1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan seudun mahdollinen maakunnan vaihto jakaa kansanedustajat – hajontaa myös puolueiden ja maakuntien sisällä

Neljän kunnan mahdollinen siirtyminen Etelä-Savosta Pohjois-Savoon on tarkoitus ratkaista lähiviikkojen aikana.

aluehallinto
Savonlinnan keskussairaala syyskuussa 2018.
Savonlinnan keskussairaalan kohtalo on ollut avainkysymys soteneuvotteluissa.Esa Huuhko / Yle

Yle kysyi Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiirien kansanedustajien kantaa Savonlinnan seudun kuntien haluun siirtyä Etelä-Savosta Pohjois-Savoon.

Alueen 32 kansanedustajasta 22 vastasi kyselyyn. Heistä kahdeksan antaisi luvan maakunnan vaihtoon ja seitsemän kieltäisi. Seitsemän vastaajaa ei osaa vielä sanoa kantaansa.

Mielipiteet jakautuvat melko tasaisesti myös alueellisesti. Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan edustajista puolet eli viisi näytti vihreää valoa maakuntien rajan siirrolle.

Kaakkois-Suomen kansanedustajista kolme vastasi kyllä, neljä ei ja viisi jätti kantansa vielä auki.

Kansanedustajista selkeimmän ei-vastauksen antoi kokoomuksen mäntyharjulainen Antti Häkkänen.

– Kannatan sitä, että me ryhdytään yhdessä, yksituumaisesti kehittämään pitkäjänteisesti kehittämään hyviä sosiaali- ja terveyspalveluita Etelä-Savossa. Meidän on haettava positiivisella otteella yksimielisyyttä tähän asiaa. Nyt pitäisi hylätä tällainen poteroissa loikoilu, Häkkänen perustelee.

Antti Häkkänen keskustelee toimittajan kanssa Mikkelin torilla.
Kokoomuksen Antti Häkkänen on maakunnanvaihtoa epämuodollisemman yhteistyön kannalla.Esa Huuhko / Yle

Hajontaa myös puolueiden ja maakuntien sisällä

Savonlinnan omille kansanedustajille kysymys on vaikea. Keskustan Hanna Kosonen on ollut vaiti keskustelussa ja jätti vastaamatta myös Ylen kyselyyn. Vihreiden Heli Järvisen mielestä kuntien ääntä pitää kuunnella.

–Toivon silti loppuun asti, että Savonlinna ja Mikkeli tekisivät hyvää yhteistyötä. Jos saisin esittää niin yhtenäinen Etelä-Savon maakunta, joka tekisi yhteistyötä Pohjois-Savon kanssa on sitten tulevan maakunnan nimi mikä tahansa, Järvinen sanoo.

Keskusta pitää kiinni nykyisistä maakunnista. Pertunmaalainen ministeri Jari Leppä ei vastannut kyselyyn, mutta on aiemmin maakuntarajojen olevan puolueelle hallituskysymys.

SDP on suhtautunut Savonlinnan maakuntavaihtoajatukseen kaikkein suopeimmin. Kuopiolainen SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen korostaa, että kuntien oma kanta on tärkeä.

– Mielestäni kunnilla on oltava oikeus vaihtaa maakuntaa, jos ne katsovat tämän siirron tarpeelliseksi ja välttämättömäksi potilaiden ja kuntalaisten hoidon näkökulmasta. Tässäkin ratkaisussa täytyy mennä kuntalaisten ja kansalaisten hyöty ja etu etunenässä, Väätäinen perustelee.

Maakunnan vaihdon puoltajia ja vastustajia löytyy myös Etelä-Karjalasta ja Kymenlaaksosta. Kokoomuksen Jukka Kopra Lappeenrannasta näyttää vihreää valoa Savonlinnan seudun lähtöaikeille.

– On saatava aikaan sellainen järjestely, että Itä-Savon kuntien asukkaat saavat hoitoa ja terveyspalvelut järkevästi. Jos siirtyminen Pohjois-Savon soteen on paras ratkaisu, on sen sallimista syytä harkita, Kopra perustelee.

Perussuomalaisten Jani Mäkelä on siirtoa vastaan.

– Eivät nämä asiat parane maakuntia hajottamalla. Parempi olisi yrittää löytää ratkaisut riitoihin ja sopia asioista lähinaapureiden kanssa. Kansalaiset ovat kiinnostuneita siitä että saavat palveluita, eivät poliitikkojen riitelystä ja hallintohimmeleistä, lappeenrantalainen Mäkelä perustelee.

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen toivoo, että Mikkeli ja Savonlinna löytäisivät yhteiseen neuvottelupöytään.
Vihreiden Heli Järvinen puhuu kuntien, kaupunkien ja maakuntien yhteistyön puolesta, mutta painottaisi kuntien omia näkemyksiä.Petri Vironen / Yle

Taustalla huoli sairaalan tulevaisuudesta

Savonlinna, Rantasalmi, Enonkoski ja Sulkava ovat ilmoittaneet haluavansa liittyä Pohjois-Savon sote-alueeseen sosiaali- ja terveysuudistuksen yhteydessä.

Taustalla on huoli Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuudesta.

Etelä-Savossa on kaksi keskussairaalaa, Mikkeli ja Savonlinna, jotka ovat turhaan yrittäneet sopia työnjaosta niin, että esimerkiksi ympärivuorokautinen päivystys säilyisi molemmissa.

Savonlinnan seudun kuntien Itä-Savon sairaanhoitopiiri on neuvotellut yhteistyöstä Kuopion yliopistollisen sairaalan kanssa. Savonlinnan tavoitteena on sairaaloiden tiivis yhteistyö, joka turvaisi keskussairaalan tulevaisuuden.

Sairaanhoitopiirien välinen alkuperäinen yhteistyö edellyttää myös maakunnan vaihtoa. Hallituksen lakiesityksessä Savonlinnan seudun kunnat on sijoitettu Pohjois-Savoon, mutta takaovi Etelä-Savoon on esityksessä myös auki.

Maakunnan vanavedessä savonlinnalaisilla vaihtuisi myös ainakin vaalipiiri, ELY-keskuksen toimialue ja käräjäoikeuden tuomiopiiiri. Savonlinnan seudun kunnissa on yhteensä noin 40 000 asukasta.

Etelä-Savoon jäisi siirron jälkeen vajaat 100 000 asukasta.

Näin kansanedustajat vastasivat:

Tulisiko Itä-Savon kunnilla (Sosterin kuntayhtymä) olla lupa siirtyä Pohjois-Savon soteen ja maakuntaan sekä Savo-Karjalan vaalipiiriin?

Kyllä

Heli Järvinen (vihr), Savonlinna

Jukka Kopra (kok.) Lappeenranta

Anneli Kiljunen (sd.) Lappeenranta

Tuula Väätäinen (sd.), Kuopio

Sari Essayah (kd.), Lapinlahti

Matti Semi (vas.), Varkaus

Jussi Wihonen (ps.), Joensuu

MInna Reijonen (ps.), Kuopio

Ei

Jani Mäkelä (ps.), Lappeenranta

Ari Torniainen (kesk.), Lappeenranta

Paula Werning (sd.), Kouvola

Antti Häkkänen (kok.), Mäntyharju

Seppo Eskelinen (sd.), Joensuu

Markku Eestilä (kok.), Iisalmi

Hannakaisa Heikkinen (kesk.) Kiuruvesi

Ei osaa sanoa

Ville Kaunisto (kok.), Kouvola

Suna Kymäläinen (sd.), Ruokolahti

Niina Malm (sd.), Imatra

Sheikki Laakso (ps.), Kouvola

Ano Turtiainen (eduskuntaryhmä Ano Turtiainen), Juva

Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.), Joensuu

Sanna Antikainen (ps.), Outokumpu

Lue seuraavaksi