1. yle.fi
  2. Uutiset

Montenegron valtapuolue niukkaan voittoon, mutta oppositiorintama voi yhä syrjäyttää sen

Vaaleissa toiseksi tullut Serbia- ja Venäjä-myönteinen oppositio yrittää koota pienempiä oppositiovoimia yhteen hallituskoalition muodostamiseksi.

Montenegro
Montenegron presidentti puhuu medialle.
Montenegron presidentti, länsimielistä DPS-puoluetta edustava Milo Djukanovic puhui medialle äänestysaseman ulkopuolella sunnuntaina. Boris Pejovic / EPA

Montenegron länsimielinen valtapuolue DPS on voittanut niukasti sunnuntain tasaväkisissä parlamenttivaaleissa. Presidentti Milo Djukanovicin johtama DPS sai vaalissa 35 prosentin äänisaaliin.

Keskusvaalikomitean mukaan Serbia- ja Venäjä-myönteinen oppositio sai vaalissa 32,5 prosentin kannatuksen. Pienemmät kaksi oppositiopuoluetta ylsivät runsaan 12 ja runsaan viiden prosentin kannatuksen.

Professori Zdravko Krivokapicin johtama oppositiorintama julistautui jo vaalien voittajaksi, sillä oppositiolla arvellaan olevan parempi mahdollisuus muodostaa hallituskoalitio.

Oppositio saattaakin syrjäyttää DPS:n vallasta, jos se kykenee yhdistämään voimansa. Kyseessä olisi silloin ensimmäinen kerta kolmeen vuosikymmeneen, kun DPS:n valta-asema murtuu.

On epäselvää, pystyykö oppositio rakentamaan toimivan liittouman. Oppositio koostuu niin äärioikealla olevista serbinationalisteista kuin kansalaismielisistä liberaaleistakin.

Djukanovic johti Montenegron itsenäistymisprosessia Jugoslavian hajoamisesta. Myöhemmin hän on vienyt Montenegron sotilasliitto Naton jäseneksi ja saanut suitsutusta EU-jäsenyyden edistämisestä.

Samalla häntä on kritisoitu korruptiosta ja väitetyistä rikollisyhteyksistä.

Serbian ortodoksinen kirkko puolestaan asettui vastustamaan Djukanovicia, sillä se raivostui viime vuonna säädetystä laista, jonka mukaan sadat maan luostarit saattavat päätyä valtion omistukseen.

Lue myös:

Montenegron parlamenttivaalien tulosennusteessa valtapuolueella vain muutaman prosenttiyksikön etumatka oppositiorintamaan

Montenegro äänestää parlamenttivaaleissa – Vastakkain länsimielinen presidentti ja Venäjää tukeva oppositio

Lähteet: AFP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi