Libanonin Saksan suurlähettiläs nousemassa maan seuraavaksi pääministeriksi – presidentti ehdotti maan julistamista sekulaariksi

Mustapha Adib on saanut tukea kaikilta pääpuolueilta.

Libanonin Saksan suurlähettiläs on vahvoilla Libanonin seuraavaksi pääministeriksi. Oikealla Saksan entinen liittopresidentti Joachim Gauck. Kuva: AOP

Libanonin Saksan suurlähettiläs Mustapha Adib on vahva suosikki maan seuraavaksi pääministeriksi.

Reutersin lähteiden mukaan hänen taakseen ovat asettumassa tulevaisuuden liikkeen lisäksi kaikki suuret puolueet. Presidentti Michel Aounin on määrä tavata maanantaina parlamentin ryhmittymät ja käydä keskusteluja uudesta pääministeristä.

Adib nimitys voi tapahtua aivan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin vierailun alla. Macronin on määrä vierailla maassa maanantaina.

Macron on ollut keskeisessä roolissa, kun Libanonia on yritetty saada jaloilleen pääkaupungissa Beirutissa tapahtuneiden räjähdysten jälkeen.

Uuden pääministerin etsiminen alkoi edellisen hallituksen erottua elokuun alkupuolella. Pääministeri Hassan Diab ilmoitti erostaan voimakkaan arvostelun saattelemana pian räjähdysten jälkeen.

Räjähdyksistä toipumisen lisäksi Libanon on ollut sekä poliittisessa että taloudellisessa kriisissä. Tilannetta on vaikeuttanut maan valuutan heikkeneminen.

Lokakuun jälkeen Libanonin punta on menettänyt 80 prosenttia arvostaan.

Presidentti ehdottaa maan julistamista sekulaariseksi

Presidentti Aoun kommentoi sunnuntaina Libanonin olevan muutoksen tarpeessa ja ehdotti maan julistamista sekulaariseksi eli maallistuneeksi.

Aoun arvioi sekulaarisen valtion olevan ainoa tapa suojella uskonnollista moniarvoisuutta ja luoda yhtenäisyyttä. Uutistoimisto AFP kuvailee nykyistä hallintomuotoa lahkomaiseksi.

Libanon tunnustaa 18 virallista uskonnollista lahkoa, ja maan parlamentin 128 paikkaa on jaettu tasan muslimien ja kristittyjen välillä. Tässä järjestelmässä muodostuneet hallitukset ovat ajautuneet herkästi poliittiseen umpikujaan.

Jutun kuvatekstiä korjattu 31.8. kello 6.57: Joachim Gauck on Saksan entinen liittopresidentti, ei nykyinen.