1. yle.fi
  2. Uutiset

Lappeenrantalaisvaltuutetut haluavat nopeaa päätöstä uudesta monitoimiareenasta – paikkana joko Kisapuisto ja keskusta

Valtuustoryhmät eivät ole vielä päättäneet yksimielisiä kantojaan parhaasta sijaintivaihtoehdosta monitoimiareenalle.

Tapahtumahallit ja -areenat
Lappeenrannan demareiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Koskenranta
Lappeenrannassa pohditaan uuden monitoimiareenan rakentamista ja sijoituspaikkaa. Päätöstä odotetaan lokakuussa.

Lappeenrannan virkamiesjohto haluaa monitoimiareenan kaupungin keskustaan. Sen sijaan Lappeenrannan kaupungin toimitilatoimikunta haluaa edelleen pitää selvityksessä mukana myös vaihtoehdon, jonka mukaan monitoimiareena voisi tulla Kisapuistoon.

Nämä tiedot käyvät ilmi tuoreesta hallihankkeiden loppuraportista (siirryt toiseen palveluun), joka esiteltiin maanantai-iltana kaupunginvaltuutetuille.

Jäähalli ja monitoimiareena eroavat toisistaan siinä, että areena on tiloiltaan jäähallia muunneltavampi. Näin erilaisia tapahtumia voidaan järjestää monipuolisemmin areenassa.

Joonas Grönlund
Joonas Grönlund (kok.) kannattaa areenan sijaintipaikaksi keskustaa.Kare Lehtonen / Yle

Valtuutetuilla pohdittavaa

Molempien sijaintivaihtoehtojen kannattajia on kokoomusvaltuutettujen riveistä Lappeenrannassa. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Joonas Grönlundin mielestä on hyvä, että molemmat sijaintivaihtoehdot ovat vielä mukana pelissä. Hänen mukaansa keskusta-areena on tällä hetkellä selvästi edellä kisassa.

Grönlund kannattaa keskustasijaintia.

– Jos me halutaan, että liigakiekkoa pelataan jatkossakin Lappeenrannassa, niin keskusta-areena on ainoa mahdollinen, toteaa Grönlund.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Koskenranta ajattelee, että edelleen kisassa on mukana kaksi tasavahvaa vaihtoehtoa hallin sijoituspaikaksi.

Kokoomuksen tavoin sosiaalidemokraateillakaan ei ole vielä yhtenäistä linjaa hallin sijaintipaikaksi. Eilen maanantai-iltana valtuutetuille järjestettiin iltakoulu, jossa he kuulivat tuoreimmat käänteet halliasioissa.

– Eilinen valtuutettujen iltakoulu oli kyllä varsinaista ilotulitusta keskustahankkeen puolesta, kertoo Koskenranta.

Koskenranta haluaa tietää molempien vaihtoehtojen vuotuiset käyttökustannukset, ennen kuin päättää kumman vaihtoehdon puolelle hän kallistuu. Lisäksi hän haluaa tietää, mistä rahat on otetaan kaupungin kasvaviin käyttömenoihin.

– Aiheuttaako käyttömenojen kasvu nousua juniorimaksuihin vai tingitäänkö latujen kunnossapidosta ja kenttien jäädyttämisestä, pohtii Koskenranta kaupungin kasvavia menoja.

Lappeenrannan jäähalli
Vuonna 1972 rakennettu vanha Kisapuiston jäähalli on tullut tiensä päähän. Vesa Winberg/Yle

Onko Lappeenrannalla ylipäätään varaa rakentaa monitoimiareena?

Keskustaan rakennettava montitoimiareena maksaisi 42,5 miljoonaa euroa ja Kisapuistoon rakennettava 33,3 miljoonaa euroa.

Onko Lappeenrannan kaupungilla ylipäätään varaa rakentaa kymmeniä miljoonia maksava halli?

– Kyllä kaupunkia pitää kehittää. Toki näin isoista investoinneista puhuttaessa ei niitä ole varaa rakentaa tuosta vaan. Kyllä pitää monet kivet kääntää ja kustannukset pohtia, jotta rahat löytyvät, sanoo kaupunginvaltuutettu Sanna Koskenranta.

Kokoomuksen Joonas Grönlundin mielestä areenan rakentaminen kehittää kaupunkia.

– Aina voidaan sanoa, että kaupungilla ei ole varaa. Kyllähän taloustilanne on tiukka, mutta jos kaupunkia ei lainkaan kehitetä, niin 20 vuoden päästä täällä ei ole mitään kehitettävää, Grönlund tuumaa.

Havainnekuvassa monitoimiareenan luonnoskuva kauppakadulta.
Keskusta-areena sijoittuisi keskustaan kauppakeskus Galleriaa vastapäätä. Pääsisäänkäynti areenalle olisi Kauppakadun puolelta. Aihio Arkkitehdit Oy

SaiPa olisi mukana rahoittamassa keskusta-areenaa

Ainoa ulkopuolinen rahoittaja hallihankkeelle on Liiga-SaiPa oy.

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ilmoitti tiukkaan sävyyn valtuutetuille maanantai-iltana, että SaiPa lähtee rahoittamaan vain keskustavaihtoehtoa (siirryt toiseen palveluun). Liiga-Saipa ottaisi maksettavakseen yhteensä vajaan viiden miljoonan euron siivun keskusta-areenan kustannuksista.

SaiPan yritykset ohjailla valtuutettujen päätöksenteko ei menneet ihan nappiin.

– Täytyy sanoa, että omalta osaltani (SaiPan) ohjailu ei ainakaan edesauttanut keskustavaihtoehdon näkökulmaa, Sanna Koskenranta (sd.) toteaa.

Kokoomuksen Joonas Grönlundin mukaan suurin ero Kisapuiston ja keskustavaihtoehdon välillä on tapahtumien määrä.

– Kisapuistoon saisi 30 liigapeliä ja yksittäisiä tapahtumia. Keskustaan voisi saada 30 liigapeliä ja kymmeniä tapahtumia. Siinä se suurin ero, sanoo Grönlund.

Koskenranta ymmärtää, että keskustavaihtoehdossa olisi synergiaetuja bisneselämää ajatellen. Hän mielestään harrastajat saisivat enemmän, jos areena rakentuisi Kisapuistoon.

Hallia suunniteltaessa Koskenrannan mukaan muutkin harrastajaryhmät pitää ottaa huomioon kuin vaan jääkiekon pelaajat.

– Kaikki kunnioitus SaiPalle, mutta meillä on kaupungissa harrastajia monessa muussakin lajissa. Toivon, että halliasiassa tehtäisiin hyvä päätös lappeenrantalaisten liikkujien näkökulmasta katsottuna.

Jussi Markkanen
Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen mukaan vanha Kisapuiston jäähalli vaikuttaa pelaajahankintoihin sekä yleisömääriin.Kare Lehtonen / Yle

Markkanen: Vanha halli vaikuttaa pelaajarekrytointeihin

Liiga-SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkasen mielestä areenan keskustasijainti hyödyttäisi ennen kaikkea kaupunkia, koska areena elävöittäisi keskustaa. Myös liigaseura hyötyisi keskustasijainnista.

– Keskustasijainti mahdollistaisi meille uusia toimintoja, sanoo Markkanen.

Jos monitoimiareena päätettäisiinä rakentaa Kisapuistoon, SaiPa ei osallistuisi tällöin rakennuskustannuksiin. Liigajoukkue jäisi uuteen halliin vuokralaiseksi.

SaiPa on ilmoittanut voivansa maksaa vuokraa uudesta Kisapuiston hallista 180 000 euroa vuodessa. Nykyisen hallin vuokra on 150 000 euroa vuodessa.

– Se on aika mitätön ja merkityksetön korotus vuokraan, sanoo toimitusjohtaja Mikko Hietamies Lappeenrannan toimitilat LATO Oy:sta.

Markkasen mukaan nykyisen hallin kehno kunto vaikuttaa jo pelaajahankintoihin ja yleisömääriin.

– Kyllä pelaajat katsovat, millaisissa fasiliteeteissa toimitaan. Ja osa yleisöstäkin jää kotiin, kun ei halli ole välttämättä sellainen, missä perjantai tai lauantai-iltaa halutaan viettää, toteaa toimitusjohtaja Jussi Markkanen Liiga-SaiPasta.

Havainnekuvassa monitoimiareena uk-areenan vieressä Kisapuistossa.
Jos uusi areena nousisi Kisapuistoon vanhan hallin lähelle, Liiga-SaiPa jäisi tiloihin vain vuokralaiseksi. Aihio Arkkitehdit Oy

Areena-asia lokakuussa valtuuston päätöksentekoon?

Lappeenrantaan on suunniteltu uuden hallin rakentamista vuodesta 2016 alkaen. Konsultin selvitystyön aikana on tullut selväksi, että asetettu tavoiteaikataulu on ollut liian lyhyt, jotta selvitystyö olisi voitu tehdä täysin kattavasti ja perusteellisesti.

Halliasia pyritään ottamaan kaupunginvaltuuston käsittelyyn lokakuun kokouksessa. Nyt asia on lausuntokierroksella.

– Toivoisin, että meillä olisi nyt päätöksentekokykyä. Kyllä tätä on sen verran pitkään puitu, että päätöksiä kaivataan lokakuussa, toteaa sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Sanna Koskenranta.

Joonas Grönlund (kok.) painottaa, että päätöstä hallista ei pitäisi odottaa ensi vuoden kuntavaalien yli.

– Päätöksiä pitää pystyä tekemään aina, kuittaa Grönlund.

Jos tavoiteaikataulussa pysytään, pitäisi hallia alkaa rakentaa vuonna 2022.

Lappenrantaan suunnitellaan jääkiekkoareenan lisäksi myös sisäliikuntahallia, jonka sijoitus ei ole yhtä hankalaa. Se olisi tulossa ammattiopiston kentän viereen, keskustan tuntumaan.

Lue seuraavaksi