Ulkoministeri Pekka Haavisto tapasi Valko-Venäjän oppositiojohtajan Vilnassa – Haavisto: Etyj voisi olla hyödyllinen työkalu vuoropuhelun luomisessa

Oppositio korostaa, että protesteja ei ole suunnattu Venäjää vastaan.

Valko-Venäjällä protestit jatkuvat. Naisten ketju yritti suojella keskellään olevaa miestä joutumasta OMON-turvallisuusjoukkojen pidättämäksi 28. elokuuta. Kuva: Tatyana Zenkovich / EPA

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi aamulla opposition presidenttiehdokkaana Valko-Venäjän vaaleihin osallistuneen Svjatlana Tsihanouskajan.

Tsihanouskaja on ollut vaalien jälkeen maanpaossa Liettuassa ja hänen puolisonsa on vangittuna Valko-Venäjällä.

– Meillä oli hyvä keskustelu, Haavisto kertoo.

– Svjatlana Tsihanouskaja korosti erittäin paljon sitä, että heidän päätavoitteensa tällä hetkellä on saada neuvotteluyhteys ja dialogi aikaan presidentti [Aljksandr] Lukašenkan ja hänen hallintonsa kanssa ja käydä rauhanomaista keskustelua siitä, mitä muutoksia Valko-Venäjällä tarvitaan.

Lukašenka ei ole tähän asti ilmaissut valmiutta vuoropuheluun rehellisiä ja vapaita presidentinvaaleja vaativan opposition kanssa. Mielenosoittajien ja oppositioaktivisten pidätykset ovat jatkuneet.

Etyj apuun?

Eilen perjantaina Euroopan unionin epävirallisessa ulkoministerikokouksessa Berliinissä ilmaistiin huolta Valko-Venäjän tilanteesta ja päätettiin edistää pakotteita henkilöitä vastaan, jotka ovat osallistuneet vaalivilppiin ja väkivaltaan mielenosoittajia vastaan.

Pakotelistan odotetaan valmistuvan viimeistään syyskuussa.

– Olisi hyvä, että dialogissa päästäisiin nopeammin eteenpäin. Yksi mahdollisuus on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj. Sen nykyinen puheenjohtajamaa Albania ja tuleva puheenjohtajamaa Ruotsi ovat esittäneet, että heiltä voitaisiin tehdä korkean tason vierailu Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin ja avata tätä kautta keskustelua maan johdon ja opposition välillä, Haavisto kertoo.

– Kyllä EU ja Suomi tukevat tällaista ajatusta, että Etyjiä voitaisiin tässä käyttää.

Valko-Venäjä on myös Etyjin jäsen, joten Etyj voisi olla tilanteessa käyttökelpoinen työkalu, Haavisto pohtii.

Svjatlana Tsihanouskaja piti tiedotustilaisuutta 21. elokuuta Vilnassa. Kuva: EPA

Haavisto: Protestit eivät ole Venäjää vastaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmoittanut, että Venäjä on valmis tarvittaessa lähettämään poliisiosaston Lukašenkan tueksi.

Haavisto muistutti Valko-Venäjän opposition korostavan, että protesteja ei ole suunnattu Venäjää vastaan.

– Tapaamisessa täällä vielä kerran vahvistui se kuva, että Valko-Venäjän opposition toiminta ei ole suunnattu Venäjää vastaan, ei ole Venäjä-kriittistä. Se lähtee siitä ajatuksesta, että heidän oman maansa lakeja pitää noudattaa, heidän oman maansa perustuslakia ja vaalilainsäädäntöä pitää noudattaa, Haavisto sanoi.

– Myöskään sen vuoksi siellä eivät liehu Euroopan unionin tai Venäjän liput kaduilla vaan heidän oman maansa liput.

Haavisto sanoi, että Valko-Venäjän suvereniteettia, itsemääräämisoikeutta pitää kunnioittaa, mutta nykyisessä vaikeassa tilanteessa muut maat voivat auttaa vuoropuhelun luomisessa.

Haaviston Liettuan-vierailun päätarkoitus oli kahdenvälinen keskustelu Liettuan kanssa. Haavisto tapasi Vilnassa ulkoministeri Linas Linkevičiusin.

Aiheesta aiemmin: