Ranskan Macron suuntasi Beirutin-vierailunsa aluksi 85-vuotiaan laulajan luokse – Libanonin uudeksi pääministeriksi nousi Mustapha Adib

Vaatimukset poliittisista uudistuksista nousivat jälleen pinnalle elokuun alussa Beirutin satamassa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen. Uudella pääministerillä on edessään haastava työsarka.

Kuva: Gonzalo Fuentes / EPA

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoo haluavansa varmistaa Libanonin hallituksen tekevän kaikki tarvittavat uudistukset, jotta maan talous saadaan nousuun, kertoo uutistoimisto Reuters.

Macron saapui Beirutiin maanantai-iltana. Hän tapasi Libanonin presidentin Michel Auonin lentokentälle saapuessaan ja puhui lyhyesti myös lehdistölle.

Macronin kaksipäiväisen vierailun ensimmäinen varsinainen tapaaminen oli kuitenkin sovittu libanonilaisen laulajattaren Fairouzin kanssa. 85-vuotias arabimaailman tunnetuimpiin tähtiin kuuluva laulaja on viime vuosina vältellyt julkisuutta ja Macron menikin yksityiselle kotikäynnille.

Uutistoimisto AP:n mukaan Fairouzia pidetään laajalti maataan yhdistävänä tekijänä ja hänen laulunsa kaikuvat monissa kodeissa päivittäin. Libanonin sisällissodan aikana 1975–90 Fairouz esiintyi kotimaassaan vain kerran. Tuon konsertin hän piti keskellä Beirutin taistelutannerta.

Fairouz on varsin tunnettu esiintyjä myös Ranskassa, jossa hän on konsertoinut usein. Fairouzin tapaaminen oli Macronin henkilökohtainen toive.

Macron oli ensimmäinen ulkomainen johtaja, joka vieraili Libanonissa elokuun alun räjähdyksen jälkeen. Hän käveli Beirutin onnettomussalueella vain kaksi päivää räjähdyksen jälkeen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron vieraili Beirutissa suuren räjähdyksen jälkeen 6. elokuuta 2020. Räjähdys tapahtui 4. elokuuta. Kuva: Thibault Camus / EPA

Adib otti vastaan pääministerin pestin

Aiemmin maanantaina Libanon valitsi uudeksi pääministerikseen Saksan-suurlähettiläänsä Mustapha Adibin. Reutersin mukaan Macronilla oli tärkeä rooli neuvotteluissa, joissa sorvattiin uutta pääministeriä. Lähes kaikki pääpuolueet päätyivät lopulta tukemaan Adibia.

– Maamme mahdollisuudet ovat pienet. Tehtävän vastaanottamiseni perustuu kaikkien poliittisten toimijoiden hyväksynnälle. Nyt ei ole aikaa puheille ja lupauksille. Nyt on kaikkien aika tehdä yhteistyötä, Adib sanoi.

Libanonin tuore pääministeri Mustapha Abid haluaa kaikkien tekevän yhteistyötä maan nostamiseksi ahdingosta. Kuva: Joseph Eid / AFP / Lehtikuva

Edellinen hallitus erosi räjähdyksen jälkeen

Elokuun alussa Beirutin satamassa tapahtuneen jättiräjähdyksen jälkeen maassa on jälleen vaadittu laajasti poliittisia uudistuksia. Maan hallitus erosi alle viikko räjähdyksen jälkeen.

Libanonin pääministerin paikka on varattu sunneille, joiden valtablokki tuki entuudestaan varsin tuntemattoman Adibin nimitystä.

Hallintoa kritisoivat ovat nimenneet Adibin nimitysprosessia juuri sellaiseksi prosessiksi, jonka Libanonin politiikassa tulisi muuttua.

– Me torjumme parlamentaaristen neuvottelujen ennalta arvattavan lopputuloksen, joka tuo meille tavallisen niin kutsutun yhtenäisyyden hallituksen, sanoi oppositiopuolue Kansallisblokin edustaja Naji Abou Khalil ennen nimitystä.

Adib lupasi televisiopuheessaan uudistaa Libanonia ja hakea pikaisesti apua maan jälleenrakentamiseen Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä.

Hänet myös nähtiin kiertämässä räjähdyksessä pahasti kärsineessä Gemmayzehin kaupunginosassa. Adib on ensimmäinen korkea-arvoinen libanonilaispoliitikko, joka tutustuu räjähdystuhoihin paikan päällä.

YK: "Libanonin talouden tilanne toivoton"

Adib lupasi puheessaan hallinnon uudistamista, mutta tällä tulee olemaan edessään vaikea tehtävä. Libanonin talous on täysin alamaissa, ja maata ovat ravistelleet jo kuukausia kansalaisten tyytymättömät protestit.

YK:n mukaan yli puolta Libanonin väestöstä uhkaa akuutti ruokakriisi ennen vuoden loppua, varoitti YK:n alainen Länsi-Aasian talous- ja sosiaalikomissio (ESCWA) sunnuntaina.

Libanonilaiset ovat osoittaneet mieltään hallintoa vastaan viime päivinä. Kuva Beirutista 11. elokuuta 2020. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Libanonin hallituksen tulisi välittömästi aloittaa Beirutin jättiräjähdyksessä tuhoutuneiden kahden viljasiilon jälleenrakennus satamassa, järjestö vaatii.

Järjestön pääsihteerin Rola Dashtin mukaan Libanonin talous oli romahduksen partaalla jo ennen Beirutin räjähdystä, mutta nyt tilanne alkaa olla toivoton: inflaatio on karannut käsistä, köyhien määrä kasvanut räjähdysmäisesti ja kaiken lisäksi koronavirustartuntojen määrä nousee koko ajan.

Nykyistä hallintomallia pidetty epäonnistuneena

Libanonin nykyisen hallintomuodon pohja on vuonna 1989 Saudi-Arabian Taifissa solmitussa sopimuksessa. Taifin sopimus toi päätökseen vuosina 1975-1990 käydyn sisällissodan.

Sittemmin siitä on kuitenkin tullut malliesimerkki juuri sellaisesta lahkoihin perustuvasta politiikasta, josta monet haluavat päästä eroon.

Libanonin lippu liehui Beirutin räjähdyksessä tuhoutuneen sataman tietämillä 9. elokuuta 2020. Kuva: Nabil Mounzer / EPA

Libanon tunnustaa 18 virallista uskonnollista lahkoa, ja maan parlamentin 128 paikkaa on jaettu tasan muslimien ja kristittyjen välillä.

Tässä järjestelmässä muodostuneet hallitukset ovat ajautuneet herkästi poliittiseen umpikujaan. Ne eivät ole myöskään onnistuneet tyydyttämään vaatimuksia elinolojen parantamisesta.

Lisäksi hallinto on kärsinyt korruptiosta, nepotismista ja jatkuvasta päätöksenteon takkuamisesta. Tämä johti viime syksynä alkaneisiin laajoihin protesteihin, jotka eskaloituivat uudelleen elokuun tuhoisan satamaräjähdyksen myötä.

Satamaräjähdys pahensi Libanonin jo valmiiksi heikkoa tilannetta

Räjähdyksessä kuoli uutistoimisto AFP:n mukaan yli 180 ihmistä ja haavoittui ainakin 6 500. Räjähdyksen uhrien lukumäärä vaihtelee jonkin verran eri lähteissä. Osa lähteistä kertoo, että kuolleiden määrä olisi jo yli 200.

Räjähdys pyyhki Beirutin sataman lähes maan tasalle. Kuva: Wael Hamzeh / EPA

Monet libanonilaiset ovat syyttäneet jättiräjähdyksestä hallitsevaa luokkaa, jota on kritisoitu nepotismista ja korruptiosta. Myös satamakatastrofin jälkeen eronnut pääministeri Hassan Diab syytti räjähdyksestä eroilmoituksensa yhteydessä korruptoitunutta poliittista eliittiä, joka on johtanut maata yli 30 vuotta.

Beirutin satamassa räjähti satamassa vuosia lojunut yli 2 700 tonnin lasti ammoniumnitraattia. Räjähdys vaurioitti pahoin jo valmiiksi heikossa tilassa olevaa Libanonia, joka kärsii pahimmasta talouskriisistä vuosikymmeniin.

Presidentti myönsi muutoksen tarpeen

Libanonin presidentti Michel Aoun myönsi sunnuntaina maan olevan muutoksen tarpeessa ja ehdotti maan hallinnolle sekulaarista pohjaa. Lisäksi hän esitti lupauksia dialogista, joka voisi johtaa perustuslakimuutoksiin.

– Libanonin nuoriso vaatii muutosta, sanoi 85-vuotias presidentti televisioidussa puheessaan.

Mielenosoittajat ovat pitkään syyttäneet Aounia siitä, että hän on menettänyt kosketuksen Libanonin nuorisoon.

– Sanon kyllä, aika on tullut. On tarve kehittää, muokata, muuttaa järjestelmää, hän jatkoi, muttei tarkentanut juuri mahdollisia muutoksia sekulaarisuusvaateidensa lisäksi.

Aoun arvioi sekulaarisen eli maallistuneen valtion olevan ainoa tapa suojella uskonnollista moniarvoisuutta ja luoda yhtenäisyyttä. Uutistoimisto AFP kuvailee nykyistä hallintomuotoa lahkomaiseksi.