Hyppää sisältöön

Tuntien jonotus koronaneuvontapuhelimeen tyhjensi helsinkiläismiehen prepaid-puhelinliittymän: "Miksi jonotuksen maksullisuudesta ei kerrota etukäteen?"

Kaupunki lupaa selkeyttää neuvontapuhelimen nauhoitetta.

Jonottaminen julkisiin puhelinpalveluihin voi tulla yllättävän kalliiksi. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Helsinkiläinen Olmo Heiska epäili koronavirustartuntaa, ja teki oirearvion Omaolossa (siirryt toiseen palveluun).

Oirearvion perusteella Heiskaa ohjeistettiin ottamaan yhteyttä Helsingin kaupungin koronaneuvontapuhelimeen.

Heiska jonotti neuvontapuhelimeen (09 3101 0024) lähes kaksi tuntia kunnes puhelu katkesi. Syynä oli, että Heiskan prepaid-liittymän saldo oli loppunut. Jonotus maksoi Heiskalle 7 euroa 33 senttiä.

Seuraavana päivänä Heiska hankki prepaid-liittymään lisää saldoa, ja koronaneuvontapuhelimessa vastattiin vajaan tunnin jonotuksen jälkeen.

Heiskalle koronaneuvontapuhelimesta koituneet kustannukset tulivat yllätyksenä.

– Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että soittaminen 09-alkuiseen numeroon maksaa. Yllättävää sen sijaan on, että jonottaminen kunnan terveyspalveluun maksaa, eikä siitä mainita asiakkaalle mitään ennen puhelua tai jonotuksen aikana, Heiska sanoo.

Helsingin kaupunki lupaa muutoksia koronaneuvontapuhelimeen

Helsingin kaupungin johtava ylihoitaja Lilli Väisänen kertoo, että kaupungille on tullut palautetta ja kyselyjä koronaneuvontapuhelimen hinnoista ja jonotusajoista. Väisäsen mukaan kaupunki uudistaa palvelua ensi viikolla.

– Olemme uudistamassa koronaneuvontapuhelimen nauhoitetta niin, että siinä asiakkaalle kerrotaan puhelimen odotusajan hinnoittelusta ja samalla asiakkaitamme ohjataan paremmin oireellisuuden ja oireettomuuden perusteella, Väisänen sanoo.

Väisäsen mukaan koronaneuvontapuhelimeen soitettaessa odotusajasta ei mene erillistä maksua, vaan ainoastaan normaali operaattorimaksu. Neuvontapuhelimen maksuttomuudesta ei Väisäsen mukaan ole ainakaan toistaiseksi keskusteltu.

Puhelun hinnan lisäksi nauhoitteeseen lisätään tietoa myös siitä, miten toimia uuden Koronavilkku-puhelinsovelluksen altistustiedon kanssa, Väisänen sanoo.

Helsingin koronaneuvontapuhelimeen tulee keskimäärin 400–500 puhelua päivässä.

Kaupunki seuraa koronaneuvontapuhelimen jonotusaikoja päivittäin. Jonoja on onnistuttu lyhentämään.

– Vielä muutama viikko sitten jonotusajat olivat yli kolme tuntia. Nyt keskiviikkona koronaneuvontaan tarvitsi jonottaa enää 26 minuuttia, Väisänen sanoo.

Kuluttajaliitto: "Puheluiden hinta kannattaa tarkistaa etukäteen"

Kuluttajaliiton lakimies Timo Niemi pitää ongelmallisena sitä, että kunnan tai muun julkisyhteisön tuottamat lakisääteiset palvelut eivät kuulu kuluttajansuojan soveltamisalaan. Kuluttajansuojalaki koskee elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisiä toimia.

Julkisten palvelujen laadusta voi valittaa oikeuskanslerille tai oikeusasiamielle.

Oikeuskansleri ja oikeusasiamies ovat käsitelleet (siirryt toiseen palveluun) julkisten toimijoiden puhelinpalveluista tehtyjä valituksia.

Varmin tapa välttyä yllättäviltä kustannuksilta on selvittää oman puhelinliittymän sopimusehdot.

– Puheluiden hinta kannattaa tarkistaa etukäteen, sanoo Niemi.

Oikeanlaisella puhelinliittymällä voi karsia jonottamisen kustannuksia

DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan muistuttaa, että teleoperaattorit ovat tässä vain palvelun mahdollistajia.

– Koronanneuvontapalvelun tarjoaja on Helsingin kaupunki, joka valitsee, onko puhelu ja jonotus maksullista vai ei, Kamtsan sanoo.

Koronaneuvontapuhelin on 09-alkuinen numero, joten siihen soittaminen ja jonottaminen maksaa normaalin kotimaanpuhelun hinnan ellei mitään erillissopimuksia palveluntarjoajan ja teleoperaattorin välillä ole sovittu.

Neuvontapuhelimeen soitettaessa puhelun hintaan voi vaikuttaa sillä, millaisesta puhelinliittymästä soittaa. Teleoperaattorit myyvät yleensä kolmenlaisia puhelinliittymiä. Yleisin näistä on nykyään niin sanottu rajaton liittymä, jossa puhelujen määrää ei ole rajoitettu.

– Tällaisella liittymällä koronaneuvontapuhelimeen soitettaessa asiakkaalle ei koidu lisäkustannuksia, vaikka joutuisi pitämään puhelinlinjaa auki useita tunteja, Kamtsan sanoo.

Tarjolla on myös prepaid-liittymiä, joita voi ostaa vuorokaudeksi kerrallaan rajattomalla puheajalla.

Sen sijaan käytön mukaan veloitettavat liittymät saattavat tulla kalliiksi, jos puhelimessa joutuu jonottamaan pitkiä aikoja, Kamtsan sanoo.

Voit keskustella aiheesta 4.9. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta: