1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuhmossa arki muuttui viikonlopussa, paikallinen: "Ei täällä kylillä viitsi nyt pyöriä" – Kainuussa 18 tartuntaa viime päivinä, suurin osa Kuhmossa

Kuhmon tartuntaryppääseen liittyy 160 koronavirukselle altistumista. Osa niistä on palvelukodissa, missä on myös yksi tartunta.

koronavirus
Kuhmon keskustan pääkatu
Suurin osa tuoreista tartunnoista ja altistuneista on Kuhmossa. Kuvassa Kuhmon keskustaa maanantaina. Antti Tauriainen / Yle

Kuhmossa perjantaina todetusta laajasta korona-altistuksesta on tähän mennessä löytynyt 18 koronatartuntaa.

Tartunnan saaneista 16 on Kuhmosta ja Sotkamossa sekä Kajaanissa molemmissa on yksi tartunta. Kaikki sairastuneet ovat aikuisia. Tartunnan saaneiden keski-ikä on alle 30 vuotta. Tartuntaryppääseen liittyy 160 koronavirukselle altistumista.

Pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari kertoo, että altistuneista yli sata on Kuhmossa. Sotkamossa ja Kajaanissa on muutamia kymmeniä. Kaikki tiedetyt altistuneet on tavoitettu ja heidät on asetettu kotikaranteeniin.

– Sitten on yksittäisiä ihmisiä myös muualta kuin Kainuun alueelta, Koukkari sanoo.

Kuhmossa sijaitsevassa Tukena Kultakuusen palveluyksikössä on todettu COVID-19-altistumisia työntekijän sairastuttua koronavirukseen. Tukena Kultakuusi tuottaa asumispalveluista paljon apua ja tukea tarvitseville aikuisikäisille kehitysvammaisille henkilöille. Yksikön asukkaat ja henkilökunta ovat karanteenissa.

Koronavirus on kohtalokkain yli 70-vuotiaiden keskuudessa. Kainuun sote suosittelee, että koko Kainuun alueella vältetään lähikontakteja ikäihmisten kanssa kuluvan viikon aikana. Vanhuspalveluiden alaisissa hoitokodeissa ei tiettävästi ole altistumisia.

Kainuun soten vanhuspalvelujen hoitokodeissa ja hoivayksiköissä on toistaiseksi voimassa vierailukielto tästä päivästä lukien. Lisäksi vierailukielto koskee Kuhmon terveyskeskussairaalan vuodeosastoa sekä kehitysvammayksiköitä.

Alkava viikko paljastaa kuluneen viikon aikaisen altistumisen tuomat tartunnat, ja sitä seuraava viikko jatkotartunnat. Kuhmon kaupunki on aloittanut voimakkaat sulkutoimet, joilla pyritään estämään viruksen leviäminen.

Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä kertoo, että kaikki rajoitukset on otettu käyttöön sujuvasti. Hänen mukaansa tilanne on vakava, joten käyttöön otetut rajoitustoimenpiteet ovat tarpeellisia. Mahdollisia uusia rajoituksia tarkastellaan tautitilanteen mukaan.

– Rajoituksista ollaan varsin yksimielisiä.

Kuhmon kaupunki on ottanut myös erilaisia tukipalveluita käyttöön.

– Tämän hetkinen tilanne voi olla monelle henkisesti raskas. Meillä on puhelinpalvelu, jonka kautta tarjoamme pääsyn kriisipalveluihin.

Paikallinen: "Nyt tuli yllätys, kun oltiin varomattomia"

Koronavirus on vaikuttanut luonnollisesti myös paikallisten elämään.
** Markku Heikkinen** lähti viime viikolla koronaa pakoon vaimonsa kanssa Kuhmon pohjoispuolelle. Hän on tullut käymään kaupassa ja lähtee sen jälkeen takaisin pois keskustasta.

– Ei täällä kylillä viitsi nyt pyöriä.

Markku Heikkinen Kuhmossa 31.8.2020.
Markku Heikkinen yllättyi suuresti kotikaupunkinsa koronatartunnoista. Hän toivoo, että tilanne laantuu nopeasti.Antti Tauriainen / Yle

Alpo Pöllänen on pysynyt kotonaan, mutta hän on pyrkinyt käymään kaupassa aikaisin aamulla ja välttelemään ruuhkaisia paikkoja. Ilmi tulleet koronatartunnat ovat saaneet miehen mietteliääksi. – Varovainen pitäisi olla. Olen 81-vuotias, joten vaaravyöhykkeellä tässä ollaan.

Alpo Pöllänen Kuhmossa 31.8.2020.
Alpo Pöllänen pyrkii käymään kaupassa aamuisin välttääkseen ruuhkan.Antti Tauriainen / Yle

Matti Piirainen ajattelee, että Kuhmossa on suhtauduttu välinpitämättömästi koronaan.

– Nyt tuli yllätys, kun oltiin varomattomia.

Matti Piirainen Kuhmossa 31.8.2020.
Matti Piirainen kertoo tottuneensa maskiin nopeasti.Antti Tauriainen / Yle

Piiraisella on tänään ensimmäistä kertaa maski. Hän kävi kaupassa ostaakseen lisää maskeja, mutta ne olivat loppuneet. Piirainen haluaa olla huolellinen koronaviruksen suhteen, mutta ei aio ladata tänään julkaistua koronajäljityssovellus Koronavilkkua. – En ole kiinnostunut teknisistä vehkeistä. Eiköhän tästä ilmankin selvitä.

Harrastustoiminta tauolla

Yksi suositus on, että kuhmolaiset pidättäytyvät yhteisistä tapaamisista ainakin syyskuun 6. päivään saakka. Myös esimerkiksi kaikki kaupungin liikuntatilat ovat suljettuina.

Kuhmon Kiva-Lentis ry:n puheenjohtaja Hanna Karppinen kertoo, että nyt annetut rajoitukset pistivät lentopalloharjoitukset jäihin toistaiseksi.

– Kerkesimme juuri aloittaa kauden. Nyt odotellaan taas, milloin saamme jatkaa.

Täysin pysähdyksissä harjoittelu ei kuitenkaan ole, sillä kaikille jäsenille on toimitettu pallot kotiin, jotta jokainen voi harjoitella itsekseen.

Hanna Karppinen
Kuhmon Kiva-Lentis ry:n puheenjohtaja Hanna Karppinen toivoo, että lentopalloharjoituksia saadaan pian jatkettua.Antti Tauriainen / Yle

Karppinen kertoo, että tartunnat Kuhmossa tulivat hänelle toisaalta yllätyksenä, toisaalta eivät.

– Onhan toisesta aallosta puhuttu, oli vain ajan kysymys milloin ja mistä se puhkeaa. Olemme kuitenkin saaneet Kuhmossa olla aika rauhassa koronatapausten suhteen, mutta nyt tuli kerralla monta tapausta.

Kuhmolaiskansanedustaja: "Tilanne on rauhallinen"

Keskustan kuhmolaiskansanedustaja Tuomas Kettunen kertoo, että koronavirustilanteen nopea muuttuminen Kuhmossa yllätti. Tilanne on kuitenkin hänen mukaansa rauhallinen.

– Tilanne on otettu nopeasti hallintaan, emme ole jääneet Kainuussa odottelemaan. Rajoituksilla pidetään nyt huolta, että tautitapaukset eivät pääse leviämään.

Kettunen väläytti keväällä koronaviruksen riehuessa Kainuun rajojen sulkemista (siirryt toiseen palveluun) (Suomenmaa). Kettusen mukaan tartuntoihin on suhtauduttava vakavasti, mutta hän ei kommentoi suoraan rajojen sulkemista.

– Katsotaan, mihin tilanne etenee ja mitä tuleva viikko tuo tullessaan. Täytyy sanoa, että tapauksia on tullut paljon lyhyessä ajassa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka!

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kainuussa

Lue seuraavaksi