1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolustus Porvoon poliisiampumisista: veljekset eivät yrittäneet tappaa – syyttäjä: 13 vuotta vankeutta on oikea rangaistus

Raymond ja Richard Granholmin puolustuksen mukaan tekojen perimmäinen syy saattaa jäädä pimentoon.

Porvoon poliisiampumiset
Porvoon ampumisesta epäiltyjen veljesten vangitsemisistunnot järjestettiin Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 29. elokuuta 2019, kuvassa vanhempi veljeksistä.
Useista murhan yrityksistä syytteet saaneiden veljesten vangitsemisistunnot järjestettiin Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 29. elokuuta 2019, kuvassa keskellä vanhempi veljeksistä.Pasi Murto / AOP

Tänään tiistaina alkaneessa Porvoon poliisiampumisten oikeudenkäynnissä syyttäjät vaativat 31-vuotiaalle Richard Granholmille ja 26-vuotiaalle Raymond Granholmille 13 vuoden vankeustuomioita 13 murhan yrityksestä ja useista muista rikoksista. He vaativat myös veljesten lähettämistä mielentilatutkimukseen ja vaarallisuusarvioon.

Syyttäjien mukaan kaikkiaan 10 poliisia oli hengen vaarassa vuosi sitten elokuussa Porvoosta alkaneessa ja Tampereella takaa-ajotilanteena jatkuneessa ammuskelussa.

– Teot ovat niin vakavia, että meidän laskukaavallamme olemme tulleet siihen tulokseen, että 13 vuotta vankeutta on oikea rangaistus. Maksimirangaistus on 15 vuotta näistä rikoksista. Murhan yrityksen maksimirangaistus yksittäisessä teossa on 12 vuotta, erikoissyyttäjä Jukka Haavisto kertoi tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käydyn valmisteluistunnon jälkeen.

– Kyseessä on poikkeuksellinen tilanne, koska poliisit on pyritty saamaan paikalle aseiden hankkimista varten. On puhuttu ansasta, mikä kuvaa tilannetta. Pidämme sitä hyvin vakavana. Yhteiskunnan pitää osoittaa, että tällaiset teot ovat äärettömän paheksuttavia, Haavisto jatkaa.

Perimmäiset syyt yhä pimennossa

Granholmit ampuivat poliiseja ensimmäinen kerran pian sen jälkeen, kun veljesten hälyttämä partio saapui paikalle Ölstenin teollisuusalueelle Porvoossa.

Miehet uhkasivat poliiseja aseella heti, kun poliisit astuivat ulos autosta. He riistivät toiselta poliisilta virka-aseen. Tämän jälkeen he ampuivat toista poliisia käteen ja toista suojaliiveihin.

Molemmat poliisit tarvitsivat sairaalahoitoa, ja toinen heistä loukkaantui vakavasti. Syyttäjän mukaan Granholmit pitivät toista poliisia tilanteessa panttivankina.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden ovi.
Oikeudenkäynti alkoi tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.Katri Kirsi / Yle

Syyttäjän mukaan tekojen motiivina oli poliisin aseiden ja muiden tarvikkeiden ryöstäminen. Se mihin he niitä tarvitsivat, on toistaiseksi epäselvää.

– Taustasyyt siihen, miksi he aseita halusivat, tulevat mahdollisesti esiin pääkäsittelyssä, Haavisto sanoo.

Richard Granholmin asianajajan Petteri Kouhian mukaan tekojen perimmäiset motiivit saattavat jäädä pimentoon. Kumpikaan veljeksistä ei halua tulla kuulluksi oikeudessa.

– Ampumisten tarkoitukseen ja perimmäiseen syyhyn tuskin saadaan vastausta. Esitutkinnan valossa vaikuttaa siltä, että syitä ei ole saatu täysin selvitettyä. Oma päämieheni ei tule asiassa kuulluksi. Hän tietäisi syyt parhaiten. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole ollut yrittää tappaa poliiseja, Kouhia toteaa.

Syyttäjä ja puolustus eri linjoilla ampumisten syistä

Veljekset myöntävät tapahtumien kulun suurelta osin. He myöntävät houkutelleensa poliisit teollisuusalueelle Porvoossa ja ryöstäneensä heiltä aseen sekä suojaliivin. He myöntävät myös osan ampumisista Tampereelta Ikaalisiin ajetun takaa-ajon aikana.

Lisäksi Richard Granholm myöntää ampuma-aserikoksen ja, että hänellä oli hallussaan 45-kaliiperinen, Colt-merkkinen pistooli.

– Tapahtumista itsestään puolustus on syyttäjän kanssa pitkälti samaa mieltä. Oikeudenkäynnissä on kysymys tapahtumien oikeudellisesta arvioinnista, sanoo Kouhia.

Siitä, onko ampumisissa ollut kyse murhan yrityksistä, syyttäjät ja puolustus ovat erimielisiä.

– Me lähdemme siitä, että laukaukset on kohdistettu poliiseja kohti Porvoossa ja Tampereelta alkaneen takaa-ajon aikana. Taustalla on käsitys siitä, että Porvoossa oli tarkoituksena saada poliiseilta aseita ja muuta tavaraa. Miehillä oli tarkoitus surmata tai ainakin pitää ymmärtää, että se vaara on ollut hyvin suuri, Haavisto toteaa.

Yksi syy siihen, että syytteet ovat murhan yrityksistä on se, että virkatehtävissä olevan poliisin ampuminen on lain mukaan murhan yritys.

– Selvää on, että pitkästä vankeusrangaistuksesta tullaan puhumaan joka tapauksessa. Pääsyytteet, jotka koskevat murhan yrityksiä Porvoossa ja Tampereelta alkaneessa takaa-ajossa tullaan kiistämään, sanoo Kouhia.

Tänään käydyn valmisteluistunnon jälkeen asian varsinainen oikeudenkäynti alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa maanantaina 7.9. Oikeudenkäyntiin on varattu myös kolme muuta päivää 8.9., 9.9. ja 14.9.

Lue lisää:

Porvoon poliisiampumisista syytteet veljeksille 13:sta murhan yrityksestä – syytetään myös panttivangin ottamisesta

Porvoon poliisiampumisiin ei löytynyt esitutkinnassa selkeää syytä – ruotsalaisveljekset halusivat poliisit tiettyyn paikkaan tiettynä aikana

Ruotsalaisveljeksiä epäillään 13:sta poliisin murhan yrityksestä eri puolilla Suomea – Houkuttelivat poliisit paikalle hätäkeskuspuhelulla?

Porvoon ampumisista epäilty kaksikko saunoi ahkerasti, jutteli paljon muiden motellin asukkaiden kanssa ja pukeutui usein samanlaisiin vaatteisiin

Porvoon ampumisista epäillyt veljekset vangittiin, poliisi edelleen vaitonainen, Yle seurasi hetki hetkeltä

KRP: Porvoon poliisiampumisista epäillyt saatu kiinni Tampereen seudulla – ampuivat poliisia kohti ja ajoivat poliiseja päin

Lue seuraavaksi