1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. George Floydin kuolema

Yhdysvalloissa syyttäjät haluavat George Floydin kuolemasta syytetyille poliiseille tiukemmat tuomiot teon julmuuden takia

Syyttäjien mukaan syytetyt osoittivat erityistä julmuutta käsiraudoissa ollutta Floydia kohtaan.

George Floydin kiinniottopaikalle Minneapolisissa vietiin kukkatervehdyksiä viime kesänä. Kuva: Craig Lassig / EPA

Yhdysvalloissa syyttäjät yrittävät saada mustan George Floydin kuolemasta syytetyille tavanomaista tiukemmat tuomiot. Syyttäjien mukaan syytetyt osoittivat erityistä julmuutta käsiraudoissa ollutta Floydia kohtaan.

46-vuotias Floyd kuoli toukokuussa Minnesotan Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella maahan useiden minuuttien ajan. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään.

– George Floyd, uhri, oli erityisen haavoittuvainen, sillä viranomaiset olivat jo laittaneet hänet selän takaa käsirautoihin ja asettaneet hänen rintansa vasten katukiveystä, ja herra Floyd oli selkeästi ja toistuvasti kertonut viranomaisille, että ei pysty hengittämään, oikeusasiakirjoissa kerrottiin.

– Huolimatta herra Floydin aneluista, joissa hän sanoi, että ei voinut hengittää ja että oli kuolemassa, sekä silminnäkijöiden pyynnöistä päästää irti herra Floydista ja auttaa häntä, vastaaja ja muut syytetyt jatkoivat herra Floydin pitelyä.

Syyttäjät: Avunannosta syytetyt osallistuivat aktiivisesti

Chauvinia syytetään tahattomasta toisen asteen murhasta ja kolmannen asteen murhasta, mitkä vastaisivat Suomessa suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolmea muuta poliisia syytetään avunannosta.

Syyttäjien mukaan kolmikko osallistui tappoon aktiivisesti, mikä perustelisi pidemmät tuomiot.

Syyttäjien asiakirjoista ei selviä, kuinka paljon pidempiä tuomioita syytetyille vaaditaan. Minnesotan osavaltiossa Chauvinin syytteillä voi yleensä saada jopa 12 ja puolen vuoden vankeustuomion. Toiseen asteen murhasta voi saada jopa 40 vuoden vankeustuomion.

Floydin kuolema herätti Yhdysvalloissa jälleen poliisin harjoittavaa väkivaltaa ja rasismia vastustavaa liikehdintää. Black Lives Matter -protestit levisivät ympäri maailmaa.

Aiheesta lisää:

Video: Jopa satatuhatta mielenosoittajaa marssi Washingtonissa poliisiväkivaltaa vastaan

Trump: Liittovaltion joukot pysyvät Portlandissa kunnes kaupunki on saatu "siivottua"

Mustien aseistautunut joukko esitti viranomaisille uhkavaatimuksen Yhdysvalloissa – Black Lives Matter -protesteissa mellakoitiin ja ammuskeltiin

Trump uhkaa lähettää lisää liittovaltion erikoisjoukkoja “demokraattien” kaupunkeihin – "Emme voi antaa tämän tapahtua"

"Lakkaa huutamasta, se vaatii paljon happea!" – Julkaistu keskustelu paljastaa poliisin vastauksen George Floydin hätähuutoihin