1. yle.fi
  2. Uutiset

THL julkaisi koronavirus-jäljityssovelluksen tänään – "Tämä laajentaa altistuneiden seurantaa", sanoo STM:n Varhila

Tartuntaketjujen katkaisua helpottavan Koronavilkun voi ladata maksutta puhelimeen.

Koronavilkku
THL esittelee tänään julkaistua Koronavilkku-sovellusta
THL esittelee tänään julkaistua Koronavilkku-sovellusta

Koronaviruksen tartuntaketjujen jäljittämiseen tarkoitettu Koronavilkku-sovellus on tänään tullut ladattavaksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kertoi tänään sovelluksen käytöstä tiedotustilaisuudessa.

– Tämä laajentaa menetelmää, miten altistuneiden seurantaa pystytään järjestämään, sanoo tilaisuudessa STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Koronavilkun avulla olisi parhaassa tapauksessa mahdollista kohdentaa rajoituksia sinne, missä tartuntoja ja altistumisia on tapahtunut. Näin laajat rajoitustoimet voitaisiin välttää.

Koronavilkun käyttö tulee lisäämään jäljittämistyötä, arvioi Varhila. Mitä useampi ottaa sen käyttöön sitä enemmän testausta ja jäljitystä tullaan jatkossa tekemään.

Varhila muistuttaa, että sovellus ei poista harkintaa matkustamisesta ja turvaetäisyyksistä, mutta se auttaa tilanteissa, joissa etäisyyksiä ei voi pitää tai esimerkiksi matkustamista ei voi välttää.

Mobiilisovellus voi auttaa tilanteessa, jossa tartunnan saanut ei tunne tai muista kaikkia tapaamiaan ihmisiä.

Koronavilkku ei jatkossa kuitenkaan yksin riitä jäljityksen suhteen, vaan ihmiskäsiä tarvitaan edelleen.

– Tämä ei ratkaise meidän jäljittämisen problematiikkaa. Edelleen me tarvitsemme terveydenhuollon henkilöstöä antamaan ohjausta, neuvontaa ja opastusta siinä tilanteessa, kun oma vilkku antaa hälytteen, sanoo Varhila.

Tavoitteena on myöhemmin syksyllä laajentaa sovelluksen käyttöä myös muualla EU:ssa, sanoo Varhila. Tämä selvitystyö on kuitenkin vielä kesken.

Kaikki käytössä olevat keinot koronaepidemian torjumiseksi, kannattaa käyttää, vetoaa THL:n johtaja Mika Salminen.

– Olisi hirveän tärkeää, että mahdollisimman moni ottaisi tämän käyttöön. Kaikesta käytöstä on hyötyä mitä isompi määrä suomalaisista ottaa tämän käyttöön sitä paremmat mahdollisuudet meidän on ehkäistä jatkotartuntoja, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.

Salmisen mukaan Koronavilkku on lisä jo olemassa olevien keinojen valikoimaan, mutta se ei korvaa niitä.

– Jos näitä käytetään yhdessä, niin sillä on yhtenäisvaikutus, jolla torjutaan entistäkin tehokkaammin epidemian leviämistä, toeaa Salminen.

Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista ja sen voi ladata maksutta puhelimeen suoralla latauslinkillä osoitteesta koronavilkku.fi (siirryt toiseen palveluun).

Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin tänään, joten se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla.

– Tavoittelemme ensimmäisen kuukauden aikana noin miljoonaa käyttäjää. Hyötyä saadaan jo pienemmästä käyttäjämäärästä, mutta mitä useampi käyttää sitä nopeammin sovellus tavoittaa altistuneita sanoo THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Yrttiahon mukaan käyttäjäapua sovelluksen käyttöön ja asennukseen on saatavilla koronavilkku.fi -sivustolla ja myös Telia, Elisa ja DNA ovat lupautuneet auttamaan asiakkaita asennuksissa.

Miten koronavilkku toimii?

Älypuhelinsovellus Koronavilkku tunnistaa toistensa läheisyydessä olleet puhelinlaitteet ja ilmoittaa altistuneille, jos jollain käyttäjistä todetaan koronavirustartunta. Toiminta ja teho perustuu siihen, että mahdollisimman moni ottaisi sen käyttöönsä.

Sovellus ei kuitenkaan kerro mistä, milloin ja keneltä tartunnan olisi voinut saada.

Tietoja henkilöstä tai laitteen sijainnista ei tallenneta, vaan lähekkäin olevat puhelinlaitteet vaihtavat keskenään ainoastaan numerotunnisteita. Sovelluksen käyttäminen vaatii puhelimen Bluetooth-yhteyden pitämistä päällä.

Lue lisää:

Tältä näyttää hartaasti odotettu koronasovellus Koronavilkku – tavoitteena miljoona suomalaista käyttäjää

Koronavilkku julkaistaan Suomessa pian – näin samankaltainen sovellus on vastaanotettu muualla Euroopassa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Viruksen vasta-aineista uutta tietoa, pandemia vaikuttanut nuorten liikuntaan, Saksassa jälleen yli 11 000 tartuntaa

Lue seuraavaksi