1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvinvointiyhtymä valmistelee väliaikaista sopimusta Mehiläisen kanssa – Iitin, Kärkölän ja Lahden sotepalvelut turvataan oikeuskäsittelyn ajaksi

Yhteisyrityksen toiminta ei pääse alkamaan suunnitellusti markkinaoikeuteen tehdyn valituksen vuoksi.

yhteisyritykset
Sairaalan käytävä.
Yhteisyrityksen on sunniteltu muuttavan sotepalveluja esimerkiksi niin, että nykyiset lähiklinikat lakkaavat ja terveysasemat muuttuvat moniammatilliseksi sotekeskuksiksi.Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä valmistelee väliaikaista sopimusta terveysjätti Mehiläisen kanssa. Sopimuksella turvataan Lahden, Kärkölän ja Iitin sotepalvelut vuodenvaihteen jälkeen.

Alun perin palveluista piti vastata hyvinvointiyhtymän ja Meihläisen yhteisyritys, jonka perustamista hyvinvointiyhtymä päätti elokuun alussa. Viime viikolla kilpailutukseen osallistunut Terveystalo teki päätöksestä valituksen markkinaoikeuteen.

Yhteisyrityksen toiminta ei nyt pääse alkamaan suunnitellusti vuoden 2021 alussa. Yhtymän hallitus päätti maanantaina, että Mehiläisen kanssa käynnistetään neuvottelut väliaikaisesta sopimuksesta.

Hankintalaki mahdollistaa hankinnan väliaikaisen järjestämisen valituksesta huolimatta, kun hankinnan tarve on välitön. Yhtymällä on lakisääteinen velvoite turvata asukkaiden sote-keskuspalvelut oikeuskäsittelynkin ajan.

"Ei tule näkymään asiakkaille"

Hankejohtaja Ismo Rautiaisen mukaan valitusten käsittely markkinaoikeudessa kestää keskimäärin 6–8 kuukautta. Jos päätöksestä valitetaan vielä ylempiin oikeusistuimiin, voi prosessi kestää kauemminkin. Tämän vuoksi yhtymä päätti neuvotella Mehilaisen kanssa väliaikaisjärjestelyistä, eikä yritä jatkaa nykyisiä ulkoistussopimuksia.

– Sopimuksen väliaikaisuuden ei pitäisi näkyä asiakkaalle mitenkään, eikä yhtymä lähtökohtaisesti halua tinkiä hankinnoista, lupaa Rautiainen.

Hankejohtaja on luottavainen, että markkinaoikeuden päätös tule olemaan yhteisyritykselle suotuisa.

– Yhteisyrityksen valmistelu ja kilpailutus on hoidettu huolellisesti. Olemme tarkistaneet valituksen jälkeen vielä, ettei mitään syrjivää ole tapahtunut, tähdentää Rautiainen.

Yhteisyrityksen piti tuottaa vuoden 2021 alusta alkaen sote-palvelut Lahden, Kärkölän ja Iitin asukkaille, yhteensä 131 000 asukkaalle. Terveysjätti Mehiläinen tulee omistamaan yhteisyrityksestä 51 prosenttia, ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä 49 prosenttia.

Valitus myös hallinto-oikeuteen, yhtymä ei vielä kommentoi perusteita

Hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksestä on tehty valitus myös hallinto-oikeuteen. Yhtymän näkemys on ollut, ettei yrityksen perustamisesta sote-palvelutuotantoon voi valittaa hallinto-oikeuteen, koska kyse on hankinta-asiasta.

Valittajien mukaan heillä on kuitenkin oikeus vedota muuhun kuin hankintalain vastaisuuteen, ja heidän mielestään valitusperusteita on useita. Hallintojohtaja Veli Penttilän mukaan hyvinvointiyhtymä perehtyy perusteisiin, kun hallinto-oikeus pyytää valituksesta lausuntoa.

Juttua on muokattu 1.9.2020 kello 13.02: Lisätty tieto hallinto-oikeuteen tehdystä valituksesta.

Lue lisää:Terveysjätti Mehiläinen sai loistodiilin Päijät-Hämeestä: "Kun väestö on terve ja käyttää palveluja vähän, toimintakin pysyy kannattavana"

Lue seuraavaksi