Hyppää sisältöön

Tiktokin myynti käy entistä kiharaisemmaksi – Kiina vaatii kaupalle erillistä lupaa

Kiina on päivittänyt listaa erillisluvan vaativista teknologiakaupoista.

Tiktok sekä sen kiinalainen versio Douyin ovat tunnettuja lyhyistä hupivideoista. Liu Shichao tekee Douyiniin juomavideoita. Kuva: EPA

Bytedancen aikeet myydä nuorisolle suunnatun videonjakosovelluksen Tiktokin ulkomaantoiminnot ovat jälleen vaikeutuneet, mutta tällä kertaa Kiinan, ei Yhdysvaltain johdon takia.

Kiinan ulkomaankauppaministeriö ilmoitti myöhään perjantaina, että se on päivittänyt vuonna 2008 laatimaansa listaa teknologiakaupoista, jotka vaativat erillisluvan. Listalle on nyt lisätty tekoälyteknologiaa, muun muassa käyttäjätietoa hyödyntäviä sovelluksia, jotka keräämänsä tiedon avulla personoivat sisältöjä asiakkaalle. Tiktok on tällainen sovellus.

Listan muuttamista perustellaan tarpeella turvata kansallinen talous. (siirryt toiseen palveluun) Bloombergin haastatteleman lähteen mukaan tarkoituksena on viivyttää Tiktokin kauppaa, ei kieltää sitä kokonaan.

Financial Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tiktokin myyntineuvotteluissa mukana olevat nimettömät lähteet arvioivat, että päätös vaikeuttaa ja hidastaa myyntiä. Myynnissä oli tähdätty alustavaan sopimukseen jopa jo tällä viikolla, mutta luvan hankkiminen lykännee prosessia.

Tiktokin ostosta ovat neuvotelleet Microsoft, Oracle ja Walmart. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut kieltää videonjakosovellus Tiktokin toiminnan Yhdysvalloissa, jos sen omistus ei siirry amerikkalaisille.

Cui Fan, Kiinan hallituksen neuvonantaja ja Pekingin kansainvälisen liiketalouden yliopiston professori sanoo Financial Timesille, että listauksen uudistaminen on ollut tekeillä jo vuodesta 2018, mutta se päätettiin tehdä nyt, osin kansainvälisen tilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain ja Kiinan suhteita ovat kiristäneet kauppasodan lisäksi koronapandemiaa koskevat syytökset sekä Kiinan säätämä Hongkongin turvallisuuslaki.

Lue lisää: