1. yle.fi
  2. Uutiset

Järjestäjä ei kadu vaikka laittomat juhlat olivat johtaa kuolemiin Norjassa – poliisi ei reagoinut varoituksiin, oppositio syyttää hallitusta

Arviolta kaksisataa nuorta tunkeutui suljettuun bunkkeriin, jonne tulvi häkää ilmeisesti dieselaggregaattien vuoksi.

Norja
Pelastushenkilökuntaa poliisin eristämällä alueella.
Nuorten rave-juhlat johtivat 25 ihmisen sairaalahoitoon Oslossa. Bunkkeriin vietyjen aggregaattien epäillään aiheuttaneen häkämyrkytyksiä.Geir Olsen / EPA

Norjassa on aloitettu poliisitutkinta ja poliittinen väittely 25 ihmistä sairaalahoitoon sunnuntaina vieneiden rave-juhlien vuoksi.

Oppositiossa istuva oikeistopopulistinen Edistyspuolue syyttää VG-iltapäivälehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) tapahtuneesta hallituksen tiukkoja koronarajoituksia. Puolueen mukaan ne estävät norjalaisnuoria juhlimasta turvallisissa olosuhteissa.

Konservatiivipuolue Høyreä edustava terveysministeri Bent Høie tyrmää Edistyspuolueen arvostelun asiattomana.

Osin sattuma saattoi pelastaa jopa useiden ihmisten hengen, kun Oslossa partioineet poliisit törmäsivät lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sekavasti käyttäytyneisiin nuoriin.

Poliisit ryhtyivät selvittämään näiden käytöksen syytä ja selvitys paljasti useita muitakin hengenvaaralliseen tilaan joutuneita nuoria, jotka olivat juhlineet käytöstä poistetussa valmiusbunkkerissa.

Sairaalaan vietäessä seitsemän ihmistä oli tajuttomana ja viiden tila oli vakava. Nyt kukaan ei viranomaisten mukaan ole enää hengenvaarassa. Poliisi vetosi sunnuntaina muun muassa Twitterissä, että juhliin osallistuneet ja oireita saaneet ottaisivat yhteyttä terveydenhoitoon.

Nuoret olivat tunkeutuneet suljettuun bunkkeriin St. Hanshaugenissa ja järjestäneet siellä laittomat rave-juhlat. Bunkkeribileissä oli enimmillään jopa 200 juhlijaa, jotka olivat vieneet suljettuun tilaan mukanaan muun muassa kaksi dieselaggregaattia.

VG-iltapäivälehti on julkaissut videon (siirryt toiseen palveluun) juhlinnasta bunkkeriluolassa.

Viranomaiset epäilevät, että aggregaateista levisi bunkkeriin hiilimonoksidia eli häkää, joka myrkytti bilettävät nuoret. Yhteensä 25 ihmistä joutui varhain sunnuntaina sairaalahoitoon. Heidän joukossaan kaksi poliisia, jotka auttoivat bunkkerissa olleita nuoria.

"Meitä alkoi huimata tosi pahasti"

Bunkkeriluola on noin 500 neliömetrin laajuinen. Rave Cave -nimen saaneeseen tilaan johti vain yksi kulkuväylä, jonka korkeus ja leveys oli vain yksi metri. Nuoret olivat ilmeisesti itse puhkaisseet kulkuaukon.

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelema sairaalahoitoon joutunut parikymppinen nainen kertoo tunnelman juhlissa olleen todella hyvä. Kello 23 jälkeen lauantai-iltana alkaneet bileet kuitenkin muuttuivat eloonjäämiskamppailuksi noin neljä tuntia myöhemmin, kun sähköt katkesivat ja musiikki keskeytyi.

NRK:n haastatteleman naisen mukaan sähköä tuottaneet aggregaatit olivat bunkkerissa erillisessä tilassa, jonne johti metalliovi. Kun ovi avattiin, tulvahti kasvoille "kaasua" ja huoneesta löytyi kolme tajutonta nuorukaista.

– Meitä alkoi huimata tosi pahasti, nainen muistelee yön tapahtumia.

Huimauksesta huolimatta nainen ryhtyi yhdessä muiden kanssa raahaamaan tajuttomia miehiä turvaan.

– Se oli todella pelottavaa, nainen sanoo NRK:lle.

Poliiseja ja pelastusviranomaisia bunkkerin ulkopuolella.
Käytöstä poistetussa valmiusbunkkerissa juhli jopa 200 ihmistä. Heistä seitsemän vietiin tajuttomina sairaalaan.Geir Olsen / EPA

Juhlien järjestäjä torjui häkää teipillä ja jätesäkeillä

NRK on haastatellut myös yhtä laittomia juhlia järjestämässä ollutta miestä, joka hänkin joutui sairaalahoitoon. Miehen mukaan aggregaattihuoneen kaasut oli pyritty pitämään erossa juhlijoista teippaamalla oveen jätesäkkejä.

Joku juhlijoista kuitenkin irrotti teipit ja jätesäkit kesken kaiken.

Juhlia järjestämässä ollut mies ei omien sanojensa mukaan tunne katumusta.

– En kadu itse juhlien järjestämistä, mutta olisimme voineet järjestää asiat toisella tapaa. Olisimme voineet asettaa jonkun vahtiin ovelle ja olisimme voineet valita paremman paikan, mies sanoo ja lisää paikan näyttävän pohjapiirustuksen perusteella turvalliselta.

Mies väittää, että aggregaattihuoneessa olisi ollut toimiva ilmanvaihto. Viranomaisten tiedossa tällaista ilmanvaihdolla varustettua tilaa ei kuitenkaan ole, uutisoi VG-lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Jos joku osallistujista ei olisi avannut suljettua ovea, niin tapahtuma olisi ollut menestys, juhlajärjestäjä vakuuttaa NRK:n haastattelussa.

VG-lehden sairaalassa haastattelema 24-vuotias bilejärjestäjä sanoo, että juhliin piti tulla noin sata ihmistä, mutta lopulta paikalle ilmestyi kaksinkertainen määrä juhlijoita. Juhlia oli mainostettu ainakin Facebookissa, jossa oli annettu myös saapumisohjeita.

– Siitä piti tulla hauskaa, mutta ihmisiä tuli vain lisää ja lisää. Tilanne karkasi kontrollista, mies kertoo VG:lle.

"Poliisi ei reagoinut varoituksiin"

Norjassa on herännyt tapahtuneen jälkeen keskustelu myös poliisin toiminnasta laittomien rave-juhlien suhteen. Tietoa bunkkerijuhlista oli jaettu sosiaalisessa mediassa ja ilmoituksen nähneet olivat ottaneet yhteyttä poliisiin sekä etukäteen että bileiden ollessa käynnissä.

Valittajia oli huolestuttanut etenkin juhlien järjestäminen korona-aikana. Ilmoituksiin ei kuitenkaan esimerkiksi VG-lehden mukaan reagoitu poliisissa.

– Varoitusta ei otettu niin vakavasti kuin olisin toivonut. Se oli lyhyt keskustelu, ja poliisi osoitti vain vähäistä kiinnostusta siihen, mitä sanottavaa minulla oli, poliisiin yhteyttä ottanut nainen kertoo NRK:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

– Tiedossa on, että järjestelyistä olisi varoitettu etukäteen. Meidän pitää nyt tutkia, millaisesta varoituksesta oli kyse ja miten se arvioitiin, sanoo poliisitarkastaja Emil Lorch-Falch.

Lue myös:

Espanjassa uusia tartuntoja eniten EU:ssa, nuoriso joutui syntipukiksi – ”Läheisten tartuttaminen pelottaa, mutta rajoituksia on joskus vaikea noudattaa”

Lue seuraavaksi