1. yle.fi
  2. Uutiset

Osasairausloma johti outoihin tilanteiseen Kokkolassa: osa-aikaa tekevä saattoi tienata enemmän kuin täydellä työajalla

Kaupunki muuttaa palkallisuuden ehtoja, sillä Kelan käytännöt johtivat sekavuuteen ja eriarvoisuuteen.

sairauspäivärahat
Sohvalla viltin alla makaava nainen.
Osasairauslomalla tuetaan paluuta töihin, jotta sairauslomat eivät pitkittyisi, koska kokoaikatyö ei vielä onnistu.Jarkko Riikonen / Yle

Kokkolan kaupunki muuttaa osasairausloman palkallisuutta. Se johtuu siitä, että Kela on tulkinnut tilannetta kahdella tavalla.

Joissain tapauksissa osasairauslomalla olleen työntekijän kokonaisansiot ovat voineet nousta korkeammiksi kuin jos hän tekisi täyttä työaikaa.

Kaupunki siirtyi vuoden alusta käytäntöön, jossa osasairausloman ensimmäisiltä 60 päivältä työntekijälle maksetaan täysi palkka ja seuraavilta 60 päivältä 2/3 palkka.

Keväällä havaittiin, että Kela on maksanut osassa 2/3-palkalla olleiden tapauksista päivärahan työnantajalle, osassa työntekijälle.

Kela on ilmoittanut maksavansa päivärahan työntekijälle, jos työnantaja ei maksa osasairauspäivärahan ajalta täyttä palkkaa. Niinpä tulot ovat voineet ylittää kokotyöajan palkan.

Päätöksissä on ollut myös vaihtelua, ja työntekijät ovat olleet keskenään eriarvoisessa asemassa.

Yhteistoimintaryhmä esittää kaupunginhallitukselle, että kaupunki maksaa jatkossa ensimmäisiltä 60 päivältä täyden palkan ja seuraavilta 60 päivältä tehtyjen tuntien mukaan.

Osasairauslomalla tuetaan ihmisten paluuta työhön silloin, kun täysimääräinen työnteko ei onnistu.

Viime vuoden kokemukset ovat olleet Kokkolassa hyvät: käytäntö on nopeuttanut töihinpaluuta. Osasairauslomaa käytti lokakuuhun mennessä nelisenkymmentä työntekijää.

Lue seuraavaksi