1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyyjärvi loittoni Alajärvestä kuntaliitosselvittelyissä

Keski-Suomeen saattaa syntyä neljän pienen kunnan eli Kyyjärven, Karstulan, Kannonkosken ja Kivijärven kuntaliitos.

kuntaliitokset
Kyyjärven kunnantalo.
Kyyjärvi päätyi kriisikunnaksi ja kuntajakoselvitykseen.Matti Myller / Yle

Keskisuomalaisen Kyyjärven kuntaliitos Alajärven kanssa näyttää entistä epätodennäköisemmältä. Kannonkosken ja Kivijärven kunnanvaltuustot äänestivät maanantaina Kyyjärven kuntajakoselvitykseen osallistumisen puolesta.

Jo aiemmin selvittelyssä on ollut Keski-Suomen pienistä kunnista mukana Karstula, joten Keski-Suomeen voisi syntyä neljän pienen kunnan liitos.

Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterän mukaan kaikki selvityksessä tähän saakka mukana olleet kunnat, Saarijärvi ja Perho mukaanlukien, ovat edelleen mukana. Tilanne on kuitenkin ainutlaatuinen, Laesterä korostaa.

– Onhan tämä uniikki tilanne, kun kesken työn uusia kuntia ilmoittautuu mukaan. Kyllä neljän Koon (Kyyjärvi, Karstula, Kivijärvi, Kannonkoski) yhteisponnistus on niin iso ja kunnioitettava, että ehdottomasti heidän kanssaan lähdetään tekemään töitä, mutta mikään lopullinen ratkaisu selvitystyöstä tämä ei vielä ole, Eero Laesterä toteaa.

Laesterä sanoo olevansa niin pian kuin mahdollista yhteydessä valtiovarainministeriön kuntajaostoon.

– Katsotaan, miten edetään, mutta selvityksen lopullinen alue täytyy olla selvillä viikon–kahden kuluessa.

"Vilkuilen edelleen Alajärvelle päin"

Laesterän mukaan eteläpohjalaiset voivat hieman entistä enemmän nyt ennakoida, että selvitys tehdään keskisuomalaisten kuntien kesken.

Eteläpohjalaisen Alajärven peli ei kuitenkaan ole vielä aivan menetetty Kyyjärven kuntaliitoskuvioissa.

– Jos jostain syystä näyttää siltä, että sopuisaa alkua ei saada aikaan, niin silloin vilkuilen edelleen sinne Alajärvelle päin, Eero Laesterä jatkaa.

Kyyjärveltä käydään Alajärvellä uimassa ja kaupoissa

Alajärven kaupunginjohtaja Vesa Koivunen uskoo, että lopullinen kuntajakoselvitys tehdään neljän keskisuomalaisen kunnan kesken.

– Se on todennäköisesti ensisijainen vaihtoehto, koska valtiovallan toiveissa ovat suuremmat kokonaisuudet ja Kyyjärvi pysyisi Keski-Suomen maakunnassa, Koivunen sanoo.

Vesa Koivunen ei ole pettynyt, vaikka Alajärvi jäisi rannalle kuntaliitosselvityksestä.

– Meillä on hyvää yhteistyötä Kyyjärven kanssa. Esimerkiksi yhteinen jätehuoltoyhtiö, jossa on muitakin kuntia. Asiointiakin on, sillä Kyyjärveltä käydään täällä uimassa ja kaupoissa.

Kyyjärvellä on myös isot velat.

– Ne ovat merkittävän kokoisia. Niitä jouduttaisiin miettimään tarkasti ja vielä on epäselvää, miten valtio olisi niitä kompensoinut, Vesa Koivunen pohtii.

Uusi kunta 2022 alussa?

Kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä pyrkii saamaan selvitystyönsä valmiiksi vuoden loppuun mennessä. Valtioneuvostoon asian on määrä edetä huhtikuun loppuun 2021 mennessä. Uuden kunnan pitäisi aloittaa toimintansa vuoden 2022 alussa.

– Se on aikataulu, jonka mukaan olen joka aamu herännyt ja asioita miettynyt, Eero Laesterä sanoo.

Lue seuraavaksi