1. yle.fi
  2. Uutiset

Valvira rajoittaa kilpirauhaskiistassa julkisuuteen nousseen Ville Pöntysen ammatin harjoittamista – ei saa toistaiseksi määrätä kilpirauhaslääkkeitä potilailleen

Valviran valvontalautakunta oli koolla maanantaina.

Valvira
Lääkäri Ville Pöntynen.
Valvira rajoittaa lääkäri Ville Pöntysen oikeutta harjoittaa ammattiaan. Matti Myller / Yle

Valviran valvontalautakunta on päättänyt rajoittaa toistaiseksi kuopiolaisen lääkäri Ville Pöntysen ammatin harjoittamista siten, että hän ei saa hoitaa kilpirauhassairauksia eikä määrätä apteekista toimitettavaksi ensisijaisesti niiden hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä.

Valviran lakimies Saara Vallivaara vahvistaa Ylelle, että lisäksi valvontalautakunta kehottaa Pöntystä huolehtimaan kortikosteroideja määrätessään siitä, että hoidolle on yleisesti hyväksytty lääketieteellinen peruste.

Ylen tiistaina tavoittama Ville Pöntynen kertoo, että päätös ammatin harjoittamisen rajoittamisesta perustuu yhteen potilastapaukseen.

– En ole vielä saanut päätöstä tekstimuodossa nähtäväkseni, sillä se saapuu kirjattuna kirjeenä. Sain tiedon päätöksestä puhelimitse. Valvira kiinnitti selityspyynnössään potilasturvallisuuden osalta huomiota vain ja ainoastaan yhden kilpirauhaspotilaan seurantaan liittyvään yhteen laboratoriokokeen poikkeavaan tulokseen, toteaa Pöntynen.

Pöntynen sanoo, että kyseinen poikkeama laboratoriokokeessa ei todellisuudessa vaarantanut potilasturvallisuutta.

Pöntynen kertoo Valviran selvittäneen yhteensä yhdeksän kilpirauhaspotilaan saamaa T3- ja T4-yhdistelmähoitoa. Alan erikoislääkärien yhdistyksen, Suomen Endokrinologiyhdistyksen viime marraskuisen suosituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun)(Suomen Endokrinologiyhdistyksen verkkosivut) sitä voidaan käyttää vajaatoimintapotilailla, ja hoitoa voidaan seurata perusterveydenhuollossa.

– Ongelma on, että Suomen Endokrinologiyhdistys katsoo, että vain erikoislääkäri voi määrätä yhdistelmälääkityksen, mutta lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ei ole asettanut rajoituksia sille, kuka lääkettä saa määrätä. Tässä on ristiriita, sanoo Pöntynen.

Pöntynen kertoo, että lääkärin ammattioikeuksien rajoittaminen merkitsee hänen kohdallaan sitä, että hänen kilpirauhaspotilaansa hakeutuvat muualle hoitoon.

– Koska kilpirauhashormonit vaikuttavat moneen asiaan, kuten aineenvaihduntaan, tämä vaikeuttaa myös muuta hoitotyötäni valtavasti. En voi määrätä edes laboratoriolähetettä kilpirauhaskokeisiin.

Pöntynen ei ole vielä päättänyt, valittaako Valviran päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Valvira rajoittanut useiden lääkäreiden ammatinharjoittamisoikeutta

Valvira on aiemmin antanutkirjallisen varoituksen Pöntyselle vuonna 2018 T3- ja T4-yhdistelmähoitoon liittyen.

Kilpirauhaslääkityksen eri valmisteet ja erityisesti T3-hormonin käyttö kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa ovat puhuttaneet lääkäreitä ja potilaita useiden vuosien ajan. Yleensä kilpirauhasen vajaatoimintaa hoidetaan synteettisen T4-hormonin avulla, ja yleisimmin käytetty lääkevalmiste on Thyroxin.

Muun muassa alan erikoislääkärien eli endokrinologien yhdistyksen kanta on ollut, että potilaita ei tulisi hoitaa pelkällä T3-hormonilla eli niin sanotulla T3-monoterapialla. Sitä pitäisi käyttää yhdessä yleisesti hyväksytyn T4-hormonin kanssa.

Valvira on viime vuosina rajoittanut useiden kilpirauhaspotilaita hoitosuosituksista poiketen hoitaneiden lääkäreiden lääkärinoikeuksia. Samaan aikaan osa potilaista on astunut julkisuuteen ja kertonut, millaista apua he ovat saaneet kiistellyillä hoidoilla.

Täydennetty 1.9.2020 kello 13:52 Ville Pöntysen haastattelulla.

Lue myös:

Kilpirauhashormonihoitokiistan pyörteissä oleva kuopiolaislääkäri menettämässä oikeuden hoitaa kilpirauhaspotilaita

AVI perui kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin luvan toimia lääkärikeskuksen terveyspalveluista vastaavana johtajana

Valvira tutkii kiisteltyjä hormonihoitoja antaneen lääkärin toimintaa – lääkäri vastasi käymällä mediasotaan Valviraa vastaan

Lue seuraavaksi