Hyppää sisältöön

Kaustisen seutukunta haluaa olla maaseutualueiden ykkönen nopeissa 5G-yhteyksissä

Seutukunta tarjoaa eurooppalaisittainkin ainutlaatuisen testialustan telealan toimijoille.

Kiinteä, laaja valokuituverkko mahdollistaa myös langattomien 5G-yhteyksien kehittämisen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kaustisen seutukunta on asettanut itselleen kunniahimoisen tavoitteen, se haluaa kehittää Suomen parhaat 5G-yhteydet maaseudulle. Seutukunta on käynnistänyt Smart Countryside 5G-hankkeen, jossa alueesta pyritään luomaan maan ensimmäinen älyseutukunta.

Tähän kuuluu kattava, huippunopea 5G-verkko, joka olisi käyttäjille kohtuuhintainen. Tavoitteeseen pyritään tarjoamalla Euroopassa ainutlaatuinen testialusta alan toimijoille. Mukana hankkeessa ovat jo VTT, Nokia ja Jyväskylän yliopisto.

– Haluamme olla ensimmäinen alue, joka tarjoaa operaattoreille, laitevalmistajille, erilaisille yrityksille ja muille toimijoille laajan maaseutumaisen alueen, jossa voidaan kehittää erilaisia sovelluksia eri toimialoille harvojen ja pitkien etäisyyksien parissa, selvittää Kaustisen seutukunnan kehittämisjohtaja Petri Jylhä.

Seutukunnan laaja, yhden omistajan eli Kasenetin hallinnassa oleva kiinteä valokuituyhteys mahdollistaa myös langattomien 5G-yhteyksien kehittämisen, tämä on Jylhän mukaan ainutlaatuinen tilanne, ja juuri se tekee seutukunnasta kiinnostavan operaattoreiden ja muiden toimijoiden silmissä. Seutukuntaan on vedetty valokaapelia tuhat kilometriä.

Petri Jylhä uskoo, että nopeilla nettiyhteyksillä voidaan rakentaa maaseudun elinvoimaa aivan uudella tavalla kuin ennen. Koronakriisi jo näytti, miten ihmiset voivat tehdä etätöitä ja yritykset pystyvät myymään palveluitaan ympäri maailmaa kotoa käsin.

– Sijainti ei ole enää niin merkitsevä, vaan se että on käytettävissä hyvät yhteydet. Silloin turvallinen ja viihtyisä maaseutu näyttäytyy aivan eri tavalla houkuttelevana.

.
.