1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskustan valtuustoryhmä haluaa selvityksen kotihoidon kustannuksista Seinäjoella

Aloitteen tekijän mielestä kaupungin tulisi rakentaa ympärivuorokautista hoitoa tarjoavia hoitopaikkoja.

kotihoito
Hoitolaitoksen pitkä käytävä.
Martti Pajulammi pitää vanhusten laitoshoitoa inhimillisempänä vaihtoehtona kotihoidolle. (arkistokuva)Sini Salmirinne / Yle

Seinäjoella vaaditaan selvitystä vanhusten kotihoidon kustannuksia. Keskustan valtuustoryhmä on allekirjoittanut aloitteen, jossa nostetaan esiin kotihoidon kustannukset ja ehdotetaan vaihtoehdoksi ympärivuorokautisen hoidon lisäämistä.

Aloitteen tekijä on keskustan valtuutettu Martti Pajulammi. Hänen mukaansa kotihoidon kalliin hinnan lisäksi tulee kyseenalaistaa sen inhimillisyys.

– Vanhukset ovat usein yksinäisiä. Hoitaja saattaa käydä vain kerran päivässä ja niin nopeasti, ettei siinä ehdi keskittyä mihinkään. Siinä alkaa olla heitteille jätöstä kyse, kun heidät jätetään yksin, Pajulammi sanoo.

Hänen mielestään Seinäjoen kaupungin tulisi rakentaa ympärivuorokautisen hoidon paikkoja itse tai tarvittaessa turvautua ostopalveluihin.

– Tulee varautua tilanteeseen, jossa sodanjälkeiset ikäluokat tulevat suurissa määrin palvelun piiriin.

Aloitteessa vaaditaan kustannusvertailua siitä, onko ympärivuorokautinen hoito sittenkin edullisempaa kuin kotihoito.

– Kotihoidossa tehdään keskimäärin kuitenkin sen verran paljon käyntejä, ettei se välttämättä ole laitoshoitoa halvempaa. Kustannuksia lisää esimerkiksi se, että kotihoidon asiakkaita on käytettävä päivystyksessä ambulansseilla, Pajulammi toteaa.

Valtuustoaloite oli Seinäjoen kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina. Kaupunginhallitus päätti lähettää aloitteen sosiaali- ja terveystoimen valmisteluun.

Lue seuraavaksi