1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Intia

Intia nousi koronatilaston kärkeen – rajoituksia puretaan silti

Intiassa koronasta johtuva kuolleisuus on suuresta infektiomäärästä huolimatta suhteellisen vähäinen.

Iäkäs nainen siirretään korona-sairaalaan Delhissä kesäkuussa 2020. Kuva: Harish Tyagi / EPA

Intiassa tilastoitiin eilen sunnuntaina noin 79 400 uutta koronatapausta, kertoo worldometers-sivusto (siirryt toiseen palveluun). Kyseessä on koronapandemian suurin päivälukema koko maailmassa. Kaikkiaan tautitapauksia on löydetty Intiassa noin 3,6 miljoonaa.

COVID-19-tauti levisi Intiassa aluksi suhteellisen hitaasti. Maa otti nopeasti käyttöön tiukkoja tiukkoja liikkumisrajoituksia. Esimerkiksi ulkonaliikkumiskiellot ovat olleet ankaria, paikkakuntien välillä ei ole saanut matkustaa ja suurkaupunkien metrot eivät ole kulkeneet.

Kesän aikana tartuntaluvut ovat nousseet tasaisesti.

Hallitus on nyt kuitenkin purkamassa epidemian estämiseksi asetettuja rajoituksia. Maan talous kärsii rajoitteista pahoin, eivätkä tavalliset ihmiset yksinkertaisesti kestä niitä.

Moni köyhä intialainen elää kädestä suuhun ja esimerkiksi ulkonaliikkumiskielto merkitsee käytännössä nälkiintymistä. Intiassa onkin havaittu, etteivät ihmiset enää jaksa noudattaa annettuja määräyksiä.

Hallitus sallii syyskuun alusta lähtien taas yleisötilaisuudet, jos turvaetäisyyksistä pidetään huolta ja suojamaskeja käytetään. Lupa koskee urheilu-, viihde-, kulttuuri- ja poliittisia tilaisuuksia. Myös metroliikennettä käynnistellään asteittain.

Tauti leviää kaupungeista maaseudulle

Taudin leviäminen ei ole yllätys, koska Intian terveydenhuolto on puutteellinen ja sadat miljoonat ihmiset asuvat slummien ahtaissa oloissa, missä tauti leviää helposti.

Toisaalta havaittujen infektioiden määrän kasvu johtuu myös lisääntyneestä testauksesta. Intiassa testataan nyt noin miljoona ihmistä päivässä, mikä on viisinkertainen määrä esimerkiksi heinäkuuhun verrattuna. Osa tartunnoista epäilemättä jää joka tapauksessa piiloon viranomaisilta.

Ihmisiä ostamassa maitoa Pohjois-Intiassa ulkonaliikkumiskiellon aikana maaliskuussa 2020. Kuva: Jaipal Singh / EPA

Korona on iskenyt pahiten Intian suurkaupunkeihin, kuten Delhiin ja Mumbaihin, mutta nyt se näyttää vähitellen etenevän myös maaseudulle.

Intian osavaltioista pahiten kärsii maan länsiosassa, Pakistanin rajalla sijaitseva 125 miljoonan asukkaan Maharashtra. Sen asukkaista jo lähes 800 000 on saanut tartunnan.

Kuolleisuus suhteellisen pieni

COVID-19-tautiin on Intiassa kuollut virallisten lukujen mukaan noin 60 000 ihmistä. Se on maailmassa kolmanneksi eniten, mutta asukaslukuun nähden suhteellisen vähän.

Asiantuntijoiden mielestä Intian matala kuolleisuus johtuu siitä, että väki on suhteellisen nuorta ja ylipaino ei ole yleinen kansanterveydellinen ongelma. Korona koettelee pahiten iäkkäitä ja ylipainoisia ihmisiä.

Lähteet: NBC News, The New York Times, BBC