1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaelluskalat

Lausuntoja Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutoshakemuksesta odotetaan vielä lokakuulle saakka

Muun muassa Lapin luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Mika Flöjtin mielestä jatkoaika lausunnoille oli tervetullut asian laajuuden vuoksi.

Lapin ely-keskus on hakenut velvoitteiden muuttamista Kemijoen pääuoman kaikkiin voimalaitoksiin sekä myös Raudanjoen Permantokosken voimalaitokseen. Kuva: Laura Valta / Yle

Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon on saapunut tähän mennessä noin 80 lausuntoa, muistutusta tai mielipidettä Kemijoen kalatalousvelvoitteen muutoshakemuksesta. Lausuntoaikoja on jatkettu lokakuulle saakka.

Aluehallintoviraston mukaan lisäaikoja on pyydetty muun muassa asian laajuuden ja kesälomien vuoksi. Alunperin lausuntoajan piti päättyä jo elokuun 10. päivä.

Lapin ely-keskus on hakenut velvoitteiden muuttamista Kemijoen pääuoman kaikkiin voimalaitoksiin sekä myös Raudanjoen Permantokosken voimalaitokseen.

Hakemuksessa esitetään muun muassa kalateiden ja alasvaellusreittien rakentamista sekä muutoksia istutusvelvoitteisiin ja ylisiirtoihin.

Esimerkiksi Lapin luonnonsuojelupiiri kertoo pohtineensa omaa muistutustaan laajaan kokonaisuuteen huolellisesti perehtyen. Muistutus jätetään aviin näinä päivinä.

– Erittäin hyvä, että lausunnoille ja muistutuksille annettiin lisäaikaa. Aika monet olivat huolissaan siitä, että kirjelmien laatimisessa tulee kiire, sanoo luonnonsuojelupiirin toiminnanjohtaja Mika Flöjt.

Sierilän voimalaitoksen rakentamista voimakkaasti vastustustava luonnonsuojelupiiri vaatii muun muassa, että vaelluskalojen pääsy olisi turvattava Kemijoen latvavesiin saakka luonnonmukaisia uomia pitkin.

– Tavoite on, että vaelluskalat pääsisivät nousemaan mahdollisimman runsain määrin patojen ohi Ounasjokeen, mutta myös Kemijoen latvavesiin Lapin ylängölle Posiolle, Savukoskelle Sallaan ja aina Luiroon saakka eli koko vesistöön, Mika Flöjt kertoo.

– Tämä voidaan toteuttaa luonnonmukaisilla ohitusuomilla, jotka mahdollistavat vaelluskalan kulun ylöspäin ja alaspäin. Tätä EU-komissiokin vesipuitedirektiivissä ohjeistaa Suomea tekemään. Luonnonmukaiset uomat toimivat tarvittaessa myös kutu- ja poikastuotantoalueena.