Hyppää sisältöön

Pohjois-Savo voi kasvaa jopa 50 000 asukkaalla, jos hallituksen sote-esitys muuttaa maakuntajakoa – laajeneminen epäilyttää Pohjois-Savossa

Itä-Savo on tulevaisuudessa osa joko Etelä-Savoa tai Pohjois-Savoa.

Savonlinnan, Rantasalmen, Enonkosken ja Sulkavan suunta selviää lähitulevaisuudessa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Pohjois-Savossa suhtaudutaan epäillen Itä-Savon kuntien mahdolliseen liittämiseen osaksi Pohjois-Savon maakuntaa.

Hallituksen parhaillaan lausuntokierroksella olevassa sote-esityksessä esitetään yhtenä vaihtoehtona Savonlinnan, Rantasalmen, Enonkosken ja Sulkavan liittämistä Pohjois-Savoon.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan hallituksen esitys on laajempi kuin vielä alkuvuodesta odotettiin.

Hän muistuttaa, että lähtökohta oli alun perin sotepainotteinen.

– Tässä kysymys on tosiaankin maakuntajaon muutoksesta. Jos lakiesitys menee läpi, tulevat Itä-Savon kunnat osaksi Pohjois-Savoa, tiivistää Korhonen.

Valtiovarainministeriön finanssineuvos Teemu Eriksson kertoi Ylelle kesäkuussa, että Suomessa on 1990-luvulta asti pyritty siihen, että hallinnolliset aluejaot ovat samat kuin viralliset maakuntajaot.

Tämän yhteneväisyyden ylläpitämiseksi tulevassa uudistuksessa pitäisi siten myös maakuntajakoa muuttaa.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen arvioi, että hallinnolliset muutokset vaikuttaisivat vähän kansalaisten arkeen. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Maakuntajohtaja: aluekehityksen kannalta hankalaa

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan Pohjois-Savon maakuntahallitus ei ole vielä lyönyt lukkoon virallista kantaansa.

Valmistelevana virkamiehenä hän kuitenkin kertoo suhtautuvansa esitykseen kriittisesti. Kysymyksessä on mittava aluejaollinen uudistus.

– Noin kolmannes Etelä-Savon asukkaista siirtyisi Pohjois-Savoon. Tämä voisi johtaa siihen, että Pohjois-Savon hyödyt ovat paljon pienemmät kuin Etelä-Savolle koituvat haitat, Korhonen pohtii.

Tilanne olisi aluekehityksen kannalta hankala. Etelä-Savon putoaminen alle 100 000 asukkaan maakunnaksi voisi vaikeuttaa tätä.

Tällä hetkellä Etelä-Savossa on reilu 141 000 asukasta.

– Tarvitsemme kumppaniksemme vahvan maakunnan etelän suunnasta. Emme heikentyvää, korostaa Korhonen.

Muutoksella olisi vaikutusta muun muassa vaalipiireihin, käräjäoikeuksien tuomioistuinpiireihin sekä maakuntaliittojen ja ely-keskusten tehtäviin.

Myös Kuopion kaupunginhallitus päättää kantansa myöhemmin. Lausunnot on jätettävä 25.9. mennessä.

Esimerkiksi Savonlinnan osalta Kuopion suhtautuminen vaikuttaa kriittiseltä (siirryt toiseen palveluun). Huolta aiheuttavat muun muassa kustannukset.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.) pitäisi parhaana ratkaisuna tehdä aluksi pelkkä terveysuudistus. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Sairaanhoitopiiri ei ota kantaa maakuntakeskusteluun

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ei ota kantaa käynnistyneeseen maakuntakeskusteluun.

– Olemme vain erikoissairaanhoitoon keskittyvä toimija. Meillä ei ole kantaa Etelä-Savon jakautumiskysymykseen, se on paljon laajempi asia, sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen toteaa.

Hän ei myöskään lähde ennakoimaan tulevan sotemaakunnan palveluita.

Maakuntauudistuksen yhteydessä nykyinen kuntayhtymä purkautuu ja muun muassa erikoissairaanhoitoon liittyvät asiat tulevat osaksi uuden maakunnan kokonaisuutta.

– Tuleva maakunta päättää nämä asiat. On mahdotonta linjata sen puolesta, sanoo Miettunen.

Sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Markku Rossi (kesk.) pitäisi yksinkertaisimpana vaihtoehtona aluksi tehtävää pelkkää terveysuudistusta.

Hänen mukaansa ensimmäisessä vaiheessa voitaisiin yhdistää perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito maakunnittain yhteen.

– Nyt tähän on kytketty maakuntauudistukset ja jopa vaalipiiriuudistus. Syntyy vaikeuskertoimia enkä osaa ennustaa, mikä on lopputulos, Rossi pohtii.

Hallitus pyytää lausuntoja kahdesta eri vaihtoehdosta. Toisessa Itä-Savon sairaanhoitopiirin kunnat sijoittuisivat Pohjois-Savoon, toisessa Etelä-Savoon.

Lue lisää: