1. yle.fi
  2. Uutiset

Finanssikriisi sotki viimeksi viennin, nyt sen tekee korona – Öljyn, raudan ja teräksen viennin arvosta hävisi lähes puolet

Viennin arvosta on kadonnut samoin kuin vuoden 2008 finanssikriisin jäljiltä noin viidennes. Tuonti ei ole vähentynyt vastaavasti.

vienti
Fartyg i Hangö hamn
Suomen viennistä saadaan rahaa nyt selvästi vähemmän kuin aikaisemmin. Johanna Lindholm/Yle

Vuoden alkupuoliskolla viennin arvo oli yli 17 prosenttia viime vuotta pienempi.

Suomen tavaraviennin arvo oli kesäkuussa vajaat 4,5 miljardia euroa, mikä oli 15 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Tulli (siirryt toiseen palveluun).

Tullin ulkomaankaupan kuukausitilaston mukaan Suomen tuonnin arvo oli kesäkuussa 4,7 miljardia euroa, mikä oli 9,6 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden kesäkuussa.

Suomen kauppatase oli kesäkuussa 209 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuoden kesäkuussa kauppatase oli 80 miljoonaa euroa ylijäämäinen.

Tammi–kesäkuussa viennin yhteenlaskettu arvo laski 17,3 prosenttia ja tuonnin arvo 12,2 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Kauppataseen alijäämää kertyi tammi-kesäkuussa lähes 1,7 miljardia euroa. Viime vuonna samalla ajanjaksolla kauppatase oli 10 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Öljyjalosteiden viennin arvo putosi rajusti

Rajua viennin arvon laskua mitattiin kesäkuussa muun muassa öljyjalosteiden viennissä, minkä arvo oli kesäkuussa 49,6 prosenttia vähäisempi kuin viime vuoden kesäkuussa. Raudan ja teräksen viennin arvo putosi samaan aikaan 43,6 prosenttia. Metsäteollisuuden tuotteiden viennin arvo puolestaan pieneni 17,0 prosenttia.

Suomen vienti kaikkiin suurimpiin vientimaihin laski kesäkuussa. Vienti Saksaan laski 17,4 prosenttia, vienti Ruotsiin 10,3 prosenttia ja vienti Yhdysvaltoihin 27,1 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna.

Lue myös:

Vienti romahtaa koronakriisin myötä, mutta kuinka paljon? Asiantuntijat: Pohjakosketus on vasta edessä

Vientiyritykset: Loppuvuoden aikana vienti laskee – matkustusrajoitukset, raaka-ainepula ja häiriöt tavaroiden kuljetusketjuissa aiheuttavat ongelmia

Suomen tavaravienti laski kesäkuussa, mutta vientihinnat nousivat

Lue seuraavaksi