Facebook uhkaa estää uutisten jakamisen Australiassa, jos uusi laki pakottaa sen maksamaan niistä mediayhtiöille

Australian suunnittelee ensimmäisenä maailmassa lakia, joka määräisi teknologiajätit maksamaan niiden jakamista uutissisällöistä.

Facebookin perustaja, pääomistaja ja pääjohtaja Mark Zuckerberg Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen kuultavana 23. lokakuuta 2019. Kuva: AOP

Facebook-yhtiö on uhannut lopettaa uutisten jakamisen alustoillaan Australiassa. Muutos koskisi ainakin Facebookia ja Instagramia, jotka ovat molemmat Facebook-yhtiön omistamia.

Uhkauksen syynä on lakialoite, joka pakottaisi muun muassa Facebookin maksamaan uutismedioille, jos se näyttää näiden sisältöjä sivuillaan.

Laki uutismedioille maksettavista korvauksista koskisi sosiaalisen median palvelujen ohella myös esimerkiksi hakukone Googlea. Myös Google on varoittanut, että laki heikentäisi sen näyttämien hakutulosten laatua.

Tarkoitus parantaa uutismedian asemaa

Australian kilpailu- ja kuluttajaviranomaisen mukaan lain tarkoituksena on vahvistaa perinteisen median neuvotteluasemaa suhteessa teknologiajätteihin.

Tällä hetkellä mediayhtiöt menettävät mainostuloja teknologiayhtiöille, jotka käyttävät niiden tuottamia sisältöjä ilmaiseksi.

Jos laki etenee parlamentissa, Australiasta tulisi ensimmäinen maa, joka vaatii teknologiayhtiöitä maksamaan jakamistaan uutisista. Lain olisi tarkoitus astua voimaan ensi vuoden alussa.

Ennakkotapaus olisi uhka Facebookille

Facebook sanoo lopettavansa uutisten jakamisen vastentahtoisesti, mutta pitää sitä ainoana vaihtoehtona. Yhtiön mukaan sille määrättävät maksut olisivat mielivaltaisia ja periaatteessa rajattomia.

– Mikään yhtiö ei voi toimia näin, Facebookin Australian ja Uuden Seelannin toiminnasta vastaava Will Easton kirjoitti asiaa käsittelevässä blogikirjoituksessaan.

Eastonin mukaan uutiset ovat vain pieni osa Facebookin sisällöistä, ja ne tuottavat vain pienen osan sen tuloista. Sen sijaan Facebookissa jaetut linkit tuovat jo nyt paljon kävijöitä ja tuloja uutismedioille.

Brittisanomalehti Guardian huomauttaa (siirryt toiseen palveluun), että Facebook kertoi kannastaan ensimmäisenä yhdysvaltalaismedialle ja sivuutti täysin Australian median. Tämä voi kertoa siitä, että yhtiö pitää lakihanketta vaarallisena ennakkotapauksena, jota vastaan tulee toimia kansainvälisesti.

Australian talousministeri Josh Frydenberg on puolestaan todennut, ettei Australia taivu painostukseen.

– Australia säätää lakinsa edistääkseen kansallista etuaan. Me emme vastaa kiristykseen tai kovakouraisiin uhkauksiin, hän sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Lue myös: