Hyppää sisältöön

Taksarikin pukee maskin, kun sitä pyydetään – Taksivälittäjä: "Palautetta tulee herkästi jos maskia ei ole"

Seinäjoella taksiautoilijoiden maskin käyttöä vauhditetaan jakamalla kestomaskeja ilmaiseksi.

Taksilitto suosittelee maskin käyttämistä takseissa. Kun kyydissä on riskiryhmäläisiä tai hoitolaitosten asukkaita, myös tilaaja voi vaatia maskin käyttöä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Maskien käyttösuositus koskee myös takseja, muistuttaa Taksiliiton järjestöpäällikkö Katja Saksa.

Tähän asti julkisen liikenteen maskisuosituksen yhteydessä on puhuttu kuitenkin lähinnä junista ja linja-autoista.

– THL:n ohjeistus on, että kun ollaan läheisessä kontaktissa muihin ihmisiin, käytetään maskia, Saksa sanoo.

Varmaa valtakunnallista tietoa taksiautoilijoiden maskinkäytöstä ei toistaiseksi ole. Suosituksen mukaan taksinkuljettajalla pitäisi kuitenkin olla maski, kun hän kuljettaa riskiryhmiä tai ajaa esimerkiksi Kela-kyytejä.

Joskus maskia edellytetään jo tilauksessakin, kertoo taksiautoilija ja Taksiliiton hallituksessa istuva Kari Tynjälä Seinäjoelta. Tämä koskee erityisesti sairaalasta tulevia ja sinne meneviä kyytejä.

Jos asiakkaana on vakituinen taksin käyttäjä, suhtautuminen maskiin on helposti tiedossa. Kun kyytiläisiä poimitaan esimerkiksi rautatieasemalta, maskin käytöstä pitäisi tiedustella jokaiselta asiakkailta erikseen.

– Jos vieras ihminen tulee kyytiin, itse kysyn, että haluatteko että käytän maskia, Tynjälä kuvaa.

Etelä-Pohjanmaalla herätellään ilmaismaskein

Seinäjoella Keskustaksissa kuljettajia herätellään nyt maskinkäyttöön jakamalla ilmaisia maskeja yrittäjille. Tilattuna on tuhat pestävää kangasmaskia, joita jaetaan parhaillaan yli 200 taksiautoilijalle.

Muuten autoilijat ostavat kertakäyttömaskinsa itse ja myös vastaavat niiden kustannuksista.

– Yhtiön suositus on, että maskeja pidettäisiin mahdollisimman aktiivisesti. Kyllä niitä näkyy jo aika hyvin, sanoo taksiyrittäjä ja Keskustaksin hallituksen puheenjohtaja Ari Alestalo.

Hänen mukaansa tilauskeskus saa myös herkästi palautetta, jos maskia ei ole. Kuljettajaan ollaan palautteesta yhteydessä.

Keskustaksiin kuuluvat autot ajavat esimerkiksi Kela-kyytejä koko Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella. Ajossa yrittäjillä on yhteensä 300 autoa.

Alestalon mukaan ainakin riskiryhmiä kuljetettaessa suurin osa, jopa seitsemän kymmenestä autoilijasta, pukee maskin ylleen. Muissa sairauskuljetuksissa luku on enimmillään puolet ja tolpalla vähemmän.

Pleksisuojausta purettu kesän jäljiltä

Keskustaksin toimitusjohtajan Antti Ålanderin mukaan alalla ymmärretään, että riski tartuntoihin ja siten vaikutuksiin alalle on iso. Siksi maskien käyttöön ja suojautumiseen pitää suhtautuva vakavasti.

Keväällä takseihin kehiteltiin pikavauhtia erilaisia pleksi- ja muovisuojia kuljettajan ja asiakkaan väliin. Nyt ainakin Etelä-Pohjanmaalla osa niistä on hyvin menneen kesän jäljiltä purettu.

Ålanderin mukaan suojausta saadaan kuitenkin nopeasti kohennettua, jos tarve siihen kasvaa. Pleksitettyjä autojakin on yhä liikenteessä.

Maskien käyttö on sen sijaan halvempaa ja helpompaa toteuttaa.

Taksiyrittäjät ovat huomanneet, että epäkohtia maskin käytössä riittää. Yksityisyyden suojan takia esimerkiksi kyytiin nousevan ei tarvitse kertoa mahdollisesta tartunnastaan.

– Se on se, mistä me olemme huolissamme ja mikä oikeastaan vähän sapettaakin, Kari Tynjälä sanoo.

Lähes päivittäin taksissa on tilannne, jossa kuljettajalla on maski, mutta kyydissä olevalla ei.

– En voi ajatella, että pystyisin elämään tiedon kanssa, että olen sairastuttanut toisen ihmisen. Se on kestämätön tilanne, Tynjälä miettii.

Keski-Pohjanmaalla myös ajosuunta vaikuttaa

Vaikka Taksiliiton ohjeistus on sama alueesta riippumatta, esimerkiksi naapurimaakunnassa Keski-Pohjanmaalla taksiautoilijat käyttävät kasvomaskeja vielä harvoin. Jokaisessa autossa on oltava maskeja, mutta niiden käyttöön ei ole velvoitetta.

Kuljettaja laittaa maskin kuitenkin vähintään silloin, jos asiakas niin vaatii.

Samoin matkan kohde vaikuttaa: ajo suuremman riskin alueelle lisää maskinkäyttöä, sanoo Kari Matti Salin Keski-Pohjanmaan Taksiautoilijoista.

– Esimerkiksi Perhosta on lyhyt matka Jyväskylään, jossa tartuntojen määrä on kääntynyt kasvuun, muistuttaa Salin.

Myös esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalle suuntautuvissa ajoissa maskia käytetään todennäköisemmin.

Myös Soitesta muistutetaan, että vaikka suositus koskee takseja osana joukkoliikennettä, maskin käyttö on kiinni omasta halusta. Riskiryhmäläisiä kuljetettaessa suojaus on suotavaa. Äänenpainot muuttuvat, jos tilanne alueella menee huonompaan suuntaan.