Kittilän kuntapäättäjien oikeudenkäynti jatkuu hovioikeudessa

Hovioikeus on varannut oikeudenkäynnille aikaa marraskuun loppuun. Päätös julistettaneen vasta ensi vuoden puolella.

Hovioikeuden valmisteluistunto pidettiin huhtikuussa. Varsinainen käsittely kestää syyskuun alusta marraskuun 25. päivään saakka. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Rovaniemen hovioikeus ryhtyy käsittelemään Kittilän kunnan poliittisia päättäjiä vastaan nostettuja virka- ja työturvallisuusrikossyytteitä tiistaina 1. syyskuuta. Valmisteluistunto pidettiin jo huhtikuussa, ja nyt on vuorossa varsinainen käsittely.

Hovioikeudessa syytetään 27 kittiläläistä kuntapäättäjää sekä yhtä muuta henkilöä. Syyttäjä vaati osalle heistä jopa vankeutta törkeästä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja työturvallisuusrikoksesta.

Hovioikeus on varannut aikaa käsittelylle marraskuun 25. päivään saakka. Asiaa on tarkoitus käsitellä 30 päivänä syys–marraskuussa. Lisäksi jutulle on varattu yksi varapäivä sekä viisi päivää loppulausuntoihin.

Hovioikeuden ratkaisu annetaan todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella, mahdollisesti alkuvuodesta 2021.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet

Lapin käräjäoikeus hylkäsi syytteet kesällä 2019. Ne liittyvät tapahtumasarjaan, joka huipentui Kittilän entisen kunnanjohtajan Anna Mäkelän potkuihin marraskuussa 2014.

Käräjäoikeuden vapauttavasta päätöksestä valittivat hovioikeuteen sekä syyttäjät että entinen kunnanjohtaja Mäkelä.

Syyttäjät vaativat kuntapäättäjille edelleen rangaistuksia virkarikos- ja työturvallisuusrikoksista. Myös Mäkelä on toistanut vaatimuksensa hovioikeudelle.

Syytetyt puolestaan kiistävät kaikki syytteet ja vaativat valitusten hylkäämistä hovioikeudessa.

Lue lisää