1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrannan virkamiesjohto haluaa monitoimiareenan keskustaan – SaiPa lähtee rahoittamaan uutta areenaa, jos se tulee keskustaan

Toimitilatoimikunta haluaa pitää molemmat vaihtoehdot, Kisapuiston ja keskustan, vielä auki areenan sijaintipaikaksi.

Tapahtumahallit ja -areenat
Havainnekuvassa monitoimiareenan luonnoskuva kauppakadulta.
Keskustaan rakennettava monitoimiareena maksaisi noin 42,5 miljoonaa euroa.Aihio Arkkitehdit Oy

Lappeenrannassa on käynnistymässä suurinvestointeja, joihin näyttää konsultin selvityksen mukaan löytyvän huonosti rahoittajia. Kaupunkiin halutaan rakentaa monitoimiareena sekä sisäliikuntahalli.

Nyt Lappeenrannan virkamiesjohto on ottanut kantaa konsulttityön loppuraporttiin hallien sijaintipaikoista ja ulkopuolisesta rahoituksesta.

Lappeenrannan päättäjät kokoontuivat maanantai-iltana puimaan kaupungin hallihankkeita iltakouluun.

SaiPan päävalmentaja Tero Lehterä (keskellä) jakaa ohjeita pelaajille.
Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Markkanen sanoo, että jos Liiga-kiekkoa halutaan Lappeenrannassa jatkossakin nähdä, pitää uusi halli rakentaa.Mikko Lieri / All Over Press

Rahoittajia on löytynyt heikosti Lappeenrannan hallihankkeisiin. Ainoa mukaan lähtevä ulkopuolinen rahoittaja on Liiga-SaiPa. Se lähtee mukaan, jos kaupunki rakentaa monitoimiareenan keskustaan. Tämä selviää vasta konsulttityönä valmistuneessa loppuraportissa.

Tuore raportti kertoo, että keskusta-areena maksaa 42,5 miljoonaa euroa. Liiga-SaiPa lähtisi mukaan keskustavaihtoehtoon 4,7 miljoonalla eurolla.

Kisapuistoon uuden hallin rakentaminen maksaa 33,3 miljoonaa euroa. Sen kaupunki rahoittaisi yksin.

Sisäliikuntahalli ammattiopiston kentälle maksaa 5 miljoonaa euroa. Sisäliikuntahalliin konsultti ei löytänyt ulkopuolista rahoittajaa.

Virkamiesjohto: Areena keskustaan ja sisäliikuntahalli ammattiopiston kentälle

Lappeenrannan virkamiesjohdon ehdotus konsultin loppuraportin pohjalta on se, että uusi monitoimiareena rakennettaisiin Lappeenrannan keskustaan.

Toimitilatoimikunta puolestaan haluaa edelleen pitää molemmat vaihtoehdot esillä: Uuden monitoimiareenan rakentamisen keskustaan tai Kisapuistoon

– Toimitilatoimikunta pyytää lausuntoja molemmista hallivaihtoehdoista, vaikka viranhaltijan ehdotus on puoltaa keskustahallia, toteaa toimitilatoimikunnan puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.).

Nykyisen hallin peruskorjaus maksaisi 17 miljoonaa euroa. Konsulttiselvityksen loppuraportissa vanhan Kisapuiston hallin kunnostussuunnitelmia ei pidetä kannatettavana.

– Peruskorjauksella saataisiin turvallinen halli, mutta ei sillä uusia olosuhteita saada, toimitusjohtaja Mikko Hietamies Lappeenrannan toimitilat Oy:sta LATOsta.

Lappeenrannan virkamiesjohto ehdottaa, että sisäliikuntahalli rakennettaisiin ammattiopiston kentälle Valtakadun varrelle. Toimitilatoimikunta puoltaa tätä ehdotusta. Sisäliikuntahallin rakentaminen voisi alkaa toimitilatoimikunnan mukaan vuonna 2022.

Havainnekuvassa monitoimiareena lappeenkadulla ilmakuvassa.
Tässä arkkitehtitoimiston havainnekuvasta näkee, miltä uusi monitoimiareena näyttäisi Lappeenrannan keskustassa ilmasta käsin katsottuna.Aihio Arkkitehdit Oy

Tutkimuksen mukaan areena keskustassa ei pane liikennettä sekaisin

Keskustan 5000 yleisökapasiteetin monitoimiareena maksaisi 42,5 miljoonaa euroa. Keskusta-areenan pituus olisi 120 metriä ja 68 metriä leveä.

Keskustavaihtoehdossa pohdintaa aiheuttaa liikennejärjestelyt. Olisiko keskusta tukossa SaiPan peli-iltoina?

– Tutkimusten mukaan autojonopituudet pysyisivät maltillisina keskustavaihtoehdossa. Tilapäisiä ruuhkia saattaa tulla. Alle minuutin viivytyksiä voi tulla, kertoo toimitusjohtaja Mikko Hietamies Lappeenrannan toimitilat Oy:sta LATOsta.

Keskusta-areenalla ei olisi omaa parkkipaikkaa. Saattoliikenteen sujuvuutta perustellaan 2577 pysäköintipaikalla, jotka keskustahallin ympärillä ovat.

– Kadunvarsipysäköintiäkin on. Maksullinen pysäköintiaika kadunvarsilla loppuu klo 18, jolloin peliin tulevien ei tarvitse maksaa parkkimaksuja, toteaa Hietamies.

Keskustavaihtoehdolle löytyi vain yksi ulkopuolinen rahoittaja. Liiga-SaiPa on ilmoittanut voivansa osallistua keskustahallin kustannuksiin muun muassa ravintoloiden, keittiöiden ja aitioiden rakentamisen osalta 3,7 miljoonalla eurolla. Lisäksi Liiga-SaiPa on valmis rahoittamaan keittiön ja muiden tilojen vaatimat koneistot noin miljoonalla eurolla.

Keskustavaihtoehdossa SaiPa omistaisi areenasta 11,5 prosenttia ja Lappeenrannan kaupunki 88,5 prosenttia.

Havainnekuvassa monitoimiareena uk-areenan vieressä Kisapuistossa.
Tässä arkkitehtitoimisto Aihion havainnekuva jäähallista, jos se tulisi Kisapuistoon.Aihio Arkkitehdit Oy

Uusi halli Kisapuistoon?

Kisapuiston monitoimiareena olisi Hietamiehen mukaan niin sanottu karsittu versio. Se olisi pienempi kuin keskustavaihtoehto. Muun muassa ravintolatiloja olisi Kisapuiston uudessa hallissa vähemmän kuin keskusta-areenassa.

Kisapuiston uusi areena maksaa 33,3 miljoonaa euroa.

– Liiga-SaiPa on ilmoittanut, ettei se investoi uuteen Kisapuiston halliin vaan se olisi vuokralaisena, kuten nykyäänkin, sanoo toimitusjohtaja Mikko Hietamies LATOsta.

Kisapuiston nykyisestä hallista SaiPa maksaa vuokraa 150 000 euroa vuodessa. SaiPa on ilmoittanut, että se voi maksaa uudesta hallista vuokraa 180 000 euroa, mikäli se tulee Kisapuistoon.

Kisapuistoon suunnitellaan suuruudeltaan 10 000 neliömetrin suuruista hallia. Nykyisessä hallissa neliömetrejä on 7500. Kisapuiston uuteen halliin tulisi 5000 hengen katsomo.

SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen
Markkanen oli tiukkana siitä, että Liiga-SaiPa Oy lähtee rahoittamaan uutta areenaa, mikäli se tulee Lappeenrannan keskustaan.Kare Lehtonen/Yle

Markkanen: Keskustavaihtoehto mahdollistaa liigakiekkoilun jatkumisen

Liiga-SaiPa Oy:n toimitusjohtaja Jussi Markkasen mielestä paras sijainti uudelle hallille olisi keskusta.

– Keskustahalli mahdollistaisi toiminnan kehityksen ja liigakiekkoilun jatkumisen kaupungissa.

Jussi Markkanen kertoo kaupunginvaltuutetuille anekdootin Karjalainen-lehdestä vuodelta 1972. Lehdestä lainatussa sitaatissa kerrotaan, ettei vuonna 1972 rakennettu Kisapuiston halli ollut uutukaisenakaan kaunis kukkanen.

– Halli on nyt tiensä päässä. Onhan kyseessä liki 50-vuotias rakennus, toteaa Markkanen.

Keskustavaihtoehtoa puoltaisi Markkasen mukaan tilojen muunneltavuus.

– Keskusta-areenassa voitaisiin pitää jääkiekko-otteluiden ja konserttien lisäksi monenlaisia tapahtumia, kuten tube-miittejä. Lisäksi areena olisi keskustassa saavutettavampi turisteilla, perustelee Markkanen.

Markkanen muistuttaa, että LIiga-SaiPa ovat vahva toimija Etelä-Karjalassa. Liiga-SaiPalla on 50 kokoaikaista ja 150 osa-aikaista työntekijää.

– Tarvitsemme päätöksen pian. Nykyisissä tiloissa on taistelua aikaa vastaan. Toiminnan kehittäminen ja investoinnit ovat mahdottomia, Markkanen sanoo lopuksi.

Konsultti puhuu keskustan puolesta

Konsulttiselvitystyötä tehnyt Mika Sulin puhuu kaupunginvaltuutetuille puheenvuorossaan keskustavaihtoehdon puolesta. Hän kertoo, että se on nykytrendi areenarakentamisessa. Hän kertoo esimerkkejä areenoiden rakentamisesta keskustaan Tampereelta ja maailmalta.

Sulinin mielestä keskustavaihtoehdossa kyse on vastuullisesta sijoittamisesta ja hiilijalanjäljestä. Keskusta-areena vähentäisi yksityisautoilua.

Kumppaneiden saaminen keskustahankkeisiin on helpompaa kuin muihin.

– Kumppaneiden löytyminen keskustaankin on haastavaa, mutta se on mahdollista, toteaa Sulin.

Sulin kertoo, että keskustan ulkopuolella oleva areena palvelee vain urheiluväkeä. Keskustassa se palvelisi useampia ihmisryhmiä ja elävöittäisi keskustaa.

Havainnekuvassa sisaliikuntahalli lämmitettävän jalkapallokentän yhteydessä.
SIsäliikuntahallia on kaavailtu Valtakadun varrelle niin sanotulle amiksen kentälle.Aihio Arkkitehdit Oy

Sisäliikuntahallia suunnitellaan yleisurheilun ehdoilla

Konsultti ei löytänyt ulkopuolisia rahoittajia sisäliikuntahallin rakentamiseen. Lappeenrannan toimitilat Oy:n projektijohtaja Ilkka Oksmanin mukaan yleisurheiluseura Lappeenrannan Urheilumiehet LUM on kertonut kiinnostuksesta osallistua sisähallin kustannuksiin, mutta mitään varmaa ei vielä ole.

Sijainnin löytyminen sisäliikuntahallille on helpompaa kuin paikan löytyminen jääkiekkoareenalle.

Sisäliikuntahallin paikaksi on suunniteltu ammattiopiston kentän aluetta Valtakadun varrella, Lappeenrannan keskustan tuntumassa. Selvityksen mukaan paikan etuna on muun muassa koulujen läheisyys.

Teräsrunkoinen sisäliikuntahalli maksaa kaupungille 5 miljoonaa euroa, jonka lisäksi tulisi muun muassa liikennejärjestelyiden kustannukset.

Sisäliikuntahallin leveys 60 metriä ja pituus 98 metriä. Sisäkorkeutta hallissa olisi 12 metriä. Tekonurmimatto sisällä mahdollistaa jalkapallon ja pesäpallon harjoittelun, mutta täysimittaisia kenttiä sisälle ei tule.

– Pelit voi sitten pelata täysimittaisella ulkokentällä hallin vieressä, toimitusjohtaja Mikko Hietamies toteaa Lappeenrannan toimitilat Oy LATOsta.

Sisäliikuntahallin rakentaminen suunnitellulle paikalle vaatii vieressä olevan jalkapallokentän siirtämistä. Hietamiehen mukaan se ei ole ongelma, sillä jalkapallokenttä vaatii ylipäätään kunnostusta. Jalkapallokentän siirto ja kunnostus maksaa 600 000 euroa.

Loppuraportti päätöksenteon tukena

Maanantaina keskustelu kaupunginvaltuuston iltakoulussa jatkui kello iltayhteentoista asti.

Kaupunginvaltuutetut saivat kysyä loppuraportin esittelijöiltä lisätietoja pohdituttaviin kysymyksiin. Kysymykset käsittelivät muun muassa nykyisen hallin kuntoa, miksei SaiPa lähde rahoittamaan hallia kuin keskustavaihtoehdossa ja miksei sisäliikuntahallia rakenneta niin, että siellä pystyisi pelaamaan pesäpallopelejä.

Seuraavaksi hallihankkeet lähtevät lausuntokierrokselle. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva sanoo tavoiteaikataulun olevan, että halliasiat etenevät kaupunginvaltuuston käsittelyyn lokakuussa.

Toimikunnan esityksen mukaan sisäliikuntahallin sekä monitoimiareenan suunnittelu aloitettaisiin ensi vuonna ja rakentaminen vuonna 2022.

Lappeenrannan kaupunki voi saada valtionosuuksia rakennettaviin monitoimiareenaan ja sisäliikuntahalliin yhteensä 900 000 euroa.

Lue seuraavaksi