1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhteisyrityspäätös laukaisi poliittisen kriisin Lahdessa – tilapäinen valiokunta ratkomaan valtuuston eripuraa ja epäluottamusta

Demariryhmä jätti valtuustoaloitteen tilapäisestä valiokunnasta, jonka pitäisi arvioida vastoin kaupungin linjaa äänestäneiden kokoomusvaltuutettujen luottamus.

kuntapolitiikka
Lahden kaupunginvaltuusto koolla seminaarissa Lahti-hallissa 19.8.2020.
Lahden kaupunginvaltuusto koolla seminaarissaan Lahti-hallissa 19. elokuuta.Sini Ojanperä / Yle

Lahdessa 31 valtuutettua ja varavaltuutettua on allekirjoittanut aloitteen, jossa esitetään tilapäisen valiokunnan perustamista arvioimaan valtuutettu Francis McCarronin (kok.) ja varavaltuutettu Terttu Pohjolaisen (kok.) luottamusta.

Aloitetta perustellaan sillä, että McCarron ja Pohjolainen äänestivät hyvinvointiyhtymän kokouksessa vastoin kaupungin linjaa. Lahden kaupunginhallitus oli ohjeistanut valtuutettuja äänestämään hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä vastaan. McCarronin ja Pohjolaisen äänet olivat ratkaisevia, kun kaupunginhallituksen enemmistön vastustama yhteisyrityshanke hyväksyttiin elokuun alun yhtymäkokouksessa.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Komu aikoo kutsua poliittiset ryhmät neuvotteluihin. Komu mukaan neuvottelut ovat tarpeen, sillä poliitikkojen välillä on ollut suuria erimielisyyksiä jo ennen yhteisyrityksestä äänestämistä.

Valtuustoaloite, jossa 31 allekirjoitusta alla.
Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 31 valtuutettua ja varavaltuutettua.Marja Loippo

Tilapäinen valiokunta halutaan perustaa etsimään poliittiselle pattitilanteelle ratkaisua.

– Vielä on mahdollista, että sopu löytyy. Ratkaisua sille, miten luottamus palautetaan ja miten toimitaan, on kuitenkin yritetty jo etsiä aiemminkin. Jos sopua ei synny, tilapäinen valiokunta katsoo, tuleeko jopa erottamisia tai muita seurauksia, selittää Komu.

Demokratian toteutuminen jakaa päättäjien mielipiteitä

Yhteisyritysäänestys on jakanut valtuutettujen mielipiteitä siitä, miten demokratia toimii päätöksenteossa. Aloitteen allekirjoittaneet katsovat, että kuntayhtymään liittyvissä asioissa Lahden yhteinen linja päätetään äänestämällä kaupunginhallituksessa.

– Demokratia tapahtuu kaupunginhallituksessa. Yhtymäkokouksen edustajan tehtävänä on vain viedä viesti, jonka hallitus on päättänyt. Tätä ohjetta ei noudatettu, jolloin on toimitettu demokraattista päätöstä vastaan, kertoo Komu.

Epäluottamuksen kohteeksi joutunut Francis McCarron taas näkee, että valtuutetulla tulee olla oikeus äänestää oman mielipiteensä mukaisesti myös kuntayhtymän äänestyksissä.

– Tuntuu käsittämättömältä, että näin halveksitaan demokratiaa. Valtuutettu on valittu äänestäjien luottamuksella toimimaan omantuntonsa ja järkensä mukaan.

McCarron kritisoi myös mahdollisia rangaistustoimenpiteitä. Hänen mukaansa rangaistukset kohdistuisivat häneen luottamuselimissä, jotka eivät liity kuntayhtymän äänestykseen.

– Aikaisempi käytäntö on, ettei ole saanut osallistua seuraavaan yhtymäkokoukseen. Nyt on keksitty uusi rangaistusmuoto. Rankaisukulttuuri kuuluu täysin diktatuuriin, toteaa McCarron.

Lue myös: Lahden kaupunginvaltuusto otti aikalisän pormestarimalliin

Lue seuraavaksi