1. yle.fi
  2. Uutiset

Porvoon esitutkinta: Poliisit eivät luovuttaneet, vaikka pistooli oli ohimolla ja molempia ammuttiin – "Tuli tunne, että kuolen tässä tilanteessa"

Ylikonstaapeli ei voinut ampua, koska pari oli ihmiskilpenä. Häntä ammuttiin käteen. Työparia ammuttiin takaa suojaliiveihin.

Porvoon poliisiampumiset
mies aseen kanssa
Asemiehet tallentuivat poliisiauton kojelautakameraan Porvoossa. Poliisi

Porvoon poliisiampumisten esitutkintapöytäkirja paljastaa, että poliisien kohtaama väkivalta alkoi täysin yllättäen rutiinikeikalta tuntuvalla tehtävällä.

Muun muassa murhan yrityksistä syytetyt Richard ja Raymond Granholm olivat tulleet Suomeen Ruotsista aseistautuneina ja yrittivät hankkia haltuunsa lisää aseita netistä. Miehet yrittivät saada haltuunsa muun muassa täysautomaattisiksi muunnettuja Glock-pistooleja ja AK-47-rynnäkkökiväärejä.

Esitutkinnassa poliisi katsoi veljesten motiiviksi törkeän ryöstön tekemisen. He tutkivat ennakkoon Porvoossa alueita ja selvittivät Porvoon poliisin yhteystietoja teon toteuttamista varten.

Lauantai-iltana 24. elokuuta 2019 he soittivat hätäkeskukseen ja väittivät, että Porvoon Piirlahdessa olevalla hiekkakuopalla on joukkotappelu. Poliisin ja syyttäjän mukaan miesten tarkoitus oli houkutella paikalle poliisi ja ryöstää heidän aseensa, patruunansa ja muuta poliisin välineistöä.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen partio ei kuitenkaan kohdannut veljeksiä.

Pistooli ohimolle

Sunnuntain puolella yötä 25. elokuuta miehet yrittivät uudelleen. Toinen miehistä soitti hätäpuhelun kello 0.22.

poliisiauto ajaa kadulla
Hätäpuhelutallenteelta kuuluu, kuinka toinen ampujista tekee valheellisen ilmoituksen hätäkeskukseen saadakseen poliisit ansaan.

Hätäpuhelutallenteelta kuuluu suomea murtaen puhuva ääni: "Mä tarvin yks poliisiauto tänne. -- Yks narkomaani on yrittänyt varastaa mun autosta. Mä kerkesin ottaa sen kiinni."

Toinen Itä-Uudenmaan poliisipartio sai tehtävän kiireettömänä B-tehtävänä. Se tuntui tavanomaiselta keikalta.

Kun poliisipartio saapui paikalle, he näkivät miehet hallin pihassa. Ylikonstaapeli muisteli esitutkinnassa, että hän sanoi parilleen: "Noi jätkät ovat sen näköisiä, että ei tekisi mieli painia heidän kanssaan".

Ylikonstaapelin vieressä istunut vanhempi konstaapeli nousi autosta ensin. Ylikonstaapeli näki, että miehet ottivat hänen työparinsa välittömästi niin sanottuun hallintaotteeseen.

ilmakuva
Ilmakuva tapahtumapaikasta. joPoliisi

Samassa ylikonstaapeli näki myös, että toisella miehellä oli ase. Hän osoitti .45-kaliiberisella Colt-pistoolilla hallintaotteeseen otettua poliisia päähän ja veti hänet suojaksi eteensä. Välillä mies osoitti ylikonstaapelia aseella.

Ylikonstaapeli veti oman aseensa, mutta ei voinut ampua, koska hänen työparinsa oli ihmiskilpenä.

Panttivangiksi joutunut konstaapeli kuuli toisen sanovan suomeksi: "Tapan sinut".

Konstaapeli yritti rauhoitella miestä sanomalla: "Rauhoittukaa, rauhoittukaa teidän ei tarvitse tappaa minua".

"Tulen kuolemaan tässä tilanteessa"

rekonstruktiokuva
Poliisi

Ylikonstaapeli perääntyi virka-ase kohotettuna taaksepäin ja alkoi huutaa: "Poliisi, pudota ase tai ammun."

Miehet puolestaan huusivat ylikonstaapelille, että tämän piti luopua aseesta. Ylikonstaapeli huusi, että ei aio tehdä sitä.

Veljekset uhkasivat tappaa panttivankina pitämänsä poliisin. He korostivat uhkauksiaan pitämällä asetta välillä konstaapelin niskassa, välillä ohimolla.

Ylikonstaapeli perääntyi hitaasti ja painoi Virve-puhelimensa hätäpainiketta. Samalla hän huusi radioon, että hänen parinsa on otettu panttivangiksi.

Silloin ylikonstaapeli kuuli laukauksen. Pian sen jälkeen kuului toinen laukaus. Ylikonstaapelin kädessä tuntui, kuin siihen olisi lyöty lekalla. Veljekset ampuivat vielä kolmannen laukauksen, mutta se ei osunut.

Esitutkinnan perusteella ampuja oli veljeksistä vanhempi Richard Granholm.

Haavoittunut ylikonstaapeli perääntyi kauemmas ja suojautui.

Panttivankina ollut konstaapeli oli menettänyt aivan korvan vieressä ammuttujen laukausten takia hetkellisesti kuulonsa. Nuorempi veli Raymond Granholm otti konstaapelin virka-aseen kotelosta ja teki latausliikkeen.

Miehet alkoivat vaatia konstaapelia luovuttamaan partion tukiaseen. Konstaapeli sanoi, että ase on turvalaatikossa, johon hänellä ei ole avainta.

"Viimeistään tässä tilanteessa minulle tuli tunne, että tulen kuolemaan tässä tilanteessa", konstaapeli sanoi myöhemmin kuulustelussa.

Toinen miehistä alkoi tutkia poliisiautoa. Poliisia panttivankina pitäneen miehen asekäsi laski hetkeksi.

Silloin konstaapeli lähti juoksemaan.

Luodit iskeytyivät suojaliiviin

Muutaman juoksuaskeleen jälkeen konstaapeli kuuli laukauksia ja tunsi, kuinka hänen kylkeensä ja selkäänsä osui.

Hän kaatui eteenpäin katuun mutta nousi välittömästi ja jatkoi juoksemista. Laukauksia kuului lisää, mutta ne eivät osuneet.

Konstaapeli ei tiennyt, kuinka vakavasti hän oli haavoittunut, joten hän päätti juosta niin kauan kuin pystyi. Hän ajatteli, että saattaa piankin tuupertua lopullisesti.

Esitutkinnan mukaan osumat tulivat Richard Granholmin Coltista. Raymond Granholm ampui kohti konstaapelia tämän omalla virka-aseella mutta ei osunut.

Vähän matkan päässä ylikonstaapeli kuuli laukaukset ja huolestui työparinsa tilanteesta. Hän päätti lähestyä autoa uudelleen.

Juuri silloin hän kuuli radiosta, kuinka hänen työparinsa huusi, että hän oli haavoittunut mutta päässyt karkuun.

mies näyttää keskisormea
Veljekset tallentuivat valvontakameraan, kun he tankkasivat autonsa maksamatta. Toinen miehistä näytti kameralle keskisormea. Poliisi

Poliisiauton luona veljekset latasivat aseensa, ottivat mukaansa konstaapelin virka-aseen ja veivät poliisiautosta vielä raskaat suojaliivit. Sitten he pakenivat.

Ylikonstaapelin käsi vahingoittui luodista vakavasti. Vanhempaan konstaapeliin osuneet luodit olivat pysähtyneet hänen kevyisiin suojaliiveihinsä, jotka jokaisella järjestyspoliisilla on aina yllään partiossa.

Kiistävät murhan yritykset

Miehet jäivät kiinni myöhemmin saman päivän iltana Ikaalisissa. Kiinniottoa edelsi vaarallinen takaa-ajo, jossa veljekset ampuivat laukauksia Tampereen keskustassa.

Poliisi kiilaa
Poliisi yrittää kiilata poliiseja ampuneet miehet Tampereen Rantatunnelin edustalla. Sen jälkeen miehet ampuvat useita laukauksia.

Granholmin veljeksiä syytetään muun muassa kolmestatoista murhan yrityksestä, joista 11 liittyy myöhemmin takaa-ajotilanteessa ammuttuihin laukauksiin. Vastaajat myöntävät ampuneensa, mutta kiistävät, että tarkoitus olisi ollut tappaa.

Törkeään ryöstöön he myöntävät syyllistyneensä. He myöntävät juonineensa poliisin Porvooseen ja ryöstäneensä näiltä aseen ja suojaliivit.

Päivitys: Tämä oli päivittyvä uutisjuttu, johon on lisätty useita kertoja tietoa ensijulkaisun jälkeen.

Korjaus 1.9.2020: Jutussa on korjattu virheellinen tieto miesten aseistuksesta. Miehillä ei ollut hallussaan AK-47-rynnäkkökivääreitä tai täysautomaattisia Glock-pistooleja vaan he yrittivät hankkia niitä netistä.

Lue lisää:

Syyttäjä: "Granholmin veljesten oli tarkoitus surmata poliiseja", veljekset kiistävät jyrkästi – Yle seuraa hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

"Panssari aloittaa kiilaamisen... Ampuu tänne päin!" Kuuntele poliiseja ampuneiden valehätäpuhelu ja katso video kiilausyrityksestä Tampereella

Lue seuraavaksi