1. yle.fi
  2. Uutiset

Veroluonteiset maksut nousevat ensi vuonna – työntekijän tilipussi kevenee useilla kympeillä, mutta se ei vielä veronmaksajia huoleta

Työntekijöiden etujärjestö kanavoisi tukea koronasta kärsineille. Työnantajapuoli kiirehtii työttömyysturvan isoa remonttia.

Työttömyysvakuutus
Työmies liukuportaissa.
Valtion osallistuminen lomautuspäivärahojen maksuun helpotti tuntuvasti Työllisyysrahaston tilannetta keväällä. Rahasto toivoo samaa ensi vuodeksi.Henrietta Hassinen / Yle

Sekä työttömyysvakuutus- että sairausvakuutusmaksuihin on tulossa korotus ensi vuonna. Korotukset haukkaavat tilipussista keskimäärin reilut kuusikymppiä vuodessa.

Syövätkö sitten veroluonteisten maksujen korotukset pohjaa hallituksen kaavailemalta elvytykseltä ensi vuonna?

Eivät, jos hallitus tekee osansa ja maksujen korotukset jäävät tähän, arvioi Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Työllisyysrahasto esittää, että työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu nousisi ensi vuonna 0,17 prosenttiyksikköä ja työntekijöiden maksu vastaavasti 0,15 prosenttiyksikköä.

Ensi vuonna työnantajan keskimääräinen työttömyysvakuutusmaksu olisi siten 1,42 prosenttia ja työntekijän maksu 1,40 prosenttia palkkasummasta.

Maksuilla rahoitetaan ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Koronan vuoksi rahaston menot kasvoivat tuntuvasti ja rahasto joutui turvautumaan velkarahaan, sanoo Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Metsämäen mukaan korotus on suhteellisen maltillinen, jos katsotaan kymmenen vuoden keskiarvoa.

Potrettikuvassa Janne Metsämäki, toimitusjohtaja, Työllisyysrahasto
Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki arvioi, että työttömyysvakuutusmaksun korotus pysyy kohtuullisena, jos valtio osallistuu myös ensi vuonna lomautettujen päivärahojen maksuun.Janne Lindroos / Yle

Myös sairausvakuutusmaksuihin saattaa tulla korotus ensi vuonna, kertoo Kelan päämatemaatikko Tapio Isolankila. Kelan arvion mukaan työtulovakuutuksen vakuutusmaksuja joudutaan nostamaan 0,2 prosenttiyksikköä sekä työntekijöiltä että työnantajilta. Työtulovakuutuksesta rahoitetaan muun muassa sairauspäivärahat, vanhempainpäivärahat ja työterveyshuolto.

Sen sijaan sairaanhoitomaksuun ei ole tulossa korotusta. Tästä rahoitetaan esimerkiksi lääkekorvauksia ja kuntoutusta.

Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen arvioi, että palkansaajan verotus kiristyy lopulta vain hyvin vähän ensi vuonna.

– Vaikutus on alle satanen vuodessa kun kaikki veroissa tapahtuvat muutokset otetaan huomioon.

Lehtisen mukaan työttömyysvakuutusmaksua joudutaan korottamaan paljon vähemmän kuin miltä keväällä vielä näytti. Lehtinen toivoo silti hallitukselta vastaantuloa, jotta maksut eivät nouse liikaa elvytysaikana.

– Nyt on todella tärkeää, että hallitus tulee vastaan lomautusten rahoituksessa. Tämä on sitä veroelvytystä.

Kaikkiaan ensi vuoden verotus säilyy Lehtisen mukaan jotakuinkin tämän vuoden tasolla vaikka alkoholin ja tupakan verotus kiristyykin.

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta pitää mahdollista työttömyysvakuutusmaksun korotusta sen verran pienenä, että hänen mielestään sitä ei tarvitse kompensoida veronkevennyksillä.

– Korona on osunut kovaa moneen ihmisjoukkoon, mutta työnsä säilyttäneet on se porukka, jolle ei tarvitse suunnata uusia helpotuksia. Se ei ole ostovoimamielessä tarpeen.

Kaukorannan mielestä valtion vastaantuloa pitäisi suunnata niille palkansaajille ja yrittäjille, jotka ovat koronasta kärsineet. Kaukoranta on työllisyysrahaston hallituksen jäsen.

Työnantajat kiirehtivät työttömyysturvan uudistamista

Työntajien mielestä ensi vuoden talouspolitiikassa olennaisia ovat rakenteelliset uudistukset.

– Tarvitsemme taloustilanteeseen sopivaa talouspolitiikkaa, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija ja Työttömyysrahaston hallituksen jäsen Vesa Rantahalvari.

Siis työttömyysturvan uudistamista?

– Kyllä.

Myös eduskunnan oikealla laidalla ajatellaan samalla tavalla.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mielestä yksittäisen toimenpiteen arvioiminen on vaikeaa. Hänen mukaansa olisi parempi katsoa kokonaisuutta.

– Työttömyysturvaa olisi syytä uudistaa kokonaisuudessaan.

Työttömyysvakuutusmaksujen muutosta käsitellään vielä budjettiriihessä. Asiasta päättää eduskunta.

Lue seuraavaksi