1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjassa uusia tartuntoja eniten EU:ssa, nuoriso joutui syntipukiksi – ”Läheisten tartuttaminen pelottaa, mutta rajoituksia on joskus vaikea noudattaa”

Espanjassa on eniten uusia tartuntoja väkilukuun nähden. Monet tartunnat ovat peräisin juhlista ja etenkin nuorten illanvietoista.

koronavirus
Nuoria puistossa.
Espanjan hallitus on vedonnut nuoriin, jotta he noudattaisivat koronarajoituksia. Virus on levinnyt etenkin illanvietoissa ja perhejuhlissa. Nyt yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty.Eduardo Rosales

BarcelonaNuorekkaan Gràcian kaupunginosan kadut alkavat täyttyä, kun ilta viilenee helteisen päivän jälkeen Barcelonassa.

Nuoriso kokoontuu terasseilla ja aukioiden ympärillä. Osittain nuorten syyksi on laitettu myös Espanjassa alati lisääntyvät tartunnat.

Viime kahden viikon aikana Espanjassa on rekisteröity (siirryt toiseen palveluun) lähes 90 000 tartuntaa. Maassa on nyt eniten uusia tartuntoja EU:n alueella väkilukuun nähden.

16-vuotiaat Lula Vila ja Max Pecorario ovat matkalle tapaamaan ystäviään.

–Uskon, että nuoret käyttäytyvät huolettomammin kuin aikuiset. Pitkän karanteenin jälkeen moni on halunnut ottaa kaiken irti kesästä, mutta pelkästään nuoria ei voi silti syyttää tartuntojen lisääntymisestä, Vila sanoo.

Monet Pecorarion ja Vilan ikätoverit juovat pussikaljaa ja seurustelevat aukioilla ja puistoissa.

Botellon eli pussikaljoittelu on kielletty Espanjan suurimmissa kaupungeissa, mutta poliisi ei näytä ainakaan Barcelonassa puuttuvan pienempien ryhmien illanviettoon.

Sekä Pecorario ja Vila kertovat välttäneensä isoja ryhmiä.

– Olen tavannut ystäviäni vähemmän kuin normaalisti. Eniten harmittaa se, etten päässyt kielikurssille, ja lukukauden päättäjäisjuhlien peruuntuminen. En ehtinyt hyvästellä kaikkia kavereitani ennen kesälomaa, Vila harmittelee.

Nuoria kadulla.
Espanjassa on voimassa maskipakko julkisilla paikoilla. Myös luokkahuoneissa oppilaat joutuvat käyttämään maskia joillain itsehallintoalueilla. Eduardo Rosales

Yöelämään uusia rajoituksia

Heinäkuussa 40 prosenttia uusista (siirryt toiseen palveluun) tartunnoista todettiin alle 40-vuotiailla. Suuri osa tartunnoista oli peräisin juhlista ja illanvietoista.

Pitkin kesää poliisi on sakottanut etenkin isolla joukolla juhlivia nuoria.

Espanjassa on ollut jo pitkään voimassa maskipakko julkisilla paikoilla.

Yökerhot pysyvät Espanjassa suljettuina ja viime viikkoina koronarajoituksia on jälleen tiukennettu (siirryt toiseen palveluun)myös baarien ja terassien osalta. Esimerkiksi tupakointia terassilla tai kadulla ei sallita, jos turvavälin pitäminen ei ole mahdollista.

Barcelonassa moni ei näytä tätä sääntöä noudattavan.

Myös baarien ja terassien asiakasmäärää rajoitetaan entisestään ja valomerkki tulee espanjalaisittain aikaisin eli yhdeltä aamuyöllä. Määräysten rikkomisesta voi saada tuntuvat sakot.

Etenkin nuoret jäävät juhlimaan kaupungille kuitenkin vielä aamun tunteina.

Pecorario ja Vila kertovat noudattaneensa rajoituksia ja jättäneen juhlinnan väliin. Vilan mukaan kaikki kesäksi suunnitellut juhlat on peruttu.

– Lähinnä rauhallisia illanviettoja pienellä porukalla kavereiden luona, Pecorario sanoo.

Nuoria kadulla.
Suuri osa tartunnan saaneista on nyt nuoria. Virukseen sairastuneiden keski-ikä on alle 40. Eduardo Rosales

Sometähdet apuun

Koronavirukseen kuolleiden määrä ei ole noussut merkittävästi tartuntojen lisääntymisestä huolimatta.

Viime viikolla (siirryt toiseen palveluun)virukseen menehtyi Espanjassa 129 ihmistä.

Pecorarion ja Vilan mukaan pelko virusta kohtaan on hälvennyt.

– Eniten huolestuttaa se, että minulla olisi tietämättäni tartunta ja vanhempani tai isovanhempani sairastuisivat. Siitä huolimatta rajoituksia on joskus vaikea noudattaa, Pecorario myöntää.

Espanjan epidemiatyöryhmän johtaja Fernando Simon on mediassa vedonnut lukuisia kertoja nuoriin, (siirryt toiseen palveluun)jotta nämä ottaisivat koronarajoitukset vakavasti.

Simon on pyytänyt myös sometähtien apua nuorten valistamiseen.

Monet julkisuuden henkilöt ovatkin julkaisseet sosiaalisessa mediassa nuorille suunnattuja valistuvideoita.

Tartunnan saaneiden keski-ikä on laskenut roimasti kevääseen verrattuna ja nyt se on alle 40 (siirryt toiseen palveluun).

Monet tartunnan saaneista ovat nyt oireettomia. Vaikka potilaiden määrä on kasvanut viime viikkoina etenkin pahimmalla tartunta-alueella Madridissa, sairaaloiden tilanne on toistaiseksi vakaa.

Koko maassa on tautiryppäitä, mutta maan virustilanteessa on myös suuria alueellisia eroja.

Espanjan terveysministeri Salvador Illan mukaan tilanne ei ole missään nimessä (siirryt toiseen palveluun) yhtä paha kuin viime keväänä ja esimerkiksi tiukalle karanteenille tuskin on tarvetta.

Hän ilmoitti myös (siirryt toiseen palveluun) Espanjan aloittavan ensimmäisen koronavirusrokotteen testaamisen syyskuussa.

Nuoria kadulla.
Espanjassa puhutaan jo epidemian toisesta aallosta. Maassa on eniten tartuntoja EU:ssa asukaslukuun nähden. Myös testausta on lisätty kevääseen verrattuna. Eduardo Rosales

Maskipakko yli kuusivuotiaille

Koronatartuntojen nopean kasvun vuoksi nykyisistä turvatoimista, kuten maskipakosta, tuskin luovutaan nopealla aikavälillä.

Turvatoimet ja nuorison käyttäytyminen on Espanjassa suurennuslasin alla myös siksi, että koulujen alkuun on enää alle kaksi viikkoa.

Eri alueiden turvallisuuskäytännöt saattavat vaihdella, mutta oppilaat käyvät koulua porrastetusti (siirryt toiseen palveluun)ja osa opetuksesta hoidetaan ainakin korkeimmilla luokka-asteilla virtuaalisesti.

Yli kuusivuotiaiden pitää käyttää koulussa maskia monilla alueilla.

Myös Pecorarion ja Vilan suurin huolenaihe on kouluun paluu.

– Tuntuu siltä, että ei ole kunnollista suunnitelmaa siitä, miten opetus järjestetään ja miten se toimii, Vila sanoo.

– Virtuaalinen opiskelu ei myöskään ole yhtä tehokasta ainakaan minun kohdallani, Pecorario lisää.

Häntä huolestuttaa myös turvallisuus.

– Pelkään, että saan tartunnan ja tartutan jonkun perheenjäseneni.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez lupasi viime viikolla pitämässään puheessa (siirryt toiseen palveluun), että opetus pystytään järjestämään turvallisesti ja "koulu on turvallisempi paikka kuin lähipuisto".

Myös opetusministeri Isabel Celaá on korostanut lähiopetuksen tärkeyttä. (siirryt toiseen palveluun) Koulut yritetään pitää auki tartunnoista huolimatta.

Aiheesta aiemmin:

Lue tästä uusimmat tiedot koronaviruksesta

Espanjalaisen maskissa soittaa The Beatles, toisen maski haistattaa pitkät koronavirukselle: "Maski on minulle asuste, jolla välttää sakon" 30.8.2020

"Ilman EU:n apua emme selviäisi" – Turismin puuttuminen näkyy konkurssiaaltona Barcelonan keskustassa 10.8.2020

Koronavirustartunnat jälleen nopeassa kasvussa Espanjassa – Miksi Barcelonasta tuli uusien tartuntojen keskus? 20.7.2020

Lue seuraavaksi