Ranskalaisyritys rakentaa itärajan pintaan Pohjoismaiden suurimman sähkövaraston – valtavat akut moninkertaistavat sähkön varastoinnin Suomessa

Uusi sähkövarasto siirtää sähkön varastoinnin Suomessa uudelle tasolle.

Yllikkälän akkuvarasto Lappeenrannassa.
Valtava akkuvarasto ei välttämättä näytä kummoiselta, mutta pitää sisällään valtavan määrän tehoa. Katso tästä Kalle Schönbergin juttu paikan päältä.

Uusiutuvaan energiaan erikoistuvalla ranskalaisyhtiö Neoenilla on Etelä-Australiassa Hornsdalessa maailman suurin akkukäyttöinen sähkövarasto (siirryt toiseen palveluun) eli akusto. Teslan vuonna 2017 toimittama akusto on nimellisteholtaan 100 megawattia ja energiakapasiteetiltaan 129 megawattituntia.

Hornsdalessa rakentaminen sai paljon julkisuutta, koska Teslan johtaja Elon Musk ilmoitti rakentavansa akuston ilmaiseksi, jos se ei valmistu sadassa päivässä.

Tesla pysyi aikataulussa. Viime vuonna Neoen ilmoitti akuston laajentamisesta 50 prosentilla.

Pohjoismaiden suurin akusto

Nyt ranskalaisyhtiö rakentaa Lappeenrantaan pohjoismaiden suurinta akkukäyttöistä sähkövarastoa. (siirryt toiseen palveluun) Fingridin sähköaseman alueelle Lappeenrannan Yllikkälään nousevan Power Reserve One -litiumioniakuston nimellisteho on 30 megawattia ja energiakapasiteetti 30 megawattituntia.

Suurimpien nykyään Suomessa rakennettavien tuulivoimaloiden teho on 3–5 megawattia. Akuston teho vastaa siis noin 6–10 suurta tuulivoimalaa.

Akusto on tarkoitus ottaa käyttöön ensi vuoden alussa.

Neoen ei ole kertonut akuston toimittajan nimeä.

– Se ei ole Tesla, Neoen-yhtiön Euroopan aluejohtaja Christophe Desplats-Redier selventää.

Akustot ovat konttien sisällä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Uusi akusto siirtää sähkön varastoinnin Suomessa kertaheitolla uudelle tasolle. Tähän mennessä Suomessa on ollut lähinnä 1–2 megawatin kokoisia akustoja.

Suurimman 6 megawatin sähkövaraston (siirryt toiseen palveluun)rakensi viime vuonna Tuuliwatti Oy Iin Viinamäen tuulipuiston yhteyteen.

Nyt valmistuva ranskalaisyrityksen akusto lisää huomattavasti Suomen mahdollisuuksia sähkön varastointiin.

Aluksi tuulivoimaa

Ranskalaisyritys kiinnostui Suomen markkinoista kolme vuotta sitten. Aluksi se keskittyi tuulivoimaan.

– Näimme, että uusiutuvan energian markkina Suomessa kasvoi ja tuulivoimaa oli rakennettu vähemmän kuin muissa maissa. Katsoimme, että meillä olisi mahdollisuuksia näillä markkinoilla, Neoen-yhtiön Euroopan aluejohtaja Christophe Desplats-Redier sanoo.

Yhtiö käynnisti heinäkuun alussa Närpiössä 81 megawatin Hedet-tuulipuiston, jolla on sähköntoimitussopimus Googlen kanssa. Närpiön hankkeessa Neonilla on 80 prosentin osuus. Loput omistaa Prokon Finland -yhtiö.

Neoen on myös osakkaana Kannuksen, Kalajoen ja Kokkolan alueelle rakennettavassa 250 megawatin Mutkalammen tuulipuistossa ja Björklidenin 35 megawatin tuulipuistossa.

Ranskalaisyritys Neoen osallistuu myös tuulivoimahankkeisiin Suomessa. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Akkuvarasto tarjoaa säätövoimaa

Neonin akkuvarastoa rakennetaan Fingridin Yllikkälän sähköaseman alueelle Lappeenrantaan. Paikka on otollinen, koska akkuaseman on tarkoitus palvella Fingridin kantaverkon tarpeita tasapainoittamalla sähkön tuotannon ja kulutuksen välisiä eroja.

Akkuasema tarjoaa Fingridille säätövoimaa osallistumalla sähkön säätö- ja reservimarkkinoille.

– Tällainen akkuvarasto on erityisen hyvä, kun tarvitaan sähköverkon erittäin nopeaa säätöä, kantaverkkoyhtiö Fingridin kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo kertoo.

Akuston sijainti Fingrdin sähköasemalla on otollinen. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Myöhemmin Neoen voi osallistua sähkömarkkinoille myös sähkön ostajana ja myyjänä. Akustoa voitaisiin tällöin ladata, kun sähkö on halvempaa ja sähköä myydä akuista, kun hinta kallistuu.

– Markkina on avautumassa ja kasvaa lähivuosina. Mietimme jo akuston laajentamista niin, että voimme tarjota myös muita palveluja sähköverkkoon, Neoen-yhtiön Euroopan aluejohtaja Christophe Desplats-Redier sanoo.

Desplats-Redier ei kerro Yllikkälän akkuaseman investoinnin kustannuksia. Hän kuitenkin toteaa, että tämän kokoisen akkuaseman hinta on yleensä 15–20 miljoonaa euroa.

Energiavarastoja tarvitaan lisää

Neoenin suuri akusto siirtää Suomen lähemmäksi tulevaisuuden energiajärjestelmää.

– Tällaiset järjestelmät ovat välttämättömiä selvitäksemme sähkömarkkinoiden murroksesta ja siirtymisessä hiilivapaaseen sähköjärjestelmään, kantaverkkoyhtiö Fingridin kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo kertoo.

Akkuvarastoja ja muuta energian varastointia tarvitaan yhä enemmän, koska aurinko- ja tuulivoimaa rakennetaan koko ajan lisää. Aurinko ei aina paista, eikä tuuli aina puhalla. Energiaa pitää siis varastoida myöhempää käyttöä varten.

– Meidän pitää löytää uusia keinoja tasapainottaa sähkön tuotanto ja kulutus. Tässä akkuvarastot ovat yksi hyvä keino, Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston sähkömarkkinoiden apulaisprofessori Samuli Honkapuro sanoo.

Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston apulaisprofessori Samuli Honkapuro. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Akkuja voidaan tehdä Suomessa

Yllikkälän uusi akkuvarasto ei tuo juurikaan vakituisia työpaikkoja. Akkuvarastojen rakentaminen Suomessa ja muualla maailmassa lupaa kuitenkin hyvää Suomen akku- ja sähköteollisuudelle.

Suomeen ollaan rakentamassa valtion tukemana akkuihin liittyvää toimialaa eli akkuklusteria (siirryt toiseen palveluun). Suomessa louhitaan jo akkumineraaleja ja tarkoitus on jatkojalostaa niitä aina akuiksi saakka.

– Akut ja niihin liittyvä elektroniikka luovat hyviä liiketoimintamahdollisuuksia Suomelle, apulaisprofessori Samuli Honkapuro LUT-yliopistosta vakuuttaa.