1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiuruvesi

Kiuruvedellä kerätään adressia kyläkoulujen säilyttämiseksi

Kaupungin säästösuunnitelmassa on mukana neljän kyläkoulun lakkauttaminen vuonna 2025.

Adressi Kiuruveden kyläkoulujen säilyttämiseksi luovutetaan kaupungille 12. syyskuuta. Kuvituskuva. Kuva: Tiia Lillkvist

Kiuruvedellä on ryhdytty keräämään adressia kyläkoulujen säilyttämisen puolesta. Viime torstaina julki tuodussa talouden tasapainottamisohjelmassa esitetään, että kaikki neljä kyläkoulua suljettaisiin säästöjen aikaansaamiseksi.

Esitys tuli ilmi torstaina yleisötilaisuudessa. Oppilaiden vanhempien mielestä heille jää liian vähän aikaa ottaa esitykseen kantaa tai esittää lakkautuksille vaihtoehtoja.

Esimerkiksi vajaan 20 kilometrin päässä Kiuruveden keskustasta sijaitsevalla Rytkyllä näyttää nyt siltä, että viiden vuoden kuluttua 35 oppilasta kuljetetaan kouluun Kiuruveden keskustaan.

– Yllätys on lievä ilmaisu. Ehkä se enemmän oli sokki tai pommi, joka putosi. Toki me on totuttu, että syrjäseuduilta leikataan. Meiltä lähti Rytkyltä päiväkoti noilla samoilla säästöperusteilla tässä keväällä. Mutta kyllä tämä valtava sokki maaseudun perheellisille ihmisille on, kertoo yksi vanhemmista, Jukka Mulari.

Mulari arvostelee kaupunkia siitä, että valmistelu näyttää etenevän kovalla kiireellä.

– Meidät on otettu jälkijunassa mukaan. Kyläyhdistyksille on annettu aikaa pari viikkoa laatia vastine näihin asioihin. Toki me halutaan antaa niitä vinkkejä mutta kaikista eniten haluamme aikaa perehtyä asiaan. Nyt ollaan kovasti kansalaisia vetämässä keskusteluun mukaan, mutta aikaa ideoille ja keskustelulle ei anneta.

Koulukyytien pisimmät matkat tulisivat Mularin arvion mukaan olemaan noin 40–50 kilometriä, mutta matkaa kertyisi vielä lisää, kun kuljetus kiertäisi keräilemässä oppilaita kyytiin.

Kuulemistilaisuudet kouluilla järjestetään maanantaista 7. syyskuuta alkaen kullakin koululla peräkkäisinä iltoina.

Adressista on olemassa perinteinen paperinen sekä facebookin kautta verkossa levitettävä versio. Adressi on tarkoitus luovuttaa Kiuruveden kaupungille lauantaina 12. syyskuuta.