1. yle.fi
  2. Uutiset

Yllättävä valtuustoaloite Sysmässä: valtuuston puheenjohtajiston luottamus puntariin

Hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajiston luottamuksen arviointi kääntyi illan aikana valtuuston puheenjohtajiston luottamuspulaksi.

kuntapolitiikka
Valtuutettu Veikko Kotolahti istuu Sysmän valtuustossa.
Veikko Kotolahti Sysmän kunnanvaltuuston kokouksessa 31. elokuuta 2020.Juha-Petri Koponen / Yle

Sysmän kunnanvaltuuston puheenjohtajiston erottamiseksi on jätetty valtuustoaloite. Aloitteen jätti keskustan Veikko Kotolahti valtuuston maanantaisessa kokouksessa. Luottamuspulalla perustellun aloitteen ovat allekirjoittaneet valtuutettujen enemmistö sekä joukko varavaltuutettuja. Allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaari sekä hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajisto Jaakko Palvaila (kesk.) ja Lilli Karola (Avoin Sysmä).

– Kunnallista päätöksentekoa pitää pystyä tekemään demokraattisesti. Niin, että viranhaltijat hankkivat tarvittavaa tietoa päätöksentekoa varten ja että siihen valtuutetut pystyvät luottamaan, perusteli Kotolahti aloitetta.

Valiokunta-vääntö päätökseensä?

Kunnanvaltuusto oli maanantaina koolla ylimääräisessä kokouksessaan pohtimassa jälleen hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajista luottamusta arvioivan tilapäisen valiokunnan perustamista. Tilapäinen valiokunta on ehditty perustaa ja kuopata jo muutamaan otteeseen kesän mittaan.

Kesäkuussa valtuusto päätti perustaa tilapäisen valiokunnan arvioimaan hyvinvointivaliokunnan puheenjohtajan Jaakko Palvailan (kesk.) ja varapuheenjohtaja Lilli Karolan (Avoin Sysmä) luottamusta. Myöhemmin huomattiin, että tilapäisen valiokunnan kokoonpano ei täytä tasa-arvolain vaatimuksia, koska siihen ei ollut nimetty tarpeeksi naisjäseniä.

Elokuun kokouksessa valtuusto käsitteli asiaa uudelleen ja päätti luopua koko tilapäisestä valiokunnasta. Tämän jälkeen asiaa palloteltiin vielä kunnanhallituksessa.

Maanantaisessa kokouksessaan valtuusto teki lopulta itseoikaisun ja tilapäinen valiokunta päätettiin perustaa. Nyt valiokuntaa valittiin varsinaisiksi jäseniksi Jukka Elomaa (sit.), Eeva-Kaisa Lehtosalo-Lönnberg (kesk.), Virpi Streng (kok.), Veli-Pekka Koskinen (sd.) sekä Timo Aromaa (ps.).

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Veli-Pekka Koskinen. Hän uskoo, että tilapäinen valiokunta saa työnsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Lue seuraavaksi