollut tapahtumapaikalla läsnä. 23-vuotias mies tuomittiin törkeästä vapaudenriistosta kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen, joka tuomittiin yhdyskuntapalveluna.

Jutussa syytettynä oli heidän lisäkseen kolme ihmistä. Yhden syytteen käräjäoikeus hylkäsi ja kaksi tuomittiin vähäisemmistä rikoksista yhdyskuntapalveluun ja sakkoon.