Rikosjuttujen suma odottaa purkamistaan Pohjanmaan käräjäoikeudessa – koronakevään jäljiltä keskeytyksissä on yli 400 tapausta

Normaaliin käsittelyaikaan pääseminen voi venyä pitkään, jos lisävoimia ei saada.

Käräjäsalit pyritään kaikin keinoin pitämään toiminnassa, vaikka koronatilanne pahenisikin. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Rikosasioiden oikeuskäsittely on ruuhkautunut Pohjanmaan käräjäoikeuden alueella pahasti. Syynä on korona, jonka takia istunnot keskeytettiin keväällä.

Elokuun loppupuolella rikosjuttuja oli koronakeväältä keskeytyksissä yli 400. Riita-asiat on pystytty sen sijaan ratkaisemaan lähes normaalitahtiin. Uusia tapauksia tulee tietenkin koko ajan.

Vaasassa tilanne on huonompi kuin Kokkolassa, ja se on kärjistynyt koronan vuoksi.

Jos lisäresursseja ei saada, voi pääsy normaaliin, keskimäärin viiden kuukauden käsittelyaikaan viedä kolmekin vuotta, sanoo johtava laamanni Daniel Allén.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudessa juttusuma ei ole päässyt näin pahaksi. Jonoon jääneistä rikosjutuista jo lähes kaksi kolmasosaa on saatu käsiteltyä ja jutturuuhkat on arvion mukaan purettu kevääseen mennessä.

Nyt jonossa on alle 80 rikosjuttua.

– Tällä hetkellä suurin ongelma on se, että syyttäjien meille antamat päivät ovat täynnä. Pääosin uudet jutut menevät jo ensi vuoden puolelle, kertoo laamanni Sirpa Pakkala Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeudesta.

Lisävoimia tarvitaan

Daniel Allén toivoo lisävoimia sekä tuomari- että sihteeripuolelle jo syksyllä ja etenkin ensi vuonna. Pohjanmaan käräjäoikeuden alueelle halutaan kaksi vakituista tuomarin virkaa rikospuolelle. Tuomareita on nyt 21.

Sihteeripuoli on Allénin mukaan aliresurssoitu, ja sinne toivotaan 3–4 henkilötyövuotta. Vakivirkojen pyytämiseenkin olisi perusteita.

Sihteereistä suurempi osa tulisi Vaasaan, niin sanotut koronatuomarit Vaasaan ja Kokkolaan. Toisaalta käräjäoikeus on yhteinen, joten resurssi kohdistuu koko alueelle.

Vaikka Etelä-Pohjanmaalla tilanne on valoisampi, myös siellä juttujen patoutuminen johtuu sihteerien vähäisyydestä. Sihteerien työaikaa vie nyt esimerkiksi videoyhteyksien sopiminen oikeudenkäyntiin, Pakkala kertoo.

Tuomari- ja sihteeripulan lisäksi myös syyttäjätilanne on hankala ja rekrytointi takkuaa Allénin mukaan suuremmissakin kaupungeissa heikon palkkauksen takia.

2000 juttua vuodessa

Pohjanmaan käräjäoikeuteen tulee noin 2 000 rikosasiaa vuodessa. Niistä moni on jo saapuessaan viipynyt rikosilmoituksen teon, poliisitutkinnan ja syyteharkinnan polulla pitkään.

Joskus haastamiseen onkin vain vähän aikaa ennen mahdollisuuden umpeutumista. Käsittelyn kiireellisyyttä voi lisätä esimerkiksi syytetyn vangittuna olo, matkustamiskielto tai se, että kyse on hyvin nuoresta henkilöstä. Muuten priorisointia ei juuri tehdä esimerkiksi juttutyypeittäin.

– Käsittely riippuu myös osaston tilanteesta, mutta yleensä ensin sisälle tullut saadaan myös ensin ulos, sanoo johtava laamanni Daniel Allén.

Allenin mukaan nyt lähdetään siitä, että keskeytyksiin ei enää jouduta. Ylimääräistä saleista sen sijaan voidaan karsia: koululuokkia ei päästetä tutustumaan istuntoon ja median määrää voidaan tarvittaessa rajoittaa.

– Siitä lähdetään, että yritetään kaikin voimin käsitellä juttuja, sanoo Allén.

Vaikka sumaa on, tilanne ei ole niin paha kuin ennakkoon pelättiin.

– Kyllä tästä selvitään, olen luottavainen.