1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Trumpin koronaviruspuheet olleet pahasti ristiriidassa todellisen tilanteen kanssa pitkin kesää – "58 000 ihmistä kuollut presidentin epäonnistumisen vuoksi"

Valkoisen talon koronavirustyöryhmän raportteja julkaistiin maanantaina.

koronavirus
Trump istuu pöydän takana.
Yhdysvaltain presidentin puheet ovat luoneet todellisuutta ruusuisempaa kuvaa maansa koronavirustilanteesta. Trump kuvattiin työpöytänsä takana heinäkuussa.AOP

Samaan aikaan, kun yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto vähätteli julkisesti koronaviruksen uhkaa kesällä, sen koronavirustyöryhmä raportoi pahaenteisiä tietoja viruksen leviämisestä, selviää edustajainhuoneen koronaviruskriisin alakomitean julkistamista raporteista.

– Tänään julkaistuista työryhmän raporteista selviää, että Valkoinen talo on tiennyt kesäkuusta asti koronaviruksen leviävän ympäri maata. Monet osavaltiot oli luokiteltu punaisiksi alueiksi, joissa virus levisi nopeasti. Sen sijaan, että presidentti olisi suoraselkäisesti kohdannut Yhdysvaltain kansalaiset ja laatinut kansallisen suunnitelman ongelman ratkaisemiseksi, hän joukkoineen piti nämä raportit omana tietonaan ja vähätteli uhkaa miljoonille amerikkalaisille, alakomitean puheenjohtaja, demokraattiedustaja James E. Clyburn sanoo alakomitean tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Clyburnin mukaan useita työryhmän suosituksia ei vieläkään ole otettu käyttöön. Hän sanoo, että kansallisen kriisisuunnitelman eräpäivä on mennyt umpeen jo kauan sitten.

– Presidentin epäonnistumisen vuoksi yli 58 000 ihmistä on kuollut, Clyburn paaluttaa.

Valkoisen talon koronavirustyöryhmää johtaa varapresidentti Mike Pence ja siihen kuuluvat muiden muassa ryhmän koordinaattori Deborah Birx sekä Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci.

Valkoisen talon työryhmä on tarjonnut raportteja viikoittain osavaltioiden kuvernöörien toimistojen käyttöön. Se ei ole aiemmin suostunut julkistamaan niitä yleisölle eikä vahvistamaan mitään mahdollisesti julkisuuteen päässeitä tietoja raporteista, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Useita ruusuisia kuvia julkisuuteen

Tiedotteessa nostetaan esiin useita päivämääriä, jolloin koronavirustyöryhmän antamat tiedot ovat olleet ristiriidassa julkisuuteen annetun kuvan kanssa. Alla muutamia otteita tiedotteesta, jossa viitataan raportteihin ja Trumpin tai Pencen sanomisiin.

Kesäkuun 26. päivä Pence kertoi, että kaikki 50 osavaltiota ovat avautumassa turvallisesti ja vastuullisesti. Kesäkuun 29. päivälle kirjatussa raportissa sanotaan, että Mississippin osavaltiossa koronavirustartuntojen määrä kasvoi kyseisellä viikolla 117 prosenttia.

Heinäkuun 7. päivä Trump sanoi hallintonsa tehneen hyvää työtä.

– Uskon, että seuraavan kerran, kun me puhumme, olemme varsin hyvässä tilanteessa, Trump sanoi.

Kaksi päivää aikaisemmin työryhmä oli raportoinut viidentoista osavaltion olevan punaista aluetta. Floridassa oli havaittu merkittävä kasvu koronavirustapauksissa aiemmalla viikolla. Punaisella alueella tarkoitetaan aluetta, jossa on yli 100 uutta tapausta 100 000 ihmistä kohden edellisen seitsemän päivän aikana.

Heinäkuun 19. päivä Trump sanoi, että "virus tulee katoamaan ja silloin minä olen oikeassa". Samana päivänä työryhmä kertoi 20 osavaltion olevan punaista aluetta. Raportin mukaan ennen kaikkea Etelä-Carolinassa oli havaittu laajaa leviämistä viruksen suhteen.

Elokuun 9. päivä Trump twiittasi: "Tapaukset ovat nousussa, koska testaamme paljon! Iso osa maastamme voi hyvin. Avatkaa koulut!"

Samana päivänä työryhmä raportoi, että 48 osavaltiota ja pääkaupunki Washington ovat joko punaista tai keltaista aluetta. Keltaisella alueella virustapauksia on 10–100 uutta tapausta edellisen viikon aikana 100 000 ihmistä kohden. Raportissa varoitettiin ennen kaikkea Indianan osavaltion surkeasta tilanteesta.

Valkoinen talo sättii alakomitean päätöstä julkistaa raportit.

– Pandemian keskellä jotkut kongressin jäsenet ovat päättäneet vastuuttomasti julkistaa puolueellisen raportin, jonka tarkoitus on vääristää presidentin toimia kansalaisten terveyden suojelemiseksi. Koronavirustyöryhmä on tarjonnut räätälöityjä suosituksia yksittäisille osavaltioille useita kuukausia. Samalla presidentti ja hallintonsa ovat kehottaneet kansalaisia seuraamaan tautikeskuksen suosituksia leviämisen hidastamiseksi, Valkoisen talon tiedottaja Judd Deere sanoi lausunnossaan CNN:lle.

Kuuden miljoonan tartunnan raja ylittyi

Yhdysvalloissa ylittyi maanantaina kuuden miljoonan rajapyykki vahvistetuissa koronavirustartunnoissa, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.

Tartuntojen määrä nousi viidestä miljoonasta kuuteen miljoonaan alle kuukaudessa.

Maanlaajuisesti tartuntojen määrä on ollut viime viikkoina laskussa, mutta osavaltioiden tilanteissa on suuria eroja. Ainakin Etelä- ja Pohjois-Dakotassa sekä Iowassa päivittäiset tartuntamäärät ovat nousussa. Esimerkiksi Texasissa, Arizonassa ja Floridassa tartunnat taas ovat suurten tartuntahuippujen jälkeen laskussa.

Yhdysvalloissa on todettu määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia maailmassa. Koronavirukseen liittyviä kuolemia maassa on todettu yli 183 000. Väkilukuun suhteutettuna enemmän koronakuolemia on todettu ainakin Perussa, Chilessä ja Brasiliassa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lue seuraavaksi