Hyppää sisältöön

Korona jyllää vahvana Venäjällä lähellä Suomen rajaa – Pietarissa päivittäin jopa 10 kertaa enemmän tartuntoja kuin koko Suomessa

Korona-tartuntojen määrän kasvu on kuitenkin vakiintunut itänaapurissa.

Venäjällä käytetään yleisesti hengityssuojaimia. Kuva: Anatoli Maltsev / EPA

Koronatilanne näyttää jossain määrin vakiintuneen Venäjällä Suomen rajan läheisyydessä. Tartuntojen määrä on kuitenkin edelleen huomattavasti korkeammalla tasolla kuin Suomessa.

Esimerkiksi Pietarissa on uusimman päivittäisen tiedon mukaan todettu 188 uutta tartuntaa. Koronatilannetta seuraavan virallisen sivuston (siirryt toiseen palveluun) mukaan päivittäiset tartuntamäärät ovat viime aikoina säilyneet suurin piirtein samalla tasolla ja olleet vain hienoisessa kasvussa parin viime viikon ajan.

Viimeisin suuri nousu Pietarissa oli 20. elokuuta 2020. Tuolloin tartuntoja havaittiin 160, mutta seuraavana päivänä jo 181.

Suomeen verrattuna paljon tartuntoja

Suomeen verrattuna Pietarin numerot näyttävät suurilta. Pietarissa on noin 5 miljoonaa asukasta eli noin puoli miljoonaa asukasta vähemmän kuin koko Suomessa. Sen sijaan päivittäiset tartuntaluvut ovat Pietarissa lähes kymmenen kertaa Suomea suuremmat.

Suomessa tartuntoja on todettu viimeisen viikon aikana muutamasta noin kolmeenkymmeneen.

Kaikkiaan Pietarissa on todettu yhteensä 36 667 tartuntaa. Suomessa tartuntoja oli 31. elokuuta raportoitu kaikkiaan 8 086.

Myös Leningradin alueella paljon tartuntoja

Koronatartuntojen määrä on Suomeen verrattuna korkealla tasolla myös Pietaria ympäröivällä ja Suomen itärajaan rajoittuvalla Leningradin alueella. Sillä asuu noin 1,5 miljoonaa asukasta. Alueeseen kuuluu muun muassa Viipuri, mutta ei Pietarin kaupunki.

Viipuri oli suomalaisten suosittu matkakohde, ennen kuin koronarajoitukset maaliskuussa 2020 sulkivat rajat. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Viimeksi Leningradin alueella on todettu 31 päivittäista tartuntaa. Päivittäiset tartuntamäärä ovat liikkuneet 20–40 tuntumassa koko elokuun ajan. Kaikkiaan alueella todettu virallisen tilaston mukaan 6 811 tartuntaa.

Myös Karjalassa Suomea enemmän tartuntoja

Myös Venäjällä Karjalan tasavallassa tautitapauksia todetaan väkilukuun verrattuna enemmän kuin Suomessa. Tasavallassa asuu noin 630 000 ihmistä.

Viimeksi päivittäinen tartuntamäärä Karjalan tasavallassa oli 31. Päivittäiset tartuntamäärät ovat liikkuneet 5–50 välillä.

Kaikkiaan tartuntoja on raportoitu Karjalan tasavallassa 3 130.

Vähän rajanylityksiä

Suomen ja Venäjän välillä rajanylitysten määrä on nykyään rauhallista. Sekä Suomi että Venäjä ovat sulkeneet itärajan koronan leviämisen estämiseksi jo viime maaliskuussa.

Rajan yli pääsee pääasiassa vain tavaraliikenne, mutta esimerkiksi turistimatkailu on käytännössä loppunut.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos ei suosittele (siirryt toiseen palveluun) matkustamista Venäjälle. Sieltä Suomeen saapuvien tulee olla kahden viikon omaehtoisessa karanteenissa.

Yle seuraa koronauutisisia jatkuvasti sekä Suomessa että ulkomailla. Lue ne tästä.

.
.