1. yle.fi
  2. Uutiset

Rajavartiolaitos: rajayhteisön määritelmä ei aiheuta kitkaa Torniossa, rajalta on käännytetty "joitakin sisämaasta tulevia"

Paikalliset toivovat rajayhteisön määritelmään laajennusta, mutta Rajavartiolaitoksen mukaan asia ei ole juuri aiheuttanut päänvaivaa käytännön työssä rajalla.

Rajavartiolaitos
Kapteeniluutnantti Tommy Håkans Tornion tulliaseman pihalla
Kapteeniluutnantti Tommy Håkans Lounais-Suomen merivartiostosta kertoo, että rajayhteisön liikkumisen helpottaminen on lisännyt päivittäisten rajanylitysten määrää Torniossa noin kymmenellä prosentilla.Antti Ullakko / Yle

Rajavartiolaitoksen mukaan paikallisten ongelmalliseksi kokema rajayhteisön määritelmä ei ole hankaloittanut rajavartijoiden arkityötä rajalla.

Kapteeniluutnantti Tommy Håkans Länsi-Suomen merivartiostosta kertoo, että asiasta kysellään rajanylitystilanteessa vain harvoin.

– Yllättävän vähän ihmiset ovat kyselleet asiasta. Se ei ole näkynyt jokapäiväisessä toiminnassa millään lailla lukuun ottamatta ehkä sitä, että heillä saattaa olla jonkinlainen todistus asuinpaikastaan mukana. Niitä on nyt tullut, Håkans sanoo.

Håkansin mukaan joitakin rajan yli pyrkiviä ruotsalaisia on kuitenkin jouduttu pyörtämään takaisin.

– On ollut joitakin tuolta kauempaa sisämaasta tulevia, joilta on evätty pääsy Suomeen.

Rajayhteisön arkielämää on helpotettu hallituksen päätöksellä, jonka mukaan rajayhteisöön kuuluvat ihmiset länsi- ja pohjoisrajoilla voivat ylittää rajan arkisessa asiointiliikenteessään ilman suositusta kahden viikon omaehtoisesta eristäytymisestä.

Håkansin mukaan tämä on näkynyt rajaliikenteessä päivittäisten ylitysten määrässä noin kymmenen prosentin kasvuna. Raja ylitetään päivittäin noin 20 000 kertaa.

Kaikki eivät koe olevansa tervetulleita

Päätös rajaliikenteen helpottamisesta ilahdutti, mutta se on myös herättänyt kysymyksiä sillä rajayhteisö ei määritelmän mukaan kata edes kokonaisia kuntia. Määritelmää ovat vaatineet laajemmaksi niin Tornionlaakson neuvosto kuin Norjan rajakunnatkin.

Tiukka rajaus on aiheuttanut päänvaivaa esimerkiksi Tornion ja Haaparannan yhteisen kielikoulun toiminnassa. Osa oppilaista kun ei asu alueilla, jotka määritelmässä luetaan rajayhteisöön, mutta heidän pitäisi silti osallistua opetukseen muiden mukana.

Haaparannan sivistystoimenjohtajan Arja Martinviidan mukaan vanhemmilta on tullut kysymyksiä asiasta viimeksi tänään maanantaina.

– Olemme tänään aloittaneet uimaopetuksen Suomen puolella ja vanhemmilta on tullut kyselyitä, tarvitseeko heidän lapsensa jotain todistuksia päästäkseen osallistumaan. Onneksi olimme jo viime viikolla yhteyksissä Rajavartiolaitokseen kuljetuksista ja kaikki on toiminut hyvin, Martinviita sanoo.

Hän itse olisi toivonut, että rajayhteisöön olisi Tornionlaakson neuvoston esityksen mukaisesti otettu kunnat kokonaisina. Joidenkin asutusalueiden jättäminen määritelmästä ulos on aiheuttanut ihmisissä kummastusta ja jopa mielipahaa.

– Minullakin on työtovereita, jotka asuvat alueilla jotka eivät kuulu rajayhteisöön vaikka ovat ikänsä asuneet ja kulkeneet rajalla. Osa heistä on kokenut nyt, että he eivät ole tervetulleita Suomeen. Se on surullista, Martinviita sanoo.

Lue myös: Liikennemerkin eri puolilla saman kunnan asukkailla voi olla kahdet säännöt rajanylitykseen – rajayhteisön määritelmä ihmetyttää länsirajalla

Korjattu 31.8.2020 klo 19.05 Lounais-Suomen merivartiosto Länsi-Suomen merivartiostoksi.

Lue seuraavaksi