Hyppää sisältöön

Mikroyritykset ovat selviytyneet sittenkin hyvin koronapaineen alla

Koronaepidemian alussa ennustettiin konkurssiaaltoa. Konkurssien määrä on pikemminkin laskenut.

Koronaepidemian pelättiin tuovan yritysten konkurssiaallon. Toisin kävi. Kuvituskuva. Kuva: Mostphotos

Yksinyrittäjät ja pienet alle kymmenen työntekijän yritykset ovat selviytyneet varsin hyvin koronapandemian aiheuttamista häiriöistä liiketoimintaansa.

Oulun yliopiston mikroyrittäjyyskeskuksen selvityksen mukaan lopettamisia tai konkursseja on esiintynyt mikroyrityksissä vähän. Moni yritys on onnistunut sopeuttamaan, ja osa jopa edistämään, liiketoimintaansa koronapaineen alla.

Koronaepidemian alussa ennustettiin konkurssiaaltoa keväälle ja kesälle. Konkurssien määrä on pikemminkin laskenut. Tilastokeskuksen mukaan konkurssihakemuksia oli tammikuussa liki 290, mutta toukokuussa vain noin kaksisataa.

Monet yritykset ovat onnistuneet uusien liiketoimintaideoiden nopeassa käyttöönotossa, tuotannon muutoksissa ja liiketoiminnan siirtämisessä nettiin.

Myös koronan vuoksi yrityksille suunnatut tuet ovat edistäneet yrittäjien selviytymistä. Tukia on käytetty erityisesti digitaalisiin kehittämishankkeisiin, joiden avulla liiketoimintaa on saatu jopa kasvuun. Toisaalta jotkut yritykset ovat jättäneet tukia nostamatta, niiden saaman negatiivisen julkisuuden vuoksi.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.