Hyppää sisältöön

Granholmin veljekset kiistävät murhan yritykset, syyttäjä: "Oli tarkoitus surmata poliiseja" – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Syyttäjä vaatii veljeksille 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta muun muassa 13 murhan yrityksestä.

Raymond ja Richard Granholm ovat olleet tutkintavankeudessa viime elokuusta lähtien. Kuva: Pasi Murto / AOP, Vesa Moilanen / Lehtikuva, kuvankäsittely: Ilkka Kemppinen / Yle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on alkanut käsitellä vuosi sitten elokuussa tapahtuneita Porvoon poliisiampumisia.

  • Syyttäjä katsoo, että 31-vuotiaan Richard Granholmin ja 26-vuotiaan Raymond Granholmin oli tarkoitus surmata poliiseja, kun he ampuivat pakomatkallaan kohti poliisiautoja.
  • Syyttäjät Laura Sairanen ja Jukka Haavisto vaativat veljeksille 13 vuoden vankeustuomiota. He vaativat myös veljesten lähettämistä mielentilatutkimukseen.
  • Richard ja Raymond Granholm kiistivät tiistaina oikeudessa asianajajiensa Maria Lundströmin ja Petteri Kouhian välityksessä 13 murhan yritystä. Veljekset eivät itse osallistuneet tiistaina valmisteluistuntoon.
  • Veljesten mukaan heidän tarkoituksensa oli saada ampumisilla poliisit luopumaan takaa-ajosta. Veljekset myönsivät esimerkiksi ampuma-aserikoksen ja virkamiesten väkivaltaiset vastustamiset.
  • Poliisiampumisten pääkäsittely alkaa ensi maanantaina. Tällöin myös veljekset osallistuvat oikeudenkäyntiin.

Lue tästä, miten poliisiampumisiin johtaneet tapahtumat etenivät Porvoossa.

Syyttäjä vaatii veljeksiä mielentilatutkimukseen

Erikoissyyttäjät Laura Sairanen ja Jukka Haavisto odottivat aamulla oikeudenkäynnin alkua Vantaan Technopoliksen tiloissa. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Erikoissyyttäjät Laura Sairanen ja Jukka Haavisto vaativat Granholmin veljeksille 13 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Heitä syytetään 13:sta murhan yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeän ryöstön valmistelusta, panttivangin ottamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, kahdeksasta vaaran aiheuttamisesta, ampuma-aserikoksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Syyttäjät vaativat, että veljekset lähetetään mielentilatutkimukseen.

Lue tästä jutusta, mitä veljeksistä tiedetään.

Veljekset olivat asuneet lapsena Porvoossa, mutta olivat muuttaneet Ruotsiin. He asuivat muutaman kuukauden Porvoossa motellissa ennen ampumisia.

He saunoivat paljon Porvoossa motellissa ja pukeutuivat usein samanlaisiin vaatteisiin

Poliisin tiesulku 25.8.2019 Ikaalisissa, jossa Granholmin veljekset otettiin kiinni. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kaksi poliisia loukkaantui ampumisissa

Viime elokuun 25. päivä sunnuntaina puolen yön jälkeen hätäkeskukseen tuli puhelu, jossa kerrottiin, että Porvoon teollisuusalueella Koneistajantiellä olisi meneillään omaisuusrikos.

Poliisipartio meni paikalle. Sen jälkeen tapahtui jotain hyvin yllättävää.

Poliisipartio joutui ampumisen kohteeksi. Heiltä myös varastettiin poliisin mukaan "voimankäyttöön liittyvää välineistöä", joka myöhemmin saatiin kiinniotossa takaisin.

Tapahtumat teollisuusalueella kestivät kolme minuuttia. Molemmat poliisit loukkaantuivat lievästi ampumisissa.

Ampumisen jälkeen alkoi veljesten pakomatka. Se päätyi Hämeeseen, josta poliisi paikallisti sunnuntai-iltana veljekset ja heidän käyttämänsä ruotsalaiskilvillä olevan Volvon.

Poliisi yritti pysäyttää Tampereella alkuillasta Volvoa, mutta ei siinä onnistunut. Veljekset ajoivat Tampereella Rantatunneliin, jossa he ampuivat jälleen poliisipartiota.

Kolme luotia osui poliisiautoon.

Myös sivulliset olivat poliisin mukaan vaarassa.

– Rantatunnelissa oli kesäsunnuntaina runsaasti siviiliautoilijoita. Vaikka (ampumisten) kohde oli poliisi, myös sivulliset ovat olleet konkreettisessa vaarassa. Vaaraa on aiheutunut ammutuista luodeista ja liikenneturvallisuutta törkeästi vaarantavasta ajonopeudesta, tutkinnanjohtaja Kimmo Huhta-aho kertoi aiemmin keskusrikospoliisin tiedotteessa.

Rantatunnelin tapahtumien jälkeen Granholmin veljesten pakomatka jatkui.

Poliisi viritti heille Hämeenkyrössä piikkimaton. Veljekset väistivät piikkimaton. He törmäsivät poliisiautoon ja ampuivat jälleen poliiseja kohti laukauksia.

Asianajajat Petteri Kouhia ja Maria Lundström saapuivat aamulla valmisteluistuntoon. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Volvo pysähtyi piikkimattoon

Seuraava piikkimatto odotti veljeksiä Ikaalisissa.

He ajoivat tällä kertaa piikkimattoon, ja heidän autonsa pysähtyi siitä muutaman sadan metrin päässä.

Richard ja Raymon Granholm tulivat ulos autosta ja antautuivat poliisille ilman vastarintaa.

Kiinniotto tapahtui sunnuntai-iltana kello 20.33.

Granholmin veljesten epäillään ampuneen Porvoossa ja pakomatkansa aikana yhteensä parikymmentä laukausta. Syytteet 13:sta murhan yrityksestä tulevat näistä ampumisista.

Porvoossa ammutut laukaukset osuivat kahteen poliisiin, muualla pakomatkan aikana ammutut laukaukset eivät osuneet poliiseihin.

Poliisin näkemys tapahtumista tarkentuu tänään, kun syyttäjän haastehakemus tulee julki.

Toimittajat seurasivat oikeudenkäyntiä videoyhteydellä

Porvoon ampumisten oikeudenkäyntiä käydään erikoisjärjestelyin.

Istuntoja pidetään kahdessa paikassa: Porvoon oikeustalolla ja käräjäoikeuden tiloissa Vantaan Technopoliksessa.

Toimittajat eivät pääse oikeussaliin koronarajoitusten vuoksi. Toimittajat joutuivat seuraamaan valmisteluistuntoa tiistaina videoyhteyden avulla Hyvinkään oikeustalolta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden laamannin Anders Cederbergin mukaan tuomioistuimella oli vaikeuksia löytää vapaita oikeussaleja Porvoon ampumisten oikeudenkäyntiin.

Lue lisää:

.
.