1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkel haluaa EU:n vastaavan Venäjälle yhdessä – vertasi Navalnyin myrkytysepäilyä tapaukseen, jossa Suomikin karkotti venäläisdiplomaatin

Ulkoministeri Pekka Haavisto pitää yhteiseurooppalaista kannanottoa mahdollisena, jos oppositiojohtajan myrkytyksen alkuperä voidaan jäljittää.

Euroopan unioni
Merkel kävelee maski kasvoillaan
Angela Merkel saapumassa lehdistötilaisuuteen Berliinissä perjantaina.Michele Tantussi / AFP

BerliiniSaksan liittokansleri Angela Merkel piti perjantaina jokakesäisen lehdistötilaisuutensa poikkeuksellisen jännittyneessä tilanteessa.

Venäjän tunnetuin vallan kriitikko Aleksei Navalnyi makaa yhä koomassa Berliinin Charité-sairaalassa vain muutaman sadan metrin päässä Bundespressekonferenzista, jossa tilaisuus pidettiin.

Merkel sanoi toimittajille, että yhteiseurooppalainen reaktio Venäjää vastaan on mahdollinen, kun Navalnyin myrkytyksestä saadaan lisätietoa.

– Yritämme sitä, kun tapauksen taustoista on enemmän selvyyttä.

Merkel otti samassa yhteydessä esiin vuonna 2018 Britanniassa tapahtuneet Skripalien myrkytykset, joiden seurauksena länsimaat karkottivat kymmeniä venäläisdiplomaatteja.

Suomi oli silloin mukana rintamassa ja karkotti yhden venäläisdiplomaatin.

Merkel sanoi tapauksen tuovan oman painolastinsa Venäjän ja Saksan suhteisiin. Hän piti kaikesta huolimatta keskusteluyhteyttä Venäjään tärkeänä.

– Venäjä on geostrateginen toimija, jonka kanssa pitää pysyä puheväleissä, Merkel sanoi.

Liittokansleri ei katsonut tarpeelliseksi yhdistää Navalnyin myrkytysepäilyä rakenteilla olevaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen, joka kulkee Venäjältä Saksaan.

"Tahallinen myrkytys olisi vakava ihmisoikeusrikkomus"

Samaan aikaan Merkelin tiedotustilaisuuden kanssa Euroopan unionin ulkoministerit päättivät kaksipäiväistä kokoustaan. Suomea edusti kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan Merkelin ehdottama yhteiseurooppalainen kannanotto Venäjää vastaan on mahdollinen, jos Navalnyin myrkytyksen alkuperä voidaan jäljittää.

– Totta kai se sitten vaatii myös Euroopan unionilta kannanottoa, Haavisto kertoi suomalaistoimittajille puhelimitse kokouksen jälkeen.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tuotiin viime viikon lauantaina Venäjän Omskista Berliiniin hoitoon. Charité-sairaala tiedotti perjantaina, että Navalnyi on edelleen hengityskoneessa ja häntä pidetään koomassa. Välitöntä hengenvaaraa ei ole.

Navalnyin tapaus eroaa Skripalien myrkytyksestä siinä, että sen epäillään tapahtuneen Venäjällä eikä Euroopassa. Navalnyi tuotiin Saksaan vasta oireiden puhjettua.

Haaviston mukaan vastareaktio on kuitenkin mahdollinen, sillä oppositiojohtajan tahallinen myrkytys olisi vakava ihmisoikeusrikkomus.

– Jos pyritään vahingoittamaan henkilöä tai saattamaan hänet pois päiviltä. Jos tämä on ollut tarkoitus, se on erittäin vakava ihmisoikeusrikkomus.

Merkel yritti soittaa Lukašenkalle – tämä ei suostunut

Haavisto jatkaa Berliinistä Vilnaan Liettuaan, jossa hän tapaa Liettuan ulkoministerin Linas Linkevičiusin. Yksi tapaamisen aiheista on Liettuan naapurimaa Valko-Venäjä.

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja on maanpaossa Liettuassa. Haavisto ei osannut sanoa, onko hän tapaamassa huomenna myös Tsihanouskajan.

Tapaamista Liettuassa olevalle Valko-Venäjän oppositiolle on hänen mukaansa kuitenkin ehdotettu.

Valko-Venäjällä presidentti Aljaksandr Lukašenkan erikoisjoukot näyttävät jälleen jatkaneen rauhanomaisiin protesteihin osallistuvien pidätyksiä. Torstaina otettiin kiinni kymmeniä mielenosoittajia ja toimittajia.

Merkel varoitti lehdistötilaisuudessa Venäjää lähettämästä erikoisjoukkoja Valko-Venäjälle tukemaan Lukašenkan hallintoa.

Saksan liittokansleri kertoi myös itse ehdottaneensa Lukašenkalle puhelinkeskustelua, mutta tämä oli torjunut idean.

Lue myös:

Navalnyin terveydentilassa pieniä kohentumisen merkkejä – Venäläinen oppositiojohtaja on edelleen tehohoidossa

Lue seuraavaksi