1. yle.fi
  2. Uutiset

Hiihtoladut syntyvät Leppävaaraan ensi talvena entistä nopeammin – uusien vesiputkien ansiosta lumitykkien määrä voidaan jopa kolminkertaistaa

Paremmat olosuhteet hyödyttävät erityisesti Suomen suurimman hiihtoseuran junioreita.

hiihto
Rinteeseen maansiirtotöinä rakennettua kivistä latupohjaa. Kaivinkone. Keskellä kuvaa rakenteilla olevan kävelysillan betonista valetut päät. Rinteen alla silla takana näkyy stadionin kuusiaita, jonka takaa pilkottaa remontissa oleva huputettu urheilukentän katsomo.
Leppävaaran sprinttirata valmistui vajaat kolme vuotta sitten. Kuva on otettu hiihtobaanan rakennustöistä marraskuussa 2017. Ari Tuhkanen / Yle

Espoon Leppävaaran urheilupuistossa pystytään tänä talvena tekemään hiihtäjille lunta huomattavasti aiempaa nopeammin ja enemmän, jos vain on pakkasta.

Urheilupuistoon on vedetty kesän aikana lisää vesiputkia ja parhaillaan muutama vuosi sitten valmistuneen kansainväliset mitat täyttävän sprinttiradan varteen rakennetaan uutta vesijohtoa, joka mahdollistaa lumen tykittämisen suoraan hiihtobaanalle.

– Tarkoitus on, että teemme lumet sprinttiladulle paikan päällä, koska täällä on niin jyrkät mäet, kertoo Espoon kaupungilta hiihtoladuista vastaava Petri Forsman.

Espoon hiihtoseura kiittelee kaupunkia olosuhteiden kehittämisestä ja uskoo, että lumetuksen parannus hyödyttää erityisesti nuoria hiihtäjiä.

– Hiihtokoululaisille se on erityisen iso asia ja nuorissa valmennusryhmissä, joille ruuhkainen latu Oittaalla ei ole hyvä. Leppävaaran stadionin alueella on paljon parempi opettaa tekniikkaa, sanoo Espoon hiihtoseuran puheenjohtaja Patrik Ehrnrooth.

Enää puuttuu vain pakkanen

Lumetusjärjestelmän rakentaminen maksaa kaupungille Forsmanin mukaan noin 100 000 euroa, ja se valmistuu tämän kuun aikana.

Leppävaaran urheilupuistossa on lisätty myös vesijohtoveden saantia, joten lunta on mahdollista tehdä huomattavasti aiempaa useammalla tykillä, kertoo laduista vastaava Forsman.

– Tähän asti koko alueella on ollut kapasiteetti pienillä pakkasilla kahdesta neljään tykkiin. Nyt pystymme vähintään kaksinkertaistamaan, jopa kolminkertaistamaan tykkien määrän.

Hiihtobaanat syntyvät Leppävaaraan siis aiempaa nopeammin, mutta pakkasta se edelleen vaatii. Jos tuleva talvi on yhtä leuto kuin edellinen, ladut jäävät kapasiteetin kasvattamisesta huolimatta tekemättä.

– Toivomme, että pääsemme joulukuussa tykittämään. Tässähän on ollut monta talvea, että on voitu aloittaa lumettaminen vasta tammikuussa, kertoo laduista vastaava Petri Forsman Espoon kaupungilta.

Lue seuraavaksi